În Board sau nu, CIO-ul trebuie să ţină aproape de CEO – Video
Evenimentul a adunat peste 250 de directori de IT şi executivi din mediul de business. Aceştia au dezbătut împreună cu speakerii teme specifice industriei, precum modul în care noile tehnologii transformă departamentul de IT, natura leadership-ului digital şi profilul noilor roluri profesionale. Nu în ultimul rând, s-a adus în discuție necesitatea prezenței active a CIO-ului în board-ul companiilor.
Mai multe imagini de la eveniment puteți vedea aici.
„Dacă anul trecut am discutat mai mult despre amenințările profesiei de IT în contextul schimbărilor aduse de noile trenduri din industria IT, anul acesta vom puncta mai degrabă aspectele pozitive ale noilor realități. Vorbim despre provocări noi pentru directorii de IT, provocări care ne permit să ne demonstrăm valoarea și să arătăm executivilor din companie că putem să profităm de toate aceste tehnologii care au remodelat peisajul”, a spus Yugo Neumorni, președintele CIO Council România și totodată moderatorul evenimentului.
Unul dintre speakerii invitaţi a fost chiar Felix Enescu, inițiatorul asociației directorilor de IT, care a prezentat audienței concluziile CIO Report: CIO Council study 2014. O parte dintre acestea le puteţi citi aici. În finalul prezentării sale Felix Enescu a lansat și un îndemn la adresa CIO-ilor prezenți în sală: „Nu mai este suficient să existați. Trebuie să aveți o contribuție activă.”
Who is who in era noilor tehnologii
Digitalizarea a dus la apariția unui nou rol între departamentul de IT și cel de Marketing, rol care încă produce confuzie în organizaţii întrucât executivilor încă nu le este clar who is who… Subiectul a fost aprofundat de Ansgar Schulte, Research Director Gartner Inc., care le-a oferit un sfat important specialiștilor cu rol de CIO care vor să își crească influența la nivel de business: „Ca CIO trebuie să ai o relație profesională apropiată cu CEO-ul, care să treacă dincolo de prezența în board. Prin urmare, ceea ce contează cu adevărat este să ai relații; trebuie să ai o influență personală la nivelul membrilor board-ului indiferent dacă stai la masă cu ei sau nu. Și, în final, prezența în board depinde și de industria în care activează organizația”.
Insa nu doar cu CEO-ul trebuie să colaborăm. Ovidiu Slavoiu, Marketing Manager for Mid-corporate Banking division ING Bank România, le-a vorbit participanţilor despre cum Chief Marketing Officer-ul și Chief Information Officer-ul pot colabora pentru a oferi consumatorului o experiență deosebită, pentru ca ulterior Bogdan Grigore, presentation skills & Apple Certified Sales trainer, să ne indice o serie de instrumente și tactici menite să îi ajute pe CIO să își vândă mai ușor ideile în faţa stakeholder-ilor.
Banii nu vorbesc întotdeauna
Conferinţa „Beyond surviving: Shaping the future of IT” nu s-a referit exclusiv la cariera directorului de IT. Una dintre prezentări s-a axat şi pe modul în care aceştia ar trebui să îşi conducă echipele, bazându-se pe motivatorii intrinseci ai subordonaţilor lor. Iar un punct de plecare a fost întrebarea adresată de profesorul dr. Leslie Szamosi audienţei: „Cum definesc managerii de IT succesul?”. Răspunsul a venit însă tot de la profesorul Universităţii Sheffield: „Definiţia succesului variază în funcţie de vârstă. Succesul se poate rezuma la sentimentul de satisfacţie faţă de munca pe care o faci sau poate să însemne salariul de la final de lună. Doar că succesul financiar nu este la fel de important ca satisfacţia. Aceasta înseamnă că şi managementul oamenilor trebuie să fie diferit pentru că banii sunt importanţi într-adevăr, dar nu ei ţin oamenii în companii. Nu vor fi niciodată suficient de mulţi bani chiar dacă le vom oferi milioane…ei tot vor spune că nu sunt plătiţi suficient…De fapt, totul se reduce la aspectele intangibile. Aici avem de lucru”.
Dar pentru că cel puţin intuitiv industria IT este considerată ca una dintre cele mai bine plasate sectoare de activitate în topul salarizării, Oana Datki, Country Manager Consulteam România, a explicat care sunt tendinţele în remunerarea specialiștilor IT din diverse organizații. Amănunte despre concluziile studiului salarial Mercer găsiți aici.
Sesiunile care s-au adresat mai degrabă carierei şi managementului CIO au fost încheiate cu un panel dedicat rolului Information System în companii și prezenței în board a CIO-ilor. La dialog au participat Stephane Batoux, General Manager Coca-Cola HBC, Markus Lause, Director of the Enterprise Business Unit Vodafone România, Sergiu Neguț, antreprenor, Violeta Ciurel, CEO AXA Portugalia, Bogdan Ciubotaru, Country Manager Ipsos România, Fady Chreih, Executive Director Regina Maria, alături de moderatorii Bogdan Băndilă, Director General Adjunct, Distrigaz Sud Rețele, membru CIO Council și Yugo Neumorni.
Riscuri la orizont…sau oportunităţi?
