Înapoi pe planşă
Loredana era la finalul clasei a IV-a când antrenorii care au venit la școală au selectat-o. „Au venit pentru handbal, pentru baschet… Nu mă alegeau, pentru că nu eram foarte înaltă. Când au venit pentru scrimă, am fost printre primele care au ridicat mâna, neștiind ce înseamnă scrima. De atunci, am întrerupt doar în 2012, dar din ianuarie am revenit pe planșă.”
Pentru ca un copil să înceapă să facă scrimă, nu sunt necesare calități fizice de excepție. Cel puțin, ea nu le-a avut de la început. „Contează că ești într-un cadru organizat, socializezi cu alți copii, antrenorii îți sunt ca niște părinți și te educă, efectiv. Începi să ai competiții, înveți să câștigi, înveți să pierzi. Scrima îți dezvoltă calitățile motrice, înveți să alergi și să mergi corect, îți corectezi postura. Apoi îți dezvolți celelalte calități: viteza, forța, capacitatea de a avea răbdare, de a anticipa. În cele din urmă, n-ai putea face scrimă dacă n-ai avea un psihic și un fizic tare. Împreună, toate acestea te ajută să faci performanță.”
Ce e de făcut pentru a încuraja activitatea fizică? Baza ar fi educația. Când Loredana s-a apucat de scrimă, părinții au încurajat-o. Acum copiii sunt din ce în ce mai puțin atrași spre sport, spune ea, pentru că sunt atrași de multe alte lucruri: tot ce e legat de smartphone-uri, tablete, activități, jocuri de tot felul.
„Educându-l pe copil de mic să facă sport, îi creezi această plăcere și, chiar dacă nu va face performanță, va ști să aibă un stil de viață sănătos – fie că va merge la o sală, fie că va merge să joace tenis. Va avea oportunități și, din punctul acesta de vedere, Bucureștiul îți oferă n posibilități.” Cel puțin, la maratoanele organizate în ultima vreme, a remarcat o participare spectaculoasă. „E important să participi și să finalizezi cursa, chiar dacă nu câștigi. Marile corporații sprijină maratoanele, în București și în alte orașe. Chiar e foarte frumos.”
Federațiile, din păcate, au foarte puțini sponsori, deși și i-ar dori, iar sportivii încurajează mișcarea așa cum pot – prin comportamentul afișat, prin participarea la emisiuni televizate în timpul liber, când s-ar putea odihni și și-ar putea ocupa mintea cu orice altceva – tocmai pentru ca mesajul lor să ajungă cât mai mult spre public și, prin intermediul mass-mediei,
către companii.
Ideea asocierii e simplă: companiile își doresc performanță – exact ceea ce fac sportivii –, iar ei au nevoie de săli, echipament și condiții de antrenament. Când era copil, dubla campioană mondială și europeană la scrimă Loredana Dinu se antrena în sala de festivități a unui liceu și se schimba după o cortină. Duș făcea la ea acasă. Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. În Complexul de la Izvorani, sportivii au acum tot ce le este necesar pentru pregătire. Cantonamentele se țin și la munte, la Cheile Grădiștei şi la Poiana Brașov, pentru că au primit sprijinul celor de acolo.
Crede că, dacă, bunăoară, companiile ar avea un suport legislativ prin care să își doneze o parte din profit către federații, către cluburile private, poate că acest lucru s-ar și întâmpla.
Smart is mobile
Loredana Dinu este unul dintre fondatorii companiei de marketing mobil Wallet Buzz. Recunoaște că e greu să te reprofilezi, să începi ceva nou – în cazul ei, o afacere. În 2012, când se hotărâse să se retragă din circuitul competițional, inițial voia să se dedice familiei. Nu se simțea atrasă de o carieră de antrenor, își dorea să încerce altceva. Încă de când participa activ în competiții, inclusiv în perioadele de pregătire de la Izvorani, Comitetul Olimpic Român avea un parteneriat cu grupul Adecco, iar consultanții de acolo le-au vorbit despre ce puteau face după ce se lasă de sport.
Fie în urma unei accidentări, fie din cauza vârstei, multor sportivi li se întâmplă să ajungă într-un punct mort al carierei. Își amintește că trainerii Adecco nici nu făceau față la cererile de consiliere venite din partea sportivilor. Cei care au insistat și și-au dorit neapărat să afle ce se poate face, au fost ajutați. „Consilierul m-a ajutat să mă cunosc pe mine, să aflu ce tip de activitate mi-ar conveni, unde ar trebui să mai lucrez pentru a mă putea dezvolta pe alte planuri. Mi-a spus că doar cei care își doresc foarte mult și fac ceva în sensul acesta acționează, chiar dacă nu reușesc. Dacă te lași de sport și aștepți cumva să se întâmple lucruri frumoase de la sine, ei bine, ele nu se vor întâmpla. Trebuie să te zbați, să ciulești urechile și să vezi ce oportunități poți găsi.”
