Intră în afaceri cu mai puțin de 5.000 de euro
Cea mai simplă metodă este să apelezi la o franciză. Avantajul pe care aceasta îl presupune este faptul că primești consiliere, sprijin și consultanță pe întreaga perioadă de desfășurare a activității. În plus, plătești doar taxa de franciză, iar, eventual, dacă mai ai nevoie de alte investiții, totul depinzând însă de business.
Iată care sunt printre cele mai ieftine francize:
Agentiile de web design și creație publicitară – 2.000 de euro
Ești pasionat de web design și publicitate? Dacă da, îți poți cumpăra o franciză de web design. Taxa este de 2.000 de euro, iar tu primești tehnologia și tot sprijinul logistic înainte și după ce pornești activitatea. Ce face o agenție de web design? Creează site-uri standard, de corporație, portaluri locale, cataloage online, magazine virtuale, ocupându-se, în general, cu promovarea pe internet.
Pe parcurs, mai trebuie investit capital, însă această sumă depinde de amploarea și de viteza de dezvoltare pe care o stabilești împreună cu francizorul. De reținut este că afacerea ta va deveni funcțională în termen de 30 de zile de la încheierea contractului și că vei avea exclusivitate locală (acordată de francizor) și vei coopera, la nivel național, cu rețeaua de franciză, pentru diverse lucrări, servicii sau oportunități de afaceri cu clienții naționali și internaționali.
Spălătorie ecologică – 2.000 de euro
Vorbim aici despre un concept revoluționar, ce se bazează pe o tehnologie de spălare a mașinilor, care nu necesită însă apă. Această metodă este din ce în ce mai populară în lume, dar și în România, datorită avantajelor pe care le presupune. Acest business este 100% ecologic. De exemplu, dintr-un flacon de 500 de mililitri din soluția cu care se spală, în medie șapte mașini, se economisește o tonă de apă. Francizorul îți va oferi consultanță și asistență necesare pentru a putea desluși din tainele acestui domeniu. Taxa de franciza costă 1.920 de euro +TVA și îți dă dreptul de folosire a numelui și tehnologiei brandului, dar și un kit de start, care include soluții, lavete și uniforme pentru angajați. Tot ce mai trebuie să-ți cumperi este un aspirator mobil, reîncărcabil și o casă de marcat, pentru bonurile fiscale.
Firmă de curățare a clădirilor – 4.000 de euro
Pentru a demara o astfel de afacere, ai nevoie de un autoturism pentru deplasările la lucrări, un telefon mobil, un telefon fix și cel puțin patru angajați, dintre care doi zidari și doi fără calificare.
Taxa de franciză este de 2.000 de euro, la care se adaugă kitul de start de 1.300 de euro (echipamente de lucru) și diversele unelte și utilaje, evaluate între 400 și 700 de euro. Totalul ajunge la 4.000 de euro. În schimb, vei ceda francizorului 7% din valoarea fiecărui contract încheiat și 3% din valoarea vânzărilor, pentru fondul de publicitate. În cât timp se recuperează o astfel de investiție? Cam într-o singură lună, dacă e să dăm crezare francizorului. Totul depinde de numărul de lucrări pe care le execuți și bineînțeles, de dificultatea acestora.
Business-uri cu un singur click
Un business online este mult mai avantajos decât o întreprindere clasică, pentru că elimini din start resursele financiare necesare pentru spațiul de închiriere/cumpărare a activității. Iar costurile cu stocarea produselor și cu angajații sunt și ele reduse.
Dacă ai un magazin online de produse electronice, spre exemplu, poți să te ocupi singur de business, fără să fie nevoie de alți parteneri. Daca vrei să-ți deschizi o afacere din domeniul serviciilor, ai avea însă nevoie de puțin ajutor. Totul depinde de tine.
Trebuie să luăm în considerare și întreținerea site-ului, precum și promovarea afacerii. La rohost.com, spre exemplu, pachetele de hosting au tarife care variază între 5 și 18 euro pe lună. La un calcul scurt, rezultă 216 euro anual.
IT, mesteșuguri și servicii
Business-urile legate de IT, de software-uri, sunt cele mai profitabile pe timp de criză, spun specialiștii.
În ceea ce privește un business artizanal, acesta este la mare căutare în rândul pasionaților de meșteșuguri. Dacă ai puțin talent la desen, poți să-ți transformi, spre exemplu, banalele farfurii și glastre în adevărate opere de artă. Cum anume? Pictându-le în diverse forme și culori. Variantele artizanale sunt nenumărate, ține doar de imaginație și de talent și bineînțeles, de modul în care îți vor percepe potențialii clienți produsele.