Partea a doua a evenimentului a fost deschisă de Călin Rangu, Director Executiv CIO Council, care a evidenţiat o serie de măsuri de prevenire a riscului în ceea ce înseamnă sisteme informaționale financiare, prezentarea sa fiind continuată cu un panel despre oportunitățile și amenințările pe care Cloud-ul le aduce în companii. Kostas Loukas, General Manager Microsoft România, Șerban Zîrnovan, Dell Solutions Manager CEE, Michael C. Fritz, Lead Partner Manager CEE Juniper Networks, Ana Radosevic, Cloud Business Manager for Russia, SEE and Slovakia, Hewlett Packard, Marcel Chiriac, CIO Rompetrol, membru CIO Council şi Cătălin Necula, Sales Manager la Star Storage au fost specialiştii implicaţi în dezbaterea moderată de Lucian Mândruță. Printre temele atinse s-au numărat: gradul de adopție a Cloud-ului în România, tipurile de Cloud recomandate pentru fiecare componentă a business-ului, posibilităţile de diversificare în zona tehnologiei Cloud, dar și ameninţările asupra anumitor tehnologii și linii de business. Ce au avut de spus speaker-ii aflați aici.
De asemenea, Cloud-ul ridică miza şi în cazul securităţii datelor, astfel că Mihaela Cracea, Managing Associate la Casa de avocatură Pachiu și Asociații, a adus în discuție aspectele la care trebuie să fie atenți atât membrii departamentului juridic, cât și directorii de IT atunci când vine vorba de semnarea contractelor cu furnizorii de Cloud. „Persoanele care dețin funcția de CIO ar trebui să colaboreze mai strâns cu colegii lor de la departamentul juridic să se împlice și să citească contractele cu furnizorii de cloud pentru a verifica dacă există clauze care ar putea crea probleme de ordin juridic pe viitor”, a spus Mihaela Cracea.
Experienţe practice
Persoanele prezente la eveniment au avut parte și de un moment inedit: o sesiune de grup coaching susținut de Petra Muller-Demary – Coach ACC, Founder SolutionSurfers România. Participianţii au experimentat un workshop care i-a ajutat să își identifice punctele forte profesionale, dar și personale. Practic, ei au fost familiarizaţi cu un instrument simplu ce le permite să se focuseze pe soluții utile în munca pe care o desfășoară.
Radu Brașoveanu, Local BU Lead IT, Global Solutions Petrom, și Alexandru Hritcu, Information Security Manager la OMV, au prezentat modul în care sistemul IT al Petrom s-a transformat din 2005, momentul achiziționării acestuia de către OMV, și până în prezent. Primii pași în dezvoltarea sistemului informatic în cazul Petrom au fost legați de uniformizare și standardizare a tot ceea ce înseamnă IT și transformarea unui centru de date învechit la noul data center, care este unul de ultimă generație. Reprezentanții Petrom au vorbit și despre cum a evoluat nevoia de securitate IT în cadrul companiei și despre provocările pe care le au de depășit în prezent pe această zonă.
În ultima parte a conferinţei Bogdan Tudor, membru în board-ul CIO Council și director general al companiei Class IT Outsourcing, a vorbit despre cum putem crește performanța angajaților cu ajutorul conceptului de gamification: „Am ales un concept care să promoveze valorile culturii noastre organizaţionale, să genereze un sentiment de asociere şi am adăugat joaca precum o componentă indisolubilă muncii. Pentru acest lucru am conceput un set de elemente de identitate , un set de expresii specifice, am transformat funcţiile in grade şi ne-am creat noi imagini vizuale care să susţină acest proces”. Echipa Class IT a devenit Star Team, numele și setul de elemente vizuale fiind inspirate de serialul Star Trek. Tematica aleasă a plecat de la trei tendinţe esenţiale: importanţa unei culturi organizaţionale memorabile pentru dezvoltarea sănătoasă a unei companii, gamification – introducerea jocului în muncă în scopul creşterii productivităţii – şi adăugarea emoţiei într-o activitate prin definiţie exclusiv raţională.
Pilonii succesului
Aurelian Sin, IS/IT Director South East Europe la Danone și membru al CIO Council, a vorbit despre componentele care aduc succesul în lumea IT-ului. În opinia sa, reușita este influențată de patru factori majori: rezultatele, atitudinea, aprecierea/recunoașterea și, nu în ultimul rând, echipa. Grija și dorința de a face lucrurile bine, ascultarea, pasiunea, commitment-ul și obsesia pentru perfecțiune reprezintă elementele de bază pentru o atitudine sănătoasă, care să te apropie de reușită. „Succesul pentru un specialist IT înseamnă să fac ceea ce îmi place și să fiu bine remunerate pentru asta”, a concluzionat Aurelian Sin.
La finalul evenimentului, participanții care și-au lăsat cărțile de vizită la intrare au participat la trei tombole, care au avut ca premii: o tabletă Vodafone Smart Tab III„tablet cu net la pachet”, oferită de Vodafone, un Xerox Mobile Scanner, oferit de Vlamir, și 2 VIP training-uri de câte două zile pe Junos System și EX product, oferite de Juniper.
Seara s-a încheiat cu o degustare de vin premium oferită de SERVE.
Evenimentul CIO Conference „Beyond surviving: Shaping the future of IT” este organizat de asociația directorilor de IT din România- CIO Council și revista Cariere, cu sprijinul sponsorilor Microsoft, Dell, HP, Juniper, Vodafone, Star Storage, Vlamir, Pachiu&Asociatii, The University of Sheffield International Faculty, Crescendo, Solution Surfers, S.E.R.V.E.