Pentru că e pasionată de shopping, îi plăcea gândul de a avea un business propriu și de a munci efectiv pentru sine, Loredanei i-a venit o idee. Testase o aplicație mobilă la Londra, la finalul Jocurilor Olimpice din 2012. Așa a ajuns să creeze „Wallet Buzz”.
De îndată ce a apărut ideea, Loredana și soțul ei, împreună cu doi asociați, Bogdan Onofrei și Mihai Putinelu, au făcut un studiu de piață, care a durat câteva luni. Undeva la finalul anului 2012, deja era pus la punct felul în care urma să arate aplicația. Ce face Wallet Buzz? Folosind geolocaţia (GPS, Wi-Fi, reţele), identifică ofertele comercianţilor din zona în care ne aflăm. Cu ajutorul ei, primim ofertele care ne interesează și voucherele de reducere oferite de comercianți, direct pe smartphone. Este gratuită și poate fi descărcată din Play Store, App Store sau Windows Store.
„Aplicația noastră este o platformă de marketing care îi ajută pe utilizatori să economisească bani. Clienții primesc de la magazinele lor preferate o recompensă. Prin intermediul aplicației pot primi notificări de la magazinul X care, să zicem, are un mic discount weekendul acesta. La restaurantul preferat poți primi un discount de 10% la nota de plată. E o modalitate de fidelizare. Îți poți seta telefonul să primești notificări în funcție de zona în care te afli, pe o rază de 5 kilometri, de exemplu, și afli toate ofertele de reducere din zonă. Dacă nu dorești asta, îți oprești notificările și verifici lista de oferte când ai timp. Este practic și ușor de utilizat. Doar cu ajutorul telefonului, care îți va genera un voucher, beneficiezi de discount exact în momentul în care ai dori să achiți produsul sau serviciul respectiv. E un produs care te ajută să economisești fără să faci un compromis la calitate.”
Chiar dacă Loredana a avut momente de îndoială cu privire la soarta acestui business, partenerii săi au fost entuziaști și încrezători, bazându-se pe experiența lor în domeniu. „Oricum, ne-am dat seama cu toții că, pentru orice mic rezultat, munca depusă este multă”, comentează ea.
Numărul utilizatorilor Wallet Buzz este acum în jur de 30.000 (pe Android, iOS și Windows Phone). În urma parteneriatului încheiat anul trecut cu Telekom, au agreat ca toate telefoanele cu sistem de operare Android să fie vândute cu aplicația preinstalată. Au lansat-o apoi și pentru telefoanele cu sistem de operare Windows Phone, în baza altui parteneriat încheiat cu Microsoft.
Reinventează-te, dar fă-o la timp
Când ești orientat către performanță, e greu să găsești energia de a mai face și altceva. „Când faci sport de performanță, toate resursele organismului – atât fizice, cât și psihice – se duc în acea direcție. Ca să te gândești la ceva, să creezi, să pui pe hârtie, să îți pui imaginația la contribuție și să cauți variante și să începi ceva pe cont propriu… ar fi extrem de greu. Programul nostru este atât de plin, încât abia avem timp de odihnă și pentru familie.”
Loredana le-ar spune sportivilor să nu fie nepregătiți, să nu se lase să ajungă efectiv în punctul de a se retrage, ca apoi să se gândească la ce vor face. „Chiar dacă nu inițiezi nimic în sensul ăsta, măcar să te cunoști și să îți dai seama ce ți-ai dori. Poate că foarte mulți și-ar dori să facă antrenorat, iar asta nu e complicat, vor găsi variante. Dar, dacă doresc, în schimb, să lucreze într-o bancă sau într-un domeniu care cere anumite cursuri, atunci, într-o perioadă de vacanță, într-o perioadă mai puțin intensă, în timpul verii, să facă acele lucruri pentru ei, care în timp îi vor ajuta. Să nu rămână în monotonia cotidiană și, efectiv, să acționeze. Dacă nu acționezi… din păcate se ajunge la aceste cazuri de mari sportivi care… Probabil că s-a ajuns acolo și pentru că au fost niște oameni cu foarte mult bun-simț și care nu au cerut, sunt convinsă, lucruri care li se cuveneau.”
În 2013, Loredana își lua un job de reprezentant medical al unei bănci de celule stem din Timișoara, pentru că i s-a părut un domeniu interesant și în plină ascensiune. La sfârșitul anului 2014 însă, a început să aibă sentimentul că a lăsat ceva neterminat și să se gândească la reîntoarcerea la scrimă. Așa că, de la 1 ianuarie 2015, la vârsta de 30 de ani, a revenit în lotul de spadă seniori feminin al României, după o întrerupere de doi ani. Șase luni mai târziu, este mulțumită: „Iată că mi-am revenit la forma fizică, recuperez din ce am pierdut pe plan sportiv în perioada de pauză. Ce se va întâmpla după Rio n-aș putea spune, dar mă simt datoare față de mine, față de colegele mele și față de toți cei alături de care am muncit, să dau 100%, adică totul, pentru acest obiectiv care ne aduce o satisfacție extraordinar de mare.”
