Mă vrei…te vreau. Despre reciprocitatea angajat-angajator
Bunica Irina, în nemăsurata ei înţelepciune, spunea că doar atunci funcţionează cu adevărat o relaţie când ambii parteneri consideră că celălalt este ceva mai bun decât ceea ce i se cuvine şi că niciodată nu ar mai putea avea o astfel de şansă. Doar în acest caz fiecare va depune eforturi susţinute în mod constant de a face lucrurile să meargă. Îmi permit să fac o paralelă cu relaţiile de muncă. Doar atunci când ambele părţi consideră că au găsit ceva sau pe cineva care este cel mai bun lucru care i se putea întâmpla, doar atunci putem vorbi de împlinirea dezideratului suprem.
Sigur că aşa cum există nenumărate relaţii disfuncționale de cuplu şi partenerii stau în aceste relaţii din cauza feluritelor temeri pe care le au faţă de sine sau de singurătate, tot aşa există şi nenumărate relaţii de muncă în care angajatul a demisionat spiritual cu mult timp în urmă, iar angajatorul se consolează că trebuie să se descurce cu ceea ce are la îndemână. Acest compromis este toxic pentru ambele părţi: angajatul care nu mai este angajat (DEX: „Adj. care servește conștient o cauză”) şi angajatorul care ştie că face un compromis.
Sunt multe voci, le aud de pe acum, care vor spune că sunt idealistă, că viaţa reală este departe de ceea ce încerc eu să predic. Dar cum ar fi să fie aşa? Cum ar funcţiona lucrurile dacă temerea cea mai mare ar fi, atât pentru angajat, dar şi pentru angajator, că l-ar putea dezamăgi pe celălalt? Cum ar fi dacă am reuşi să ne angajam acolo unde am fi pe deplin mulţumiţi de impactul pe care l-am avea asupra lucrurilor şi de contribuţia noastră?
S-a vorbit mult şi se mai vorbeşte în fiecare dezbatere sau prelegere despre motivaţia angajaţilor despre studiul Gallup care a determinat care sunt cele mai importante afirmaţii pe care le face un angajat despre locul lui de muncă şi de faptul acele companii în care aceste afirmaţii erau punctate cu o pondere mai mare erau cele mai de succes.
Cele 12 afirmaţii sunt următoarele:
1. Știu ce se așteaptă de la mine la locul de muncă.
2. Am toate materialele si echipamentul care îmi permit să-mi desfășor munca în ordine/ cum trebuie…
Citiţi articolul integral pe hrmanageronline.ro.