Influenţa – cum o câştigi şi cum o consolidezi
Influenţa se aplică în orice arie a vieţii, indiferent că ai un departament în subordine, lucrezi într-un echipa ca angajat sau eşti liber profesionist. Indiferent de contextul vieţii tale, pentru a avea succes ai nevoie să îţi exerciţi influenţa asupra celor cu care vrei să interacţionezi.
John C. Maxwell spune că “Leadership-ul este influenţa, nici mai mult, nici mai puţin". Cu alte cuvinte, dacă vrei ca oamenii să te urmeze ai nevoie să îţi creşti influenţa. Metoda pe care o aplici ca să ai tot mai multă influenţă se va reflecta în numărul de oameni care te urmeză şi chiar în perioada pentru care acei oameni îţi sunt adepţi şi vor răspunde viziunii tale.
Am auzit foarte mulţi oameni care asociază “influenţa” strict cu manipularea, acesta din urmă fiind doar una dintre cele 7 metode de a influenţă.
Iată pe o scală de la 1 la 7, metodele de influenţare, începând cu cea mai “ieftină”, până la cea mai valoroasă.
1. Forţa – Nu există alegere în decizie.
2. Intimidarea – „My way or the Highway.” Fie cum vreau eu, fie deloc.
3. Manipularea – Există o persoană care câştigă şi una care pierde.
4. Poziţionala – Urmăm pe cineva pentru că trebuie, ca urmare a poziţiei pe care o ocupă.
5. Schimb – Amândoi avem de câştigat.
6. Persuasiune – Urmăm pe cineva deoarece vrem, pentru că ne-a convins
7. Respect – Urmăm pe cineva ca urmare a respectului pe care îl avem faţă de persoană respectivă.
În mediile organizaţionale în care am activat, cele mai des folosite metode de influențare sunt “manipularea” şi cea prin “Poziţia” ocupată. Acest fapt explică de ce tot mai mulţi oameni pe care îi întâlnesc acum la cursurile de leadership consideră influenţarea că fiind o formă de manipulare, pentru că ei înşişi aplică această metodă pentru a-i determina pe oamenii din echipele lor să-i urmeze.
Dacă vrei să îţi creşti influenţa ai nevoie, în primul rând să fii un om integru şi să elimini orice comportament ţi-ar putea afecta caracterul. A fi un om integru înseamnă să spui ceea ce faci şi să faci ceea ce spui, ţinându-te de cuvânt indiferent unde te-ai duce şi cu cine te-ai întâlni.
Un caracter puternic va fi întotdeauna un motiv de necontestat pentru ca oamenii să te urmeze şi tu să îţi consolidezi influenţa asupra lor. Ei pot avea motive diverse pentru a rămâne fideli viziunii tale, însă caracterul tău este fundamentul unei influenţe pe termen lung, independent de factorii contextuali şi de mediu.
La un interviu de angajare, directorul general al unei firme din domeniul imobiliar îi întreba pe candidaţi un singur lucru: “ Ai fi dispus să minţi un client, pentru a aduce câştiguri suplimentare companiei la care lucrezi?” În funcţie de răspunsul acestora, ştia imediat cine trece interviul şi cine nu pentru că una din valorile de bază ale acelui lider este integritatea. Orice candidat care răspundea că nu ar minţi clienţii pentru câştiguri suplimentare, trecea testul şi ocupa postul vacant.
Iată cum această valoare, a integrităţii caracterului, este cea care te poate ridica, sau te poate doborî, în funcţie de măsura în care alegi să te abaţi de la ea.
Un alt element al integrităţii constă în a “vorbi cu oamenii, şi nu despre oameni”. Acest fapt înseamnă că nu vei cădea pradă “capcanelor de can-can organizaţional”, ci alegi să îţi construieşti propiile opinii despre oameni prin interacţiunea directă cu ei şi nu prin intermediari.