Nu i-a fost ușor să revină, dar crede că nimic nu este ușor dacă vrei cu adevărat să ai rezultate. „La un job, probabil că rămâi peste program; sportivii rămân după antrenament ca să lucreze în plus. Nimic nu mi se mai pare ușor, iar eu, încă de mică, am fost obișnuită cu munca, disciplina, un program și un stil de viață fără excese și cu sacrificii. De altfel, nici nu cred că mai există locuri în care să fii relaxat, în care să nu faci sacrificii, pentru că așa este societatea în care trăim și trebuie să ne adaptăm.”
În business și inclusiv în jobul pe care l-a avut, cel de reprezentant medical, calitățile pe care le-a dobândit în scrimă au ajutat-o să aibă rezultate și au fost chiar un avantaj. Este cazul fericit. Majoritatea sportivilor care se ocupă doar de sport, la un moment dat, sunt nevoiți să lase școala pe planul doi. „Dacă ești, poate, și puțin mai delăsător, nu înveți nicio limbă străină și nu încerci, practic, să evoluezi decât pe plan sportiv, la un moment dat te confrunți cu realitatea, cu o societate care îți cere tot mai multe calități, cât mai multe diplome…” Undeva, pe parcursul anilor – face scrimă de aproape 20 de ani – ea și-a dat seama. „Așa că am mai jonglat cu un job part-time, am mai făcut niște cursuri, am fost foarte deschisă la oportunitățile care s-au ivit și le-am încercat. Și toate astea, în final, m-au ajutat și la job, și în business.”
Sportivi și lideri
La momentul întâlnirii noastre, Loredana se afla într-o perioadă precompetițională. Se terminase Campionatul European, urma Campionatul Mondial de seniori de la Moscova, iar antrenorii încercau să vină cu ceva nou, să le scoată din starea de monotonie cu lucruri care să le atragă, să le facă să muncească fără să simtă efortul.
„Antrenorii noștri, Dan Podeanu și George Epurescu, sunt liderii noștri. Ei ne sfătuiesc, ei gândesc programul de pregătire, ei gândesc ce ne-ar face bine și ce nu, încearcă să ne protejeze și să ne asigure toate condițiile de care avem nevoie pentru a ne antrena armonios din toate punctele de vedere, atât al locului, cât și al exercițiilor.” Sunt într-o permanentă conexiune: antrenorii țin cont de feedbackul fetelor, iar Loredana spune că, fără comunicare și fără buna relație cu antrenorii, ele n-ar ajunge la performanțele pe care și le doresc. Este rezultatul unei colaborări și munci de ani de zile, deja se cunosc foarte bine și atunci când trebuie „să pună osul la treabă”, asta și fac. La fel se întâmplă și la echipa de spadă băieți: Mihai Covaliu e un lider. Campion olimpic, el e un exemplu viu pentru băieții lui. Laura Badea, pentru fete, la fel. „Noi ne căutăm modele în cei care au făcut același sport și care au obținut rezultate magice și care au afișat către public un anumit comportament în care noi ne-am regăsit sau ne-a plăcut să ne regăsim la un moment dat. Pe scurt, îi admirăm.”
În gardă! sunteți gata?
În iunie, echipa feminină de spadă a României a participat la Campionatele Europene la Montreux, în Elveția, unde a câștigat medalia de aur în proba pe echipe. Următoarea competiție are loc în iulie, la Moscova, unde se desfășoară Campionatele Mondiale de Scrimă. O clasare pe podium la acest concurs le va asigura spadasinelor calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016.
Loredana spune că nu adversara pe care o întâlnești contează, pentru că oricum faci tot posibilul să o învingi. Fiecare are un stil propriu pe care și l-a creat de-a lungul timpului. „Unele adversare ne sunt mai accesibile, cu altele trebuie să muncești mai mult ca să câștigi.” Loredana îmi spune de ce a pierdut în mai, în sferturile de finală ale Grand Prixul de la Rio, în fața Francescăi Boscarelli din Italia, la scorul de 10-14: „Avea un stil băiețesc, complet diferit de al meu.” Speră să o reîntâlnească în iulie, la Moscova, ca să își poată lua revanșa.
CV Loredana Dinu
Data nașterii: 2 aprilie 1984
Locul nașterii: Craiova
Palmares
Campionate Mondiale
2010 – medalie de aur cu echipa României, la Paris
2011 – medalie de aur cu echipa României, la Catania
Campionate Europene
2008 – medalie de aur cu echipa României, la Kiev
2011 – medalie de aur cu echipa României, la Sheffield
2012 – medalie de argint cu echipa României, la Legnano