Inteligenta emotionala, mai importanta decat IQ-ul? Psihologii ne invata cum o putem creste
Tot mai multi specialisti confirma faptul ca pentru a avea succes in cariera nivelul EQ-ului este mai important decat cel de IQ. Asa cum declara si Dr. Crista Darie, psihoterapeut (hipnoza clinica si terapie ericksoniana), inteligenta emotionala poate fi imbunatatita prin autoanaliza: „Pentru a-si imbunatati nivelul de EQ, persoana are nevoie de o preocupare continua de reasezare a relatiei cu sine si implicit de reajustare a felului in care relationeaza cu cei din jur. In primul rand este nevoie de o transformare interioara semnificativa, iar aceasta se realizeaza in timp, prin dezvoltare personala.” Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa te descoperi pe tine insuti:
Invata sa-i asculti pe ceilalti
Asa cum ne spune si Crista Darie, atunci cand te afli intr-o situatie de comunicare este important fii capabil sa asculti ce zice persoana din fata ta: „Chiar daca pare simplu, in practica multe persoane isi pierd rabdarea atunci cand asculta, dorind sa vina cat mai repede cu o replica. In mod sigur insa, interlocutorul va simti aceasta nerabdare si agitatie si automat vor aparea probleme de comunicare.” Asfel, este bine sa exersam ascultarea in situatiile de zi cu zi. „Pentru inceput, timp de un minut, ascultati ce spune celalalt, fara nici o intrerupere, fara sa spuneti nimic, oricat de tare v-ar arde dorinta de a replica. Exercitiul consta in a-l asculta pe celalalt cu atentie, nu de a fugi din conversatie gandindu-va in alta parte. Priviti persoana din fata dumneavoastra, concentrandu-va la ceea ce spune si nu la replica pe care i-o veti da dupa scurgerea acelui minut. Atunci cand constatati ca va este usor sa urmariti si sa ascultati fara replica puteti creste timpul de ascultare” declara Crista Darie.
Accepta trairile negative
Conform specialistilor care posteaza pe site-ul psychologytoday.com, atunci cand trecem prin emotii negative avem automat tendinta de a ne distrage atentia gandindu-ne la altceva. In loc de a face asta, putem sa ne punem intrebari precum „De ce simt ceea ce simt?” pentru a descoperi si analiza adevarata cauza a trairilor pe care le avem.
Nu te grabi sa iti cataloghezi starile
Incearca sa iti aloci timpul necesar pentru a te gandi cat mai aprofundat asupra trairilor pe care le simti. Poate fi un proces confuz la inceput, mai ales pentru cineva care nu am mai trecut prin asta. Nu te grabi insa. In mod normal emotiile nu apar si dispar brusc, fara ca tu sa apuci sa intelegi ceea ce s-a intamplat. Acestea cresc treptat, atingand un punct de maxima intensitate, urmand ca apoi sa scada.
Fa o analogie cu o situatie din trecut
Cand te confrunti cu o traire dificila, gandeste-te daca nu cumva ai mai trait acceasi senzatie la un moment dat in trecut. De foarte multe ori se intampla ca o emotie (mai ales una negativa) sa nu reflecte starea actuala, ci sa apara ca o reminiscenta a unor evenimente petrecute cu mai mult timp in urma.
Asculta-ti corpul
Unele semne referitoare la starea actuala pot veni si din partea corpului nostru. Nu ti s-a intamplat niciodata sa simti un nod in stomac inaintea unei sarcini importante? Asta poate denota faptul ca activitatea pe care urmeaza sa o faci iti va aduce un grad ridicat de stres. Alt exemplu ar fi in momentul in care traiesti o senzatie puternica de frica si organismul secreta adrenalina, dand nastere efectului de „piele de gaina”.
Cere si o a doua parere
Unora le vine greu sa isi dea seama exact cum se simt. In astfel de cazuri nu trebuie sa iti fie rusine sa intrebi o persoana apropiata care iti inspira incredere cum anume te percepe la nivel afectiv. Deseori in astfel de cazuri poti primi raspunsuri la care altminteri nu te-ai fi asteptat.
Scrie trairile pe care le ai
Studiile arata ca este foarte folositor sa-ti treci pe hartie starile sufletesti si gandurile. Incearca sa iti acorzi note starilor tale emotionale pe o scara de la 0 la 100. In cazul in care simti intr-o zi ca esti coplesit de emotii mai puternice, gandeste-te un pic la gandurile sau asocierile legate de aceste emotii si incearca sa intelegi de ce simti ceea ce simti.