It Takes Two to Tango. Cum îţi creşti şansele de a te dezvolta
Partenerul 1 (în tango, Băiatul)= cel care livrează Programul de Dezvoltare. În tango-ul amintit, acest partener de dans este perceput ca „partenerul care conduce/ghidează”. Ca şi în tango, direcţionarea trebuie să fie clară şi totodată subtilă. (pe parcursul dansului, Partenerul 1 trebuie să ţină cont de stilul şi nevoile Partenerului 2). Capacitatea Partenerului 1 de a conduce dansul este incontestabilă pentru calitatea finală a spectacolului.
Partenerul 2 (în tango, Fata)= reprezintă în metafora noastră participantul, care – din proprie iniţiativă sau din iniţiativa altora – a ajuns să danseze… Ar fi bine ca rolul Partenerului 2 să nu fie unul pasiv (doar să recepţioneze semnalele de la Partenerul 1) întrucât succesul dansului depinde şi de implicarea sa în procesul propriu de dezvoltare.
Faţă în faţă cu propriile bariere
Bineînţeles că trainerul (consultantul /speaker-ul evenimentului) are o foarte mare contribuţie la succesul unei secvenţe de dezvoltare … ce oferă, cum oferă, dar să mutăm accentul şi pe ceea ce poate face un participant la o astfel de sesiune astfel încât să se ajungă la dezvoltare reală şi la transformarea „pe bune” a unor abilităţi, moduri de comportament, atitudini etc. Dincolo de celebrul „readiness” (a fi pregătit să primeşti o informaţie) credem că participantul trebuie să treacă la nivelul următor – „action”. Iar pentru asta se poate folosi de următoarele trei principii:
1. Cu mintea deschisă. Cel mai „urât” scenariu, pe scurt: compania te-a trimis pur şi simplu la un curs de comunicare. Nu ştii de ce. Tu crezi că ai abilităţi bune de comunicare. Nimeni nu ţi-a spus că ai avea de îmbunătăţit ceva la acest capitol. Eşti şi aglomerat, dar e obligatoriu să participi pentru că se ţine cont la evaluarea finală… Efectiv te-a împins cineva pe scenă să dansezi tango şi tu nu ştii de ce te afli acolo, n-ai chef şi nu te interesează. Care e cel mai bun lucru pe care-l poţi face? Să rămâi pe scenă, cu un grad de toleranţă foarte mare pentru ceea ce urmează („dacă tot mă aflu aici, ia să vedem ce se întâmplă”). Nu uita, Partenerul 2 dintr-un tango îşi desăvârşeşte rolul atunci când se lasă …
Citiţi articolul integral pe hrmanageronline.ro.