Iubeşte… dăruieşte… primeşte… împarte cu drag!
Vișinel Bălan, un tânăr de 28 de ani pe care l-am descoperit anul acesta la TedX București, vă explică de ce se luptă cu sistemul de protecție a copilului și ce ar schimba el în legislație dacă ar avea pârghiile necesare. Da, Vișinel este tânărul care a trăit cândva pe stradă, „un om care a înțeles că experiența lui e suficientă” și că „nu trebuie”, cum spune Melania Medeleanu despre el, „să mai treacă și alții prin ea ca să învețe" ‒ așa că Vișinel o împărtășește din convingerea că astfel poate schimba ceva.
Antreprenorul social al anului 2015, Cristian Ispas, desemnat de firma de consultanță financiară și audit Ernst & Young Romania, explică cum reușește ca, de 20 de ani, să deruleze cu succes proiecte prin care le oferă persoanelor cu dizabilităţi şansa unei vieţi independente.
În articolul cu titlul „Rețeaua oamenilor de încredere” aveți exemplul suprem de solidaritate între români și veți afla cum câțiva tineri cu inițiativă și spirit civic au reușit să mobilizeze alți tineri pentru a crea o campanie exemplară de ajutorare a victimelor incendiului de la Colectiv și a familiilor acestora.
De altfel, în lumea voluntarilor de tot felul, se știe foarte bine care sunt asociațiile care fac treabă, dăruiesc comunității, mișcă munții și legislațiile, ajută copii sau se mobilizează după un dezastru precum cel de la #Colectiv. În articolul din secțiunea Trend, am ales trei dintre aceste asociații, despre care nu se prea vorbește la televizor, și le spunem povestea: Estuar, Hands Across Romania, Benefacto.
Despre cine sunt și ce fac „Funky Citizens” ne-a povestit pe larg cea a cărei dorinţă de a schimba lumea „este mai importantă decât un salariu burghez”, motiv pentru care este președintele ONG-ului cu nume funky: Elena Calistru.
În rubrica Specialist a ediției, îl veți cunoaște pe Cătălin Drulă, un tânăr de 34 de ani, și veți afla de ce i se spune „omul cu autostrăzile”. Este vicepreședintele unui ONG care și-a propus să împingă de la spate, prin voluntariat, toate resorturile conectate la infrastructura României, pentru progresul nostru economic și social. Între timp, după ce am scris articolul, Cătălin a fost numit consilier al premierului Dacian Cioloş pe probleme de infrastructură.
Toți acești oameni, protagoniști ai ediției decembrie-ianuarie, au ales să-și trăiască viaţa cu sens și sunt implicați într-o serie de acţiuni în care-și găsesc menirea. Dacă decideți să le urmați exemplul ‒ vă avertizăm că acest lucru necesită un efort real ‒, gradul vostru de fericire s-ar putea să crească.