În viitor vor fi mai mulţi mentori decât șefi sau superiori ierarhici
"Avem astăzi 120.000 de angajați, dar potențialul industriei este de 300.000. Iar asta se întâmplă pentru că țara noastră crește mai repede decât alte destinații mari din Europa: este multifuncțională și există o creștere a complexității serviciilor, asta și datorită inteligenței artificiale și robotizării proceselor care contribuie la îmbunătățirea experienței clienților.
Utilizarea acesteia nu face locurile de muncă să dispară, ci sporește eficiența și le oferă oamenilor posibilitatea de a fi creativi în joburile de o complexitate superioară pe care le vor avea ca urmare a acestor schimbări”, a declarat Cosmin Pătlăgeanu, președintele Asociației Liderilor din Domeniul Serviciilor pentru Afaceri din România (ABSL), la o conferinţă de presă.
La rândul său, Max McKeown, unul dintre cei mai apreciați mentori în inovație, a subliniat faptul că viitorul se construiește acționând în prezent.
Liderii industriei serviciilor de afaceri din România au punctat faptul că tehnologizarea și introducerea inteligenței artificiale reprezintă un instrument care poate da mai mult sens și mai multă valoare ființei umane, prin preluarea activităților repetitive, de rutină.
Așadar, implementarea inteligenței artificiale nu diminuează în niciun fel importanța capitalului uman, ci o repoziționează, valori tradiționale precum: responsabilitate, atenție și respect pentru cei din jurul nostru, verticalitate și transparență, fiind esențiale în viitor. Tehnologia este în continuă schimbare, iar investiția în educație primează, astfel că, în anii care urmează, vor exista mai mult mentori, decât șefi sau superiori ierarhici.
Concluzia dezbaterilor din cadrul conferinței ABSL este că industria din România este în plin proces de maturizare, de integrare a schimbărilor în tehnologie, de creștere a eficienței și a performanței, și de adaptare la specificul actual al pieței forței de muncă.