Să spunem că te afli într-un rol de lider şi cineva din echipa ta îţi spune despre un coleg din organizaţie care îşi petrece timpul liber într-un mod mai excentric, din punctul lui de vedere. Dacă eşti o persoană integră, în această situaţie, ar fi bine să rezişti tentaţiei de a face judecăţi de valoare cu privire la comportamentul din timpul liber al colegului din companie. Mai mult decât atât, îţi recomand să te retragi cu tact şi diplomaţie din astfel de “capcane” şi implicit, să nu alimentezi diversele păreri pe care alţi terţi vor să ţi le împărtăşească.
Un lider integru va spune cu politeţe şi respect “prefer să vorbesc cu oamenii, decât despre ei pentru că doar aşa îi pot cunoaşte cu adevărat şi le pot înţelege contextul de viață". Un alt aspect important pe care îl face o persoană cu influenţă este că îi înţelege pe oameni din toate perspectivele vieţii lor, fără să-i judece. Atunci când vrei să înţelegi un om, uită-te la ceea îi face inima să tresalte, la ceea ce visează, la contextul de viaţă în care s-a format, care sunt relaţiile pe care le stabileşte şi încă multe altele, pe care le vom putea detalia în materiale viitoare.
Oamenii cu influenţă pozitivă oferă valoare celorlalţi prin tot ceea ce fac. Pentru a-ţi consolida influenţa şi implicit rolul de lider este esenţial să oferi informaţii valoroase, timp de calitate şi recunoaştere oamenilor din jurul tău. Astfel ei te vor recunoaşte că pe un om pe care merită cu adevărat să îl urmeze.
Ce faci însă într-o situaţie în care eşti constrâns să lucrezi cu o personalitate “pretenţioasă”, colerică şi mereu nemulţumită?
Fiind într-o astfel de situaţie, am înţeles că aveam nevoie să construiesc un sentiment de echipă împreună cu acesta persoană care refuză să colaboreze cu mine doar prin intermediul “poziţiei”. Această personalitate “dificilă” a ajuns să fie dispusă pentru extra-efort, doar pentru că am făcut ceea ce alţii nu aveau răbdare: să înţeleagă omul din spatele “nemulţumirilor” şi să recunoască valorea ce aştepta să fie văzută.
În concluzie, avem nevoie de influenţă în orice arie a vieţii, însă doar persoanele cu influenţă pozitivă vor adaugă valaore celorlalţi. Toţi ceilalţi care nu o fac se tem că şi-ar putea pierde poziţia, singură prin care reuşesc să îi facă pe ceilalţi să îi urmeze. Ceea ce îţi consolidează influența este caracterul tău integru şi cel care va vorbi despre tine, chiar şi când nu mai eşti prezent. Un mare înţelept spunea “ singurul care vorbeşte despre un om dincolo de mormânt, este caracterul acestuia”.
Cu o experienţă în mediul organizaţional de peste 8 ani în aria de training şi dezvoltare în industrii diverse precum telekom, shared service, banking, Alice Cornea este absolventă de Psihologie şi Master în Psihologie Organizaţională şi Resurse Umane. A îmbinat tehnicile de dezvoltare personală, coaching şi autocunoaştere în rolurile de specialist training şi dezvoltare organizaţională şi consultant în resurse umane pe care le-a avut de-a lungul experienţei organizaţionale. Este consilier pentru dezvoltare personală, consilier vocaţional şi formator acreditat ANC, cu peste 1000 de ore de training livrate în companiile în care a activat. Din ianuarie 2014 este Trainer, Speaker şi Coach Certificat international de John Maxwell Team, abilităţi ce îi permit să dezvolte şi să deruleze traininguri şi grupuri de studiu de tip MasterMind cu teme din aria de leadership, dezvoltare personală şi profesională. – See more at: http://www.cariereonline.ro/articol/cum-sa-atragi-oamenii-potriviti-echipa-ta#sthash.D9dcksuu.dpuf