Mâinile la control! Cinci feluri în care să vă controlați mâinile în timpul unei prezentări
Alexandru IONESCU,
Consultant Qualians
Cuvintele, imaginile, culorile, gesturile mâinilor şi chiar hainele pe care le purtăm ajung să fie urmărite, numărate şi catalogate cu mare atenţie. De aceea mesajul, chiar dacă este de calitate, pierde în faţa elementelor care se repetă şi ajunge să se situeze pe locul doi.
DE CE REPETIŢIA ATRAGE ATENŢIA?
Există o explicaţie antropologică pentru acest fapt. Oamenii sunt atenţi la acţiunile care se repetă şi devin foarte uşor fascinaţi de ele, deoarece acest lucru oferă siguranţă şi îndepărtează riscul necunoscutului. Chiar dacă noi ne considerăm evoluaţi, o parte din creierul nostru, cea primară, nu s-a schimbat de acum zeci de mii de ani. În continuare are nevoie de siguranţă, astfel că va căuta repetiţia, iar acolo unde o întâlneşte se va îndrepta şi atenţia.
GESTURI DE EVITAT
Văd multe prezentări în activitatea mea de trainer, aşa că am descoperit câteva tipologii de gesturi, unele chiar amuzante, pe care e bine să le evitați:
RELIGIOSUL
Este cel pe care îl vedem cu mâinile încrucişate, spunându-şi „rugăciunea” în faţa mulţimii pregătite să-l atace şi să-l condamne la moarte. Nu poţi decât să te rogi la Divinitate să scape teafăr şi nevătămat.
RĂZBOINICUL
Acest tip de speaker lasă impresia că ţine o armă în mână şi se luptă cu duşmani imaginari care vor să-i ia viaţa. Face gesturi ample din mâini, ca şi când s-ar duela cu o sabie.
CROITORAȘUL CEL VITEAZ
Personajul de poveste care a reuşit să omoare șapte muşte dintr-o lovitură. Dă din mâini neîncetat, de parcă ar fi una sau mai multe muşte pe lângă el şi ar vrea să le îndepărteze.
SUPERMAN/FEMEIA FANTASTICĂ
Ţine mâinile în şold, gata să-şi ia zborul pentru a-i salva cu mândrie şi demnitate pe cei aflaţi în primejdie.
PISTOLARUL
Îşi ascunde mâinile în buzunar, fiind pregătit să scoată pistolul şi să ne împuşte pe toţi în cazul în care avem ceva de adăugat sau comentat. Această postură este întâlnită mai ales la bărbaţi.
PRIZONIERUL
Pare că a fost arestat şi stă încătuşat în faţă noastră cu mâinile la spate. Aparent, este calm, însă mâinile sunt foarte agitate la spate, încercând să se elibereze din strânsoare.
ZOMBIE
Singurele mişcări ale acestui tip de speaker sunt din buze şi din ochi. Poziţia este fixă, iar mâinile sunt lipite pe lângă corp şi ai impresia că urmează să danseze precum Michael Jackson în „Thriller”.
Toate aceste repetiţii ale gesturilor ajung să domine o prezentare, iar mesajul începe să se dilueze. Dacă participanţii ar fi întrebaţi la ieşirea din sală ce au reţinut, ar spune că subiectul a fost interesant, însă nu ar putea spune ceva anume. Cu alte cuvinte, sentimentul este plăcut, dar fără rezultate concrete.
CEA MAI BUNĂ POZIŢIE PENTRU MÂINI ÎN TIMPUL PREZENTĂRII
Recomandarea Qualians este să vă țineți mâinile pe lângă corp, relaxate şi gata să evidenţieze mesajul verbal. Iată câteva lucruri pe care le puteți face pentru a transmite mesajul eficient, iar audienţa să plece cu elementele-cheie ale prezentării voastre extraordinare:
#1 FIȚI CONŞTIENȚI DE GESTURILE PE CARE LE FACEȚI
Filmați-vă sau rugați un prieten să vă spună care sunt acele gesturi pe care le repetați. Mulţumiți-i, chiar dacă nu o să vă convină ce spune şi fiți conştienți de ele la următoarea prezentare. Nu faceți greşeala de a încerca să schimbați imediat toate gesturile. Gândiți-vă când le faceți şi cu ce frecvenţă, apoi lucrați pe fiecare dintre ele la câte o prezentare, încercând să vă dați seama dacă la prezentarea următoare le puteți reduce numărul până la eliminare.
#2 CUNOAŞTEȚI-VĂ SUBIECTUL
Este unul dintre cele mai importante elemente pentru un trainer sau prezentator. Când nu îţi cunoşti bine subiectul, sunt şanse foarte mari să începi să foloseşti mâinile pentru a compensa.
#3 RELAXAȚI-VĂ
Deşi creierul nostru percepe orice discurs ținut în public ca fiind cea mai mare amenințare din câte au existat până acum, puteți sta liniştiți. Cei aflați în sală nu au la ei suliţe, pistoale sau otrăvuri pentru a vă curma viaţa în cazul în care prezentarea nu este perfectă. Frica e prezentă doar în mintea voastră. Ce puteți face este să vă întrebați: „Ce se poate întâmpla cu mine dacă nu ţin această prezentare cum trebuie? Voi muri?” Cel mai probabil răspuns este NU.
#4 RESPIRAȚI
Dacă, bunăoară, creierul vostru nu primeşte oxigen, va intra în sistem de „apărare şi conservare”. Veți începe să experimentați câteva simptome cunoscute: greaţă, ameţeală, agitaţie, palme umede, privire înceţoşată etc. De asemenea, în astfel de situaţii, sistemul imunitar se opreşte şi pe termen lung pot apărea boli precum gastrită sau ulcer. Toate acestea pentru că în organism se vor afla cantităţi foarte mari de adrenalină şi nonadrenalină, eliberate după activarea protocolului de „luptă sau fugi”. Soluţia? Înainte de a începe prezentarea, respirați adânc de câteva ori, iar în timpul prezentării respirați ca şi când ați sta în faţă unui tablou şi ați medita la ce a vrut să exprime artistul.
#5 ŢINEȚI-VĂ MÂINILE PE LÂNGĂ CORP
Pare destul de simplu, însă cele şapte tipare confirmă că nu este uşor. Mâinile au un rol important în a transmite mesajul către participanţi şi dacă le folosiți mai mult decât trebuie, congruența dispare. Dacă sunteți la început, puteți începe prezentarea cu mâinile pe lângă corp, ca să vă obişnuiți cu poziţia. După fiecare mişcare încercați să le aduceţi, conştient, pe lângă corp. Foarte curând veți face inconştient mişcarea, iar prezentarea va fi una de impact.
Aşadar, data viitoare când urmează să susțineți un training sau o prezentare, aplicați aceşti cinci paşi pentru a reduce şi apoi a elimina cele şapte tipare de gesturi: fiți conştienți, cunoaşteţi-vă subiectul, relaxați-vă (nu veți muri), respirați normal înainte şi în timpul prezentării şi ţineţi-vă mâinile pe lângă corp.
Acest articol a fost publicat in Revista CARIERE Nr. 232/octombrie 2016. Pentru detalii legate de abonare, click aici