Esecul, o rampa de lansare
„Esecul in cariera are legatura cu modul in care noi reactionam la factorul de stres. Atunci cand am investit vise, emotii, energie, timp si bani in cariera noastra, esecul in cariera devine o problema majora, din oricare punct de vedere – financiar, emotional, al sanatatii fizice si psihologice”, spune psihoterapeutul Marius Iftimie.
Adrian Raulea, psiholog Insight Emotional Intelligence, inainteaza o ipoteza interesanta –„Esecul exista si nu exista. Este o interpretare a mintii pentru situatiile pe care le experimentam. Avem nevoie de el, de lectiile lui, de durerea lui, dar nu avem nevoie sa luam aceasta durere cu noi! Nu exista esec, exista asumare, curaj, munca, rabdare, durere, pasiune, curiozitate, perseverenta si pentru ca toate acestea trebuiau sa poarte un nume, au fost numite experiente!”
Lucia Manole, trainer MindMaster, spune si ea despre esecul profesional ca acesta nu exista in adevaratul sens al cuvantului. „Exista doar un nou inceput. De cele mai multe ori, nu jobul in sine sau nivelul acestuia are relevanta, ci mai ales oamenii, colegii, sefii, echipa. Ei sunt cei care te afecteaza emotional. Daca esti foarte atasat de oamenii cu care lucrezi, dar ajungi totusi intr-un punct in care iti dai seama ca nu mai poti continua la actualul job, cel mai greu va fi sa te desparti de ei. Pentru ca esti implicat emotional.”
A esua nu inseamna ca esti un incapabil, ci ca este timpul de a trece la un alt nivel, in care sa iti schimbi modul de a privi si trata lucrurile. Poate ca jobul de acum nu este cel potrivit pentru noi. Cu cat acceptam mai repede faptul ca un esec este de fapt un pas inainte, cu atat mai mult depasim impasul, transformat in esec.
„Esecul profesional intervine doar in cazul in care ai o provocare si renunti”, ne spune Lorand Soares Szasz, coach la Coaching4you. „Daca esti dat afara de la un loc de munca, considera ca este o oportunitate sa gasesti ceva si mai bun. Daca sunt restructurari in firma si tu esti pe lista lunga de persoane care nu intra in planurile de viitor al firmei, gandeste-te ca tocmai ti s-a dat o oportunitate sa inveti ceva nou si sa iti schimbi viata.”
Curajul de a continua
Si povestea lui Lorand Soares Szasz este ilustrativa din acest punct de vedere. A plecat in Portugalia la varsta de 22 de ani. A renuntat la facultate si voia o viata mai buna. Crescand intr-o familie saraca niciodata nu a putut sa isi cumpere ce isi dorea si daca avea visuri sau aspiratii, trebuia sa lucreze pentru a castiga banii necesari. Acesta a lucrat in mai multe domenii, primul job fiind ca gradinar, in Portugalia. „Acolo a trebuit sa incep de jos pentru ca nu stiam limba si nu avem cunostinte, experienta, CV. Am trecut prin 13 posturi diferite pana am ajuns sa lucrez in cea mai mare companie de business coaching din lume (ActionCOACH)”. Dupa aceasta experienta, s-a intors in tara pentru a-si deschide propria firma de coaching. Dupa 6 luni de activitate insa, a ajuns in pragul falimentului. „Nu aveam bani nici de mancare, fratele meu ma sustinea financiar.” In Decembrie 2009 era in fata unei decizii. „Declar faliment si inchid firma? Ma angajez? Ma mut inapoi in Portugalia sau merg mai departe?” A continuat cu visul lui, intr-o ultima incercare. S-a imprumutat de bani pentru o perioada de 3 luni si a mers mai departe, increzator. Dupa nici o luna de zile, a semnat patru contracte care i-au adus suficienti bani pentru un an de activitate.
In momentul in care traiesti un esec, spune Lorand, esti atat de tulburat incat iti vine greu sa te linistesti si sa te gandesti ca ai putea invata ceva. „Faptul ca am studiat viata oamenilor bogati si am vazut ca marea majoritate la un moment dat au pierdut tot, m-a ajutat sa ma focusez pe tinta mea, aceea de a depasi acest moment, si nu pe problema”, explica Soares.
Efectele in plan personal
„Fie ca pastrezi locul de munca si il reconfigurezi, iti reasezi si reformulezi obiectivele, fie ca decizi ca acest prag inseamna un alt loc de munca, sau o alta afacere, vei constata destul de repede ca se poate trai si asa, cel putin la fel de bine. Daca ceea ce conteaza este sa-ti valorifici resursele si potentialul, este foarte posibil sa constati ca te poti relansa intr-o activitate in care sa te pui mai bine in valoare. Adica, poti descoperi ca asa numitul esec este de fapt o rampa de lansare”, spune Lucia Manole.
Sergiu Negut, Mindit, povesteste ca a intalnit oameni care au internalizat esecul, pana la nivelul la care asta le-a afectat sanatatea. O alta situatie este si cea in care oamenii au negat esecul si au dezvoltat o carapace de cinism, nociva atat pentru ei cat si pentru cei din jur. Negut a intalnit insa si si oameni pentru care esecul a fost folosit ca un important factor de mobilizare si motivare. „Pana la urma, depinde de noi”, spune Negut.
Psihologul Adrian Raulea crede ca daca nu am depasit obstacolul la nivel mental, vom crede ca nu putem trece mai departe. Iar lipsa de actiune, din teama de esec, va duce cu siguranta la esec. Gandurile de neputinta pe care le avem despre un viitor mai bun ne pot genera anxietatea. Depasirea esecului sau a momentului consta in a vedea situatia sau povestea cu alti ochi sau dintr-o noua perspectiva. Nu este nimic rau sau bun exista doar modul in care vedem lucrurile si modul in care vedem lucruile vorbeste despre noi. „Aceasta <<poveste noua>> este despre a gasi o noua cale. Nimeni nu ne va garanta ca este cea buna. Daca ea nu functioneaza vom cauta o noua cale si tot asa. Pana cand? Pana cand vom reusi!”, spune Adrian.
Prin urmare, esecul face parte din viata noastra si, in general, rolul lui este unul pedagogic – mereu invatam ceva, care ne conduce mai departe. Totul depinde de atitudine. In loc sa ne concentram spre a gasi vinovati, trebuie sa privim cat mai obiectiv problema cu care ne confruntam, pentru a putea intelege care au fost cauzele care au dus la asta.