Experiența MBA-ului ridică nivelul businessului autohton
Care au fost condiţiile preliminare pentru a fi acceptat în programul de MBA al Sheffield University UK? Vă amintiți cam cât a durat totul, de când ați depus dosarul până când ați început cursurile?
A fost nevoie de completarea unui formular destul de detaliat, cu date din CV legate de cursurile de pregătire teoretică și profesională anterioare și experiența pozițiilor precedente, precum și o scurtă declarație de intenție – de ce cred că sunt calificat să urmez cursul respectiv. Am anexat și două scrisori de recomandare, care erau de preferat a fi semnate de executivi. Totul s-a desfășurat în limba engleză. De fapt, cursurile s-au desfășurat numai în engleză, motiv pentru care a trebuit să prezint și un atestat de cunoaștere a limbii. Din fericire, nu a existat o birocrație în cazul documentelor de înscriere. Am depus dosarul prin mai-iunie, iar cursurile au început în toamnă, în prima parte a lunii octombrie.
Cum ați ales acest program, v-a convins cineva – un șef, coleg sau prieten, a fost o alegere personală?
A fost o alegere personală, datorată notorietății școlii de business britanice. Mai mult, Sheffield University a fost și este în top 100 la nivel mondial, oferindu-mi încrederea că programul MBA este aliniat celor mai de actualitate concepte de business.
Programul este scump. Ați fost nevoit să împrumutați bani sau compania pentru care lucrați în acel moment a fost de acord să vă susţină integral programul?
Compania a asigurat plata programului, integral. A fost un determinant în decizia de a urma acest curs, la acel moment.
Care au fost examinările cele mai dificile pe care le-ați avut de trecut?
Toate. Nivelul de exigență a fost ridicat, pe alocuri foarte ridicat. Am fost forțat să revin la ritmul de învățare din facultate, după o pauză apreciabilă. Dificultatea a constat în nevoia de studiu extins – foarte multe materiale de parcurs, unele recomandate, dar majoritatea pe care trebuia să le găsim singuri – și, mai apoi, în concizia și concretețea eseului cerut pe subiectul indicat. Pe lângă acestea, situația a fost și mai dificilă, având în vedere numărul de module ale programului. Dizertația finală, ca o lucrare de diplomă, a fost și ea o piatră de încercare, din cauza formatului: o minitemă de cercetare, cu parte teoretică și studiu statistic.
Aţi avut profesori care să ofere o îmbinare fericită între cunoştinţele teoretice şi cele practice?
Toți profesorii au activitate de cercetare în mediul de business. Este obligatoriu pentru ei, pentru menținerea nivelului de cunoaștere și aplicabilitate a teoriei. Partea practică a fost mereu prezentă prin studiile de caz. Majoritatea profesorilor m-au impresionat prin pregătirea lor, treceau foarte natural de la un subiect la altul, nicio întrebare nu părea să îi surprindă.
Cum arăta o zi obişnuită la clasă?
Se începea devreme, la 8-8.30, cu câte 90 minute pentru fiecare curs. Unele aveau alocate două asemenea sloturi. Era multă materie, prezentată condensat, pentru care ni se indica bibliografia necesară. Sloturile de teorie alternau cu cele practice, pentru exerciții sau studii de caz.
În ce măsură sunt relevante pentru peisajul de business românesc studiile de caz şi problematica economică inspirată din mediul internațional?
Cred că în măsura în care decide absolventul de MBA. Ca și în facultate, un asemenea program te învață despre existența unor concepte și teorii, pentru a căror aplicabilitate ți se prezintă și o multitudine de instrumente. Cursantul vine deja cu o experiență de business, de obicei suficient de solidă, astfel că este capabil să filtreze și să acumuleze tot ce se predă. Având în vedere că mulți studenți provin din firmele multinaționale prezente pe piața din România, problematica internațională predată în cadrul programului nu le este deloc străină.
Totuși, cred că printr-o astfel de educație de business ne creștem șansele de reușită în ridicarea nivelului businessului autohton. Comentariul final asupra relevanței curiculei de MBA este despre productivitate, în general. Ne plângem că România nu performează la acest capitol. Dacă din fiecare 100 de absolvenți de program, să zicem că 10 traduc, translatează, în aria lor de responsabilitate, acele bune practici pe care le învață, ieșim în câștig.
Cum se poate integra un astfel de program de studiu în viaţa profesională şi de familie? Cum ați reușit să vă descurcați în perioada aceea?
Nu este deloc ușor, trebuie să știi ce vrei. Dacă reușești să înveți în timpul săptămânii, îți poți elibera din week-end-uri. Mie nu mi-a ieșit. Astfel că week-end-urile sunt sacrificate, cam pentru doi ani și jumătate. Familia trebuie să fie înțelegătoare, altfel nu se poate. Practic, ambii soți fac cursul! Cum m-am descurcat? Nu-mi mai amintesc, dar știu doar că am făcut ce trebuia ca să reușesc.
Care credeţi că este beneficiul major pe care vi l-a oferit EMBA-ul făcut la Sheffield? Ați obținut un salariu mai mare, o promovare serioasă?
Am primit salariu mai mare și promovare serioasă după patru ani de la absolvirea programului, însă nu asta am așteptat de la acesta. În cazul meu, beneficiul major a fost siguranța de sine în luarea deciziilor, care a crescut, în cazul meu.
Acest material a apărut în Ghidul MBA 2015.