Legea care evoluează în pas cu tehnologia
Legea lui Moore sau legea „de aur a electronicii” a avut şi continuă să aibă impact major economic, social şi tehnologic peste tot în lume. Este aplicată nu doar în industria de PC-uri, ci şi în producţia tabletelor, telefoanelor, televizoarelor şi chiar a dispozitivelor wearables de astăzi.
În 1965, Gordon E. Moore, viitor co-fondator Intel, a fost invitat de revista Electronics Magazine din SUA să creioneze următorii 10 ani pentru industria electronicii. Gordon a observat, a analizat şi a făcut o predicţie valabilă şi astăzi, după 50 de ani: Numărul de tranzistori de pe un circuit integrat se va putea dubla la un anumit interval de timp, în timp ce costul de producţie va continua să scadă.
Aceasta este foarte aplicabilă cu efecte majore în industria auto, în construcţii sau medicină. Pentru următorii 10 ani, Legea lui Moore poate deveni şi mai relevantă decât a fost în ultimii 50.
Cu trei ani înainte de înfiinţarea companiei Intel, Gordon Moore a previzionat că tranzistorii, blocuri fundamentale ale microprocesorului şi erei digitale, îşi vor mări performanţa şi reduce costurile la un anumit interval de timp. Nu a ştiut însă că în 1965 el a enunţat o idee revoluţionară, care avea să devină cunoscută drept ”legea lui Moore” şi care va conduce pentru următoarea jumătate de secol – cel puţin – la schimbarea tehnologică.
Automobile
Dacă eficiența consumului de combustibil s-ar îmbunătăţi în ritmul Legii lui Moore, atunci o persoană ar putea cu uşurinţă să conducă o maşină o viaţă întreagă cu un singur plin de benzină. Maşini noi, în primii 40 de ani de viaţă? Posibil să ai nevoie doar de un sfert de rezervor? În ritmul în care tranzistorii s-au mişcorat, maşina ta ar fi de mărimea unei furnici. Ai putea păstra o grămadă de anvelope de rezervă în buzunarul tău de la cămaşă.
Construcții
Dacă zgârie-norii s-ar ieftini în ritmul Legii lui Moore, o persoană ar putea cumpăra în prezent unul la preţul unui PC. Supercomputere în mansarde? Şi dacă ar fi crescut în înălţime în acelaşi ritm, aceştia puteau fi de 35 de ori mai mari decât Muntele Everest.
Dacă preţul caselor ar fi scăzut în acelaşi ritm cu tranzistorii, atunci ar fi putut fi cumpărate la preţul unei bomboane. Delicios!
Călătorii aeriene
Costul Programului Apollo Space a fost de 25 de miliarde de dolari. Dacă preţul ar fi scăzut în ritmul Legii lui Moore, astăzi programul ar fi costat aproximativ la fel de mult ca un avion privat de mici dimensiuni.
O călătorie pe lună în 1969 dura 3 zile. Aplicând Legea lui Moore pentru călătoriile în spaţiu, acestea ar fi putut dura doar un minut în prezent.
Un zbor din Nouă Zeelandă către New York ar fi fost la fel de rapid că durata cuplării centurii de siguranţă. Fără alune pe acest zbor?
Multe dintre dispozitivele utilizate în prezent sunt alimentate de către microprocesoarele formate din tranzistori. Toate aceste dispozitive şi-au redus considerabil preţul şi şi-au mărit performanţa şi eficiența energetică, datorită Legii lui Moore, devenind o parte indispensabilă a vieţii noastre.
Telefoanele şi ceasurile au devenit inteligente, iar maşinile s-au transformat în adevărate computere.
Dacă un telefon cu tehnologia Intel, bazat pe Android, ar fi construit folosind tehnologia din 1971, microprocesorul telefonului ar avea mărimea unui loc de parcare. Încearcă să-ţi faci un selfie cu unul că acesta.
Comparativ cu primul procesor Intel, Intel 4004, procesoarele pe 14nm din prezent sunt de 3.500 de ori mai performante şi de 90.000 de ori mai eficiente, la un cost de 60.000 ori mai mic.
Sperăm la mai bine
Legea lui Moore este o aspiraţie, nu o lege a naturii. Aceasta este posibilă cu ajutorul unei armate de oameni, împingând legile fundamentale ale fizicii. Astăzi, fabricile Intel produc peste 10 miliarde de tranzistori în fiecare secundă care alimentează dispozitive ce deservesc nevoile a miliarde de oameni din întreaga lume.
Primii tranzistori ai microprocesorului erau de mărimea unei gume de şters din capătul unui creion. Ca rezultat al Legii lui Moore, în prezent peste 6 milioane de tranzistori tri-gate încap în punctul de la finalul acestei propoziţii.
Tranzistorii din prezent sunt invizibili pentru ochiul liber. Pentru a vedea un singur tranzistor, este nevoie de un procesor mărit la nivelul unei case.
În prezent, Legea lui Moore continuă să transforme nu doar industria tehnologică, ci şi lumea. Tinerii inventatori, oamenii de ştiinţă şi mulţi alţii, vor continua să uimească lumea cu idei şi descoperiri pe care în prezent nu ni le putem imagina.