Lecţia de leadership: filozofia Aikido în afacerile româneşti
La început au fost două drumuri paralele: Aikido şi afacerile. Odată cu trecerea timpului, Aikido a devenit un mod de viaţă, astfel că cele două drumuri s-au apropiat, până au devenit unul singur. Toate principiile pe care le înveţi în Aikido, le poţi aplica în viaţa de zi cu zi şi, deci, şi în business.
„Dacă mă gândesc la câteva principii din Aikido, le regăsesc în fiecare zi la birou: <Irimi> se traduce deseori în business prin deciziile directe şi la obiect în situaţii concrete, iar la <tenkan> eşti nevoit să apelezi de multe ori de-a lungul unei zile, pentru a evita situaţiile neplăcute”, spune sensei Dorin Marchiş, 5 dan Aikido Aikikai.
Pe lângă acestea, Aikido se împacă destul de bine cu afacerile pentru că şi conceptul de "ma-ai"- distanţa optimă de lupta, îl înţelegem în business prin felul în care interacţionăm cu cei din jurul nostru, păstrând uneori distanţa potrivită pentru a nu-i deranja, iar alteori forţând o apropiere de cel de lângă noi, necesară, dacă o situaţie sau alta o cere.
„ <<Soto>> şi <<uchi>> – adică exterior şi interior. De câte ori nu suntem puşi în faţă unei situaţii bruşte, pe care suntem nevoiţi să o rezolvăm din „exterior”, fără să ne implicăm direct, sau din „interior”, din mijlocul problemei?”, subliniază sensei Marchiș.
Nu în ultimul rând, ne explică faptul că, „aiki” – armonia energiilor, este foarte utilă pe parcursul întregii zile, fie că este vorba de armonia cu tine însuţi, fie că e vorba de armonia cu cei din jur: colegi de muncă, prieteni şi familie.
Conceptul de Bine şi Rău
„Am învăţat că "bine şi rău" este doar în mintea noastră şi că, de fapt, tot ceea ce ni se întâmplă este înspre folosul nostru. Tot ceea ce trăim este doar "bine" şi nimic nu este "rău" pentru noi!”, spune antreprenorul din Cluj.
A început practica artelor marţiale acum mai bine de 30 de ani, cu stilul karate shotokan, pentru ca după 10 ani să înceapă practica Aikido, respectiv Aikido Aikikai, stilul familiei Ueshiba, familia Fondatorului Aikido, O’Sensei (Marele Profesor) Morihei Ueshiba.
„ De ce Aikido? Pentru că am simţit că vreau ceva mai mult decât mişcarea fizică. Am început Aikido în anul 1993 şi am avut şansă ca în acelaşi an să îl cunosc pe mentorul meu Masatake Fujita sensei, care mi-a arătat ce înseamnă cu adevărat "Aikido – mod de viaţă", mi-a deschis uşa către civilizaţia şi cultura japoneză. Aşa am ajuns să îmi doresc să învăţ limba japoneză, că citesc despre cultura Japoniei şi să îmi doresc să o înţeleg. Am creat apoi Centrul de Artă şi Cultură Japoneză şi Restaurantul Nobori, locul unde orice român poate întâlni cultură japoneză”, afirmă Marchiş.
Nimic din exterior nu l-a influenţat să facă Aikido. A fost ceva din interior, care l-a împins către această artă marțială japoneză, care mai este supranumită și Calea Armoniei sau Arta Păcii. A mers spre Aikido, care a intervenit în viața sa ca o completare la ceea ce făcea la acea dată. „De la Aikido am ajuns la cultura japoneză şi de acolo, în mod firesc la gastronomia japoneză. Aşa s-a născut restaurantul "Nobori" – ceva ce urcă permanent!”, explică Dorin Marchiș.
În prezent, restaurantul are două locații în Cluj-Napoca, pe strada Plopilor, numărul 62 și mai noua locație de pe strada Napoca, numărul 6.
Senseiul antreprenor
„Nu ştiu dacă sunt un bun antreprenor sau un bun sensei, dar ştiu că, dacă aş putea să dau timpul înapoi, aş dedica mai mult timp studiului personal, mă refer la Aikido şi, în business, cred că aş fi "accelerat" puţin unele decizii”, detaliază Dorin Marchiș.
Cel mai bun sfat pe care-l poate da pentru cei din jurul lui: Puneţi suflet în tot ceea ce faceţi! Odată ce aţi realizat acest lucru, cu toată viteza înainte!
Este uşor dezamăgit de tinerii români pe care-i vede derutaţi şi amăgiţi de viaţă "bună" din Occident. „Atunci când cauţi doar în exteriorul tău, există riscul să fii derutat şi pierdut. E bine să cauţi şi să găseşti în interiorul tău, ceea ce te aştepţi să găseşti în exterior, să înţelegi că lumea din exteriorul tău e aşa cum o vezi tu, din interior. Din acel moment, lucrurile se schimbă în jurul tău şi tu ai ocazia să iei parte la schimbare”, spune sensei Marchiș.
Crede totodată că generațiile de astăzi, faţă de cele mai vechi, au posibilitatea şi şansa să schimbe lumea din jurul lor. Să o facă mai bună, mai umană!