EXCLUSIV: Un manager strain include Romania in anul sabatic. Aflati de ce
Lucra 80 de ore pe saptamana
Poti sa-ti iei un an sabatic chiar daca esti brutar. „Problema nu sunt banii, ci timpul. Te poti simti la fel de bine intr-un hotel de 5 stele sau intr-o padure din Carpati”, isi incepe managerul povestea. La fiecare doua saptamani, petrece un weekend intr-un alt oras european decat Berlin (unde locuieste in prezent). Ii place sa participe la evenimente, expozitii si sa umble prin locurile sale preferate.
Insa a fost un timp in viata lui cand lucrurile stateau cu totul altfel. A fost CEO in Dresda, apoi director de dezvoltare al afacerilor si al turismului pentru Wolfsburg, orasul-mama al masinilor Volkswagen. La 44 de ani, simtea o epuizare fizica si mentala, iar in jobul sau este esential sa fii mereu cu bateriile incarcate. Obisnuia sa lucreze intre 60 si 80 de ore pe saptamana.
Viata inseamna mai mult decat munca. Ajuns la jumatatea vietii, incepi sa te intrebi cum vor arata urmatorii 20 de ani… si incepi sa faci anumite alegeri.
A incheiat contractul in conditii bune cu membrii consiliului de administratie, iar asta i-a adus independenta financiara de care avea nevoie pentru anul sabatic. N-a fost deloc surprinzator pentru nimeni ca si-a dezvoltat pasiunea pentru calatorit.
Astfel ca, de Craciun si de Anul Nou, a fost in Africa si in Elvetia. Si-a petrecut timpul in complexul exclusivist Londolozi din Parcul National Kruger. A admirat balenele din apele Islandei. In Israel, a trait cele mai inalte temperaturi si a experimentat o pana de masina, in mijlocul noptii, in desert.
Trend: tarile est-europene
Dupa aceea, a devenit interesat de tarile est-europene: Ucraina, Serbia, Romania, Polonia. „Sunt de parere ca urmatorii zece ani vor fi indreptati catre dezvoltarea statelor cu identitate. Multi turisti le vad ca pe niste campuri neexplorate. Momentan, Romania nu-si foloseste toate resursele pentru a-si gasi un loc pe piata turismului european”.
In Bucuresti se afla pentru a sasea oara, insa cu un plan mai maret, de aici va pleca spre alte destinatii. Si-a convins cativa prieteni sa-l insoteasca („unde e tara asta?” si „suntem in siguranta pe strazi?” sunt cateva dintre intrebarile la care a trebuit sa le raspunda) pentru ca vrea sa mearga pe drumurile de tara si sa viziteze Brasovul, Sibiul, Clujul. A auzit chiar si de Balea Lac si i-ar placea sa ajunga acolo daca drumul este deschis.
„Vreau sa experimentez viata la tara”
Atractia pentru tara noastra a aparut in timpul studentiei. „Mi se parea un loc mistic si interesant. Am studiat, vreme de jumatate de an, opera lui Panait Istrati. Asociam tara voastra cu natura si muntii, cu Ceausescu si tiganii, cu melancolia, cu oameni realisti si o istorie de care incearca sa se detaseze. Pana la urma, am reusit sa-mi demontez cliseele si prejudecatile”. Este sigur ca la noi (si nu se refera la Mamaia sau la Bucuresti) poate gasi natura salbatica si un aer fresh, unic in Europa. Visul sau este sa se trezeasca dimineata intr-o ferma, sa simta mirosul copacilor, al ierbii, sa asculte pasarile, sa manance fructe proaspete, branza de capra si oua de tara.
Si nu doar atat. Vrea sa afle daca legenda Contelui Dracula este adevarata: „Sunt un fan al povestilor de tabara, precum cele scrise de Susan Sontag, imi place filmul The fabulous vampire killers, regizat de Roman Polanski, iar inca din copilarie m-a atras lumea medievala – castelele si legendele”.
Ipodul, cea mai „tare” inventie
Desi este departe de realitatea sa cotidiana, Gillenberg si-a luat cu el Ipodul si minisistemul audio, haine si un carnetel in care isi noteaza locurile preferate – restaurante si hoteluri. A inchiriat o masina si are un bun ghid in limba germana despre obiectivele turistice care nu trebuie ratate. In privinta limbii de conversatie, nu isi face griji. Limba engleza a devenit uzuala. „Cred ca in Romania sunt cu mult mai multi vorbitori de limba engleza decat in Franta sau Italia”.
Turistul german detine o asigurare de sanatate cu acoperire globala si un card de credit American Express Platinum. Din pacate, in tarile est-europene, acest card nu este mereu acceptat in tranzactii si astfel pierde anumite bonusuri.
Totusi, cum isi permite sa plece atat de des? Trebuie sa fie ceva care sa-l lege de camin: „Fiind un fulltime businessman, nu mi-am permis o viata normala. Am fost un tip singuratic, iar filmul Up in the air, cu George Clooney in rolul principal, e o oglinda a vietii mele. Din pacate, nici parintii mei nu mai sunt in viata, iar frati sau surori nu am”.
Ce va face cand se va incheia aceasta perioada? Gillenberg crede ca e momentul sa fie propriul sau sef, va fi consultant independent in coaching sau…: „Planul meu pentru acest an este sa imbin utilul cu placutul – sa inregistrez venituri din pasiunea mea pentru turism. Nimic nu e imposibil cand esti 100% sigur ca faci ceea ce trebuie, la momentul potrivit”. Insa, pana atunci, are de gand sa mearga din nou in Statele Unite, pentru o luna, in Israel si in India, si sa-si viziteze o prietena in Coreea de Sud.
Citeste jurnalul de calatorie al managerului german care a inclus Romania pe harta anului sau sabatic.