Femeile din știință, în laboratoare separate de bărbați. O declarație ce aduce demisia unui laureat Nobel
Biochimistul Timothy „Tim” Hunt, care a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină în 2001, recunoscuse în cadrul aceleiași conferințe că are o reputație de șovin. Două zile mai târziu, și-a cerut scuze, precizând că a fost sincer în comentariile sale, pe care a încercat să transmită pe un ton relaxat-amuzant, scrie Reuters. De altfel, soția sa, Mary Collins, este om de știință și predă Imunologia la aceeași universitate.
„Tim Hunt a demisionat astăzi din funcția de profesor onorific din cadrul Facultății de Științe a Universității din Londra, în urma comentariilor referitoare la femeile din domeniul științei, făcute la Conferința globală a jurnaliștilor de știință, pe 9 iunie”, a precizat instituția londoneză miercuri, într-un comunicat oficial.
„UCL a fost prima universitate din Anglia care a admis femei ca studenți în termeni de egalitate cu studenții de gen masculin, o atitudine compatibilă cu responsabilitatea pe care o avem în domeniul egalității de șanse”, se mai arată în comunicat.
Și Societatea Regală, cea care reprezintă comunitatea oamenilor de știință britanici, a luat act de cuvintele lui Hunt. Intituția britanică a ținut să își declare eforturile pe care le inițiază pentru promovarea științei în rândul persoanelor de sex feminin. „Societatea Regală consideră că, pentru a obține cele mai bune rezultate, știința trebuie să utilizeze abilitățile de cercetare științifică la nivelul întregii populații. Prea multe persoane talentate nu își îndeplinesc potențialul științific din cauza unor probleme ce țin de diferențele de sex, iar Societatea Regală își asumă datoria de a susține drepturi egale în acest sens”, a declarat un oficial al Societății Regale.
Premiul Nobel în Fiziologie și Medicină pe anul 2001 a fost acordat în comun cercetătorilor Leland H. Hartwell, Timothy „Tim” Hunt și Paul M. Nurse pentru descoperirile lor privind reglarea ciclului celular.