Exclusiv|Jurnalul unui manager liber de contract. In loc de epilog (fotogalerie)
Din departarea Americilor, Europa, mult prea faramitata de micile si eternele dispute nationale, apare ca un tot unitar. Pana la urma, curgerea timpului impleteste armonios istoria si estompeaza diferendele de orice fel.
America, si in special America de Sud, ti se prezinta ca un teritoriu necunoscut, care abia se dezvaluie. Si, totusi…. vorbim de un continent crestin, catolic, unde spiritul latin este la el acasa – avantaj noi, ca vajnici urmasi ai Romei -, iar batranul continent isi face simtita influenta in viata artistica, stil urban, sau inovatie tehnologica.
In schimb, cand treci pragul Asiei, totul e nou, senzatia de mister te copleseste – oameni, religii, alfabet, concepte de viata, traditii – toate te provoaca la deschidere – pana si culorile sunt altfel!
Ca turist, te bucuri de locurile vazute, admiri salbaticia si frumusetea naturii, te inclini in fata maretelor vestigii istorice, dar traiesti in prezent si vezi jur-imprejur realitatile vietii de cotidiene.
Boom-ul economic al Americii Latine
Peru si Bolivia, tari abia eliberate de regimuri militare, descopera calea evolutiei catre stabilitate si progres. Bogate in resurse minerale, Peru (aur, cupru, zinc) sau Bolivia (litiu, argint, sare) au fost indelung exploatate in perioada coloniala spaniola. Potrivit calculelor, cantitatea de argint transportata din Bolivia catre Spania ar fi fost suficienta pentru constructia unui pod peste Atlantic, care sa lege cele doua tari. Fructele din jungla amazoniana se regasesc astazi, pe pietele americane si europene, inclusiv in Romania.
Cine nu a auzit de Macchu Pitchu sau de lacul Titicaca ? Obiectivele turistice incep sa contribuie substantial la cresterea renumelui, dar mai ales a veniturilor incasate de cele doua state vecine.
Argentina si Brazilia, tari in curs de dezvoltare, a caror dimensiune incepe sa conteze in comertul international, stabilesc tendinte economice in aceasta parte de lume, si nu numai.
Trecuta printr-o criza financiara fara precedent, Argentina reuseste sa stabilizeze situatia si sa impresioneze de cativa ani buni – perioada 2003-2008 – printr-un ritm de crestere al produsului intern de peste 9%, sustinut mai ales de exportul de materii prime.
A noua economie a planetei, Brazilia si-a extins prezenta in arena mondiala. Cu exporturi ce variaza de la cafea, carne de vita sau suc de portocale pana la automatizari de varf si avioane, noul copil teribil al lumii ameninta serios pozitia Chinei si urmeaza sa se plaseze, conform estimarilor specialistilor, pe un meritoriu loc 5 in cateva decade.
Complexul hidroenergetic de la Parana-Iguassu, cel mai mare construit vreodata, asigura energia celui de-al zecelea consumator mondial. Diversitatea ramurilor industriale, politica monetara echilibrata si, nu in ultimul rand un lider de exceptie – Lula da Silva – fac din Brazilia un nume de referinta si un posibil model in randul tarilor dezvoltate.
„Stay another day”
La polul opus, tari sarace precum Cambodgia, puternic afectate de luptele interne sau razboaiele regionale din ultimele decenii, se straduiesc sa-si recapete identitatea si sa-si gaseasca drumul spre liniste si siguranta. Strategia turistica, plasata sub conceptul “Stay another day”, invita turistii grabiti sa zaboveasca o zi in plus pe aceste meleaguri. Acest gest, mic in aparenta, da posibilitatea cunoasterii mai indeaproape a locurilor mai putin umblate, duce la pastrarea patrimoniului cultural sau a echilibrului ecologic. Esti incurajat sa lasi ritmul grabit la o parte, sa traiesti viata in pas cu localnicii, sa te bucuri de experientele personale si sa nu judeci vacanta ca pe un examen….
O suma, cat de mica cheltuita la piata sau in magazinele cu produse traditionale, poate asigura orezul si legumele pentru cina unei intregi familii.
Iar Vietnamul, cu cele peste 85 de milioane de locuitori, tenteaza orice multinationala sa caute in Asia de Sud Est o piata de desfacere, mai mult decat promitatoare. Exportator principal de produse agricole (primul loc la piper negru si alune cashew, al doilea la orez dupa Tailanda sau locul trei la cafea, in urma mult mai titratelor Brazilia si Columbia) statul, inca sub regim comunist, vrea sa convinga si pe domenii industriale, altadata rezervate tarilor mult mai avansate economic (industrie textila, prelucrari de mase plastice sau componente electronice). Ca un urias burete, Vietnamul absoarbe, de la China sau Coreea de Sud, tendinte legate de marketing national, model politic si pana la detalii legate de cinematografie, moda sau turism.
