Întrebări deştepte pe care să le pui la finalul interviului de angajare
„Finalul interviului, adică momentul când intervievatul ar trebui să înceapă şirul de întrebări, schimbă dinamica procesului şi percepţia managerului despre tine“, spune Teri Hockett, directorul executiv în cadrul platformei What's For Work?, un site despre cariera pentru femei. „Faptul că adresezi întrebări îţi oferă oportunitatea de a descoperi detalii pe care altfel nu le-ai fi aflat“, mai spune ea.
Amy Hoover, preşedintele TalentZoo, spune că există un alt motiv pentru care e bine să-ţi pregăteşti dinainte câteva întrebări pentru interviu. „Este de aşteptat – şi dacă nu adresezi una sau două întrebări, vei părea dezinteresat, sau mai rău, mai puţin inteligent sau implicat decât şi-ar dori angajatorul“, mai spune ea, citată de Business Insider.
Ar trebui, aşadar, să ai cel puţin patru întrebări pregătite, asta în cazul în care la două dintre ele ţi se răspunde în timpul interviului. Dar nu adresa întrebări doar de dragul procesului. Pentru a beneficia cu adevărat de ele este recomandat să le formulezi cu atenţie.
Din fericire există o serie de întrebări deştepte pe care să le adresezi la finalul unui interviu de angajare pentru a te ajuta să înţelegi mai bine care este rolul tău în companie şi să laşi o impresie plăcută.
Care credeţi că este candidatul ideal pentru această poziţie? Cum mă pot compara?
Amy Hoover recomandă această întrebare pentru că este o modalitate rapidă de a-ţi da seama dacă abilităţile tale sunt conforme cu cele ale companiei în cadrul căreia îţi doreşti să lucrezi. Dacă nu se potrivesc, atunci ştii când trebuie să te retragi în loc să-ţi consumi timpul într-o poziţie care nu ţi se potriveşte.
Cui îi voi raporta? Cine este şeful meu? Sunt mai mulţi şefi? Fac parte din aceeaşi echipă sau din echipe diferite?
Este important să întrebi care este ierarhia în companie în cazul în care ai mai mulţi şefi. Dacă vei avea mai mulţi şefi, trebuie să ştii ce se întâmplă în interior. Ori dacă vei tu însuţi şef va trebui să cunoşti oamenii pe care îi vei avea în subordine înainte să accepţi poziţia.
Cum a evoluat această poziţie?
Practic, această întrebare te ajută să-ţi dai seama dacă acest job are viitor sau este unul care are o valabilitate redusă.
Cum aţi descrie cultura companiei?
Hoover spune că această întrebare îţi oferă o perspectivă asupra filozofia corporaţiei şi dacă pentru fericirea angajaţilor este o prioritate a companiei.
Care sunt, în opinia voastră, cei mai mari competitori? Cum vă diferenţiaţi de alte companii?
Prin această întrebare arăţi că eşti preocupat ca organizaţia să crească. De asemenea, ajuţi compania să-şi atingă obiectivele.
Pe lângă abilităţile necesare aceastei poziţii, ce alte abilităţi are nevoie compania de la viitorul angajat, astfel încât să aibă succes?
Faptul că ştii care sunt abilităţile pe care compania le caută la viitorul angajat îţi va oferi mai multe informaţii despre cultura din interior şi valorile manageriale. Astfel, poţi evalua dacă te regăseşti în cerinţele postului sau nu.
Aveţi ezitări în privinţa calificărilor mele?
Chiar dacă această întrebare te pune, aparent, într-o situaţie vulnerabilă, de fapt, arată că eşti suficient de încrezător pentru a aduce în discuţie slăbiciunile tale de viitor angajat.
De ce vă place să lucraţi pentru această companie?
Hoover spune că întrebarea este importantă pentru că te lasă să creezi un fel de prietenie cu cel în faţa căruia te prezinţi la interviu pentru că şi lui îi place să vorbească despre el înşuşi şi, în special, despre ce îi face plăcere să facă.
În plus, această întrebare îţi oferă şansa de a primi o informaţie internă despre beneficiile câştigate de angajat în această companie.
Cum ar arăta o zi de lucru obişnuită pentru mine, în cazul în care mă angajaţi?
Evident că această întrebare înseamnă faptul că îţi doreşti cu ardoare jobul, iar în acelaşi timp îţi oferă o imagine bună despre cum va fi jobul tău într-o zi oarecare. În felul acesta te convingi dacă te provoacă sau îţi oferă mai multă rutină.
Lista poate continua. Te provocăm pe tine să te gândeşti la alte întrebări pentru următoarea poziţie pe care o vânezi. Succes!