Leadership-ul nu lasă loc de stres
Un grup de cercetători de la universitățile Harvard, Stanford și California au ajuns, în urma unui studiu, la concluzia că în general șefii sunt mai puțin stresați decât subalternii lor.
În acest studiu, citat de presa internațională, au fost implicați 148 de lideri și 65 de subalterni, selectați din zona orașului Boston (SUA), dar și din cadrul unui program educațional al Harvard, dedicat oficialilor seniori din sectorul public (inclusiv din armată).
Pentru a determina nivelul de stres, cercetătorii au măsurat nivelul de cortizol salivar (cortizolul este considerat hormonul stresului) al subiecților. Rezultatul? Nivelul de cortizol al celor care ocupau poziții executive a fost cu 27% mai mic decât cel al persoanelor care nu dețineau poziții de șefi.
De asemenea, pentru a măsura nivelul de anxietate, cercetătorii le-au cerut subiecților să răspundă la diverse întrebări, notând răspunsurile pe o scală de la 1 la 4. Din nou, rezultatele au arătat că liderii erau mai puțin stresați decât cei care ocupau posturi inferioare.
Studiul a mai arătat că liderii fumează mai puțin, se trezesc mai devreme, dorm mai puțin și beau mai multă cafea (la un anumit nivel, aceste rezultate nu sunt chiar o noutate absolută).
Într-un al doilea experiment, cercetătorii s-au orientat spre un grup de 88 de lideri din alte programe educaționale ale Harvard, lideri cu diverse grade de responsabilitate. Liderii care aveau cel mai înalt grad de responsabilitate și ”putere” aveau un nivel scăzut de cortizol și arătau un nivel redus de anxietate când venea vorba de afirmații de tipul – ”Pot să îi determin pe oameni să mă asculte”.
Studiul vrea să arate că în timp ce noi credem că șefii sunt stresați și că se simt sub presiune, mai ales în vremurile de azi, ei de fapt prezintă un nivel redus de stres.
Jurnaliștii de la Forbes consideră că studiul ridică o întrebare de tipul „oul sau găina”: ocuparea unei funcții superioare în ierarhia organizațională îi determină pe șefi să fie mai puțin stresați sau este posibil ca oamenii cu un nivel de anxietate scăzut să fie mult mai bine pregătiți pentru un rol de lider, și astfel promovați?
”Ne-am concentrat pe ideea că leadership-ul îți permite să ai un anumit simț al controlului, ceea ce contracarează stresul”, a spus unul Christopher Oveis, profesor la Universitatea din California, unul dintre cercetătorii implicați în studiu. ”Dar este cu siguranță posibil ca oamenii care rezistă la stres și care dezvoltă metode de management al stresului să fie selectați special pentru rolul de lideri”, a adăugat Oveis.