Oameni si locuri
Dar dincolo de splendoarea locurilor, de exotismul obiceiurilor si al traditiilor, de stralucirea imperiilor, cel mai mult m-a marcat intalnirea cu oamenii.
Atat turistii, care deopotriva cu noi, incercau sa-si potoleasca setea de cunoastere, cat si oamenii locului, fie ei vanzatori, ghizi sau simpli pescari, la fel de curiosi ca si noi sa descopere intamplari si povesti de peste mari si tari.
Cu siguranta, globalizarea, mass media si internetul fac astazi orice distanta sa para mult mai mica – traim intr-un imens creuzet in care se impletesc sute si mii de identitati. Si totusi, metronomul bate invariabil, ducand cursul istoriei intr-o singura directie.
Un mic amanunt menit sa convinga: in cursa Iguassu-Rio de Janeiro, intr-un avion de cel putin 300 de locuri, am numarat nu mai putin de 7 editii (spaniola, portugheza, japoneza, olandeza, engleza, rusa si…. romana) al proaspatului “Simbol Pierdut” al lui Dan Brown ce fusese lansat simultan in toate colturile lumii.
Si, pentru ca suntem intr-un spatiu dedicat resurselor umane, m-as opri la cateva relatari, care m-au facut sa am o alta perspectiva asupra pietei muncii si a modului de abordare a acestui subiect pe diferite meridiane.
Spatiul anglo-saxon – ma refer aici la canadienii, americanii sau australienii intalniti – are o atitudine extrem de degajata, la modul constructiv, fireste, fata de slujba, in general. Contractele erau, de cele mai multe ori, pe perioade determinate, cu pauze mari, permitand mobilitate si flexibilitate.
Graham, avocat din Londra, specializat in dreptul muncii, venit, ca si noi, in vacanta, avea aproape in toate capitalele sud-americane fosti colegi, relocati la antipozi, care, intuind faza de dezvoltare exponentiala a acestor piete, au preferat sa schimbe coordonatele europene atat de aglomerate si competitive cu un nou inceput, un mediu mai relaxat si, de ce nu, mai “boem”.
Xavier si Doris, un cuplu de francezi alsacieni, aproape ca nu lucrasera in Franta. Angajati ai unei companii internationale care plaseaza personal didactic in comunitatile franceze din intreaga lume, cei doi tineri aveau angajamente de un an, cel mult doi.
Munca, dar si explorarea diverselor popoare, i-au facut sa inteleaga particularitatile unor culturi precum Peru, Africa de Sud, sau China. Cel mai mare castig era probabil al celor doua fetite pre-scolare ale familiei, deja fluente in cateva limbi straine, si care, cu aerul inocent specific varstei, explorau curioase tot ce era nou si interesant.
Studenti germani sau olandezi, angajati de-o vara pentru scufundari, dar care erau inca pe plaja Ang din Vietnam si dupa 3 ani, ghidul cambodgian, pasionat de fotografie, care voia sa-si deschida o afacere proprie in turism, perechea de pensionari britanici care facea un ultim tur al lumii, inainte de a se retrage langa nepoti, la Greenwich, francezi si italieni ce abandonasera viata contra cronometru ca sa se ocupe de galerii de arta ori mici boulangerii – toate aceste intalniri vor ramane ca repere, menite sa dea sarea si piperul amintirilor noastre.
Punct ? Punct si virgula , deocamdata…
Dar sabatic nu inseamna numai calatorii la tropice ori destinatii exotice in Orientul indepartat.
Am cutreierat satele dobrogene, pe care nu le mai vazusem de cand mergeam “cu scoala” la Adamclisi, am mancat cel mai bun miel cu menta la Ostrov Tataru, in inima Deltei, mi-am intalnit mai des vecinii, m-am bucurat de soare, vant si ploaie pe grindul Chituc, am vazut cum cresc frunzele primavara, am cununat tineri frumosi in Maramures, am descoperit serialele coreene, am iesit la un ceai cu fostii colegi, am salutat marea si delfinii de pe Bricul Mircea, am incercat retete noi, testate pe prieteni stoici, la petreceri, si cate si mai cate….
Acum, am poposit acasa pentru cateva saptamani, studentul nostru e in sesiune si noi „il pazim” – generatia Y este inca in cautare de repere!
In paralel, scotocim internetul si, multumind lui Jules Verne, cautam o noua destinatie…