Fără o echipă motivată, orice lider, femeie sau bărbat, își pierde echilibrul
Irina Munteanu este Chief Financial Officer la Apa Nova București de peste 5 ani. Cu experiență extinsă în consultanță financiar fiscală, inclusiv în companii de specialitate (KPMG, TMF), ea este absolventă a Academiei de Studii Economice București, având, de asemenea, studii postuniversitare de specialitate în Franța și în Statele Unite ale Americii.
Pentru Irina Munteanu, cifrele și matematica au fost adevărate pasiuni încă din copilărie, astfel că domeniul economic a reprezentat o opțiune firească pentru cariera ei. După terminarea studiilor în cadrul Academiei de Studii Economice București, Facultatea Contabilitate și Informatică de Gestiune, s-a alăturat echipei KPMG.
„Provocarea mea zilnică este să fiu femeie într-o poziție de top management într-o lume a bărbaților, deoarece trebuie să arăt în orice moment că sunt stăpână pe situație și, în același timp, suficient de diplomată și echilibrată să pot face față.”
PRIMUL ROL DE MANAGER
În cadrul KPMG a ocupat și primul rol de manager, coordonând echipe extinse de audit. „Îmi aduc aminte de un proiect dificil și complex, care a însemnat o muncă intensă, frecvente deplasări în interes de serviciu, deadline-uri stricte, evaluări bazate pe performanță și implicare, dar cel mai important: munca în echipă”, spune Irina.
Expertiza acumulată în acel proiect, în zona de management, i-a folosit ulterior, inclusiv în cadrul Veolia România. În Veolia, evoluția sa profesională a fost una ascendentă, de la rolul de Coordonator al Serviciului de Raportare Financiară, până la funcția de Director Financiar, începând cu septembrie 2013. De altfel, anul 2013 reprezintă un moment-cheie în cariera ei, pentru că noua poziție a venit ca o recunoaștere a performanței după aproape 10 ani de experiență.
„Pentru mine, trecerea la statutul de manager nu s-a limitat doar la dobândirea competențelor și crearea relațiilor necesare, ci a reprezentat o transformare profundă. Este un proces în care, pe baza expertizei profesionale anterioare, înveți ce înseamnă efectiv să fii manager, prin înțelegerea atentă și asumarea noilor obligații”, explică Irina. Mai mult, a fi manager s-a tradus prin alegerea și formarea unei echipe performante.
ALEGEREA UNUI BUSINESS COMPLEX
În acest moment, Irina Munteanu este Director Financiar pentru șase companii din cadrul grupului Veolia România, gestionând o cifră de afaceri de peste 280 de milioane de euro.
A ales Veolia România (la început, Apa Nova, ulterior adăugându-se și celelalte companii ale grupului din România) pentru că este un business complex. Vorbim despre servicii de utilități, un domeniu care se confruntă cu provocări multiple pe toate palierele: grija pentru mediu, relația cu autoritățile, imaginea companiei, relația cu clienții, asigurarea continuității serviciului, indicatorii tehnici și operaționali pe care compania trebuie să-i îndeplinească etc. „Fiecare acțiune desfășurată trebuie abordată cu responsabilitate pentru că are un impact direct, atât comercial, cât și social. Deci, vorbim de un domeniu pe cât de provocator, pe atât de ofertant în complexitate și diversitate, atât în mod direct, în activitatea de zi cu zi, cât și prin efectele sale la nivel de comunitate.”
UN LIDER CARE PROMOVEAZĂ EGALITATEA DE GEN
Totodată, este „sponsor” și susținător al proiectului de business transformation (reengeneering) în cadrul Veolia România, dar și al procesului de mutualizare (de reciprocitate simultană) a tuturor aplicațiilor informatice, pentru a facilita cât mai mult lucrul în echipă și pentru a crea centre de servicii partajate. „Cred că viitorul este al erei digitale. Sunt un susținător al digitalizării, de aceea am încercat în ultimii ani o cât mai bună optimizare a serviciilor prestate de colegii mei din contabilitate. De altfel, îmi doresc să putem lucra «fără hârtii pe birou», lucru aproape imposibil când vorbești despre contabilitate”.
Din rolul ei de ambasador Veolia, Irina Munteanu se ocupă de promovarea egalității de gen. Irina consideră că liderii sunt direct responsabili pentru promovarea și educarea angajaților când vine vorba de egalitatea la locul de muncă: liderii trebuie să înțeleagă că, promovând un raport echilibrat de gen, aduc un beneficiu direct companiei, fiindcă piața forței de muncă este afectată de un deficit de talente, iar nevoia de competențe specifice este din ce în ce mai mare.
Veolia a înțeles acest lucru, astfel că, de-a lungul timpului, au fost implementate diferite programe de diversitate menite să combată toate formele de discriminare. În plus, la Veolia programele de training sunt un mod bun de încurajare a femeilor pe plan profesional, pentru că una dintre problemele frecvent întâlnite în procesul de dezvoltare profesională este stima de sine scăzută. Un cuantum generos de cunoștințe în domeniu oferă oricărei femei încrederea de care are nevoie pentru a evolua.
De asemenea, separat de viața profesională, Irina s-a putut implica și în susținerea unor proiecte de sănătate și educație. Ea sprijină SMURD și Asociația Lion pentru specializarea medicilor în străinătate, și se implică în proiecte educaționale pentru copii, cum ar fi „Asociația EduPerformance Star – Performanță în educație” – un proiect care vorbește despre experiența părinților în educația copiilor.
- Părinții mi-au spus întotdeauna să fiu „eu”, să spun ceea ce gândesc și să mă lupt pentru valorile în care cred.
- În momentele de cumpănă, este important să îți amintești că tu ești cheia schimbării care poate să aducă succesul sau eșecul propriei vieți, iar lucrurile bine făcute din punct de vedere profesional vor ieși întotdeauna la suprafață, indiferent de interesul unuia sau al altuia. Pentru mine e important să-mi găsesc vocea interioară și să nu aștept niciodată permisiunea să vorbesc. Am mai învățat ceva: „Lung este drumul prin învățătură, dar scurt și eficace prin exemple”.
- După părerea mea, experiențele acumulate de-a lungul timpului reușesc să modeleze traseul profesional al oricărei persoane, sporindu-i încrederea. Pentru mine, încrederea în sine și energia emanată de aceasta sunt esențiale pentru un lider.
- Cred cu tărie că femeia angajată într-o companie trebuie să aibă și chiar are succes pentru că are performanțe, nu pentru că este femeie. Totuși, din punctul meu de vedere, o femeie influentă înseamnă o femeie care se adaptează ușor schimbărilor. Se spune că femeile sunt mult mai raționale în momentele de stres și asta o consider o calitate importantă, fiindcă rațiunea ajută în luarea deciziilor potrivite când vine vorba despre compromisuri și priorități. Prin urmare, o viziune obiectivă poate facilita procesul decizional într-un timp scurt. O altă calitate pe care o consider importantă este înțelegerea faptului că puterea înseamnă respect reciproc, precum și o implicare constantă în procesul de împuternicire a celor din jur. Fără o echipă motivată, orice lider, femeie sau bărbat, își pierde echilibrul.
Acest articol a fost preluat din Revista CARIERE, nr.252, noiembrie 2018. Pentru abonare, click AICI.