Managementul talentului și talentul managementului trebuie să meargă mână în mână (I)
Noi, ca nație, ne plângem prea mult. Ne plângem că nu avem specialiști care să ocupe locurile de muncă vacante, dar există mulți profesioniști care nu își găsesc de muncă. Ne plângem că tinerii vor prea multe prea repede, în timp ce seniorii sunt discriminați la angajare. Vrem talente, dar investim prea puțin în formarea lor. Profitul e regele, însă uităm de bunăstarea angajaților.
Exemplele pozitive se pierd, din păcate, în marea „mahmureală“ care domină politicile economico-financiare. Dar până nu ne schimbăm mentalitatea și modul în care privim lucrurile, riscăm să ne învârtim în același cerc vicios. Nu ne permitem ca piața muncii din România să devină prea inflexibilă și prea puțin în pas cu vremurile; din contră, trebuie să punem umărul pentru a o ajuta să ajungă la adevăratul său potențial.
Dar nu este totul pierdut. Nici pe departe. Românii încep să înțeleagă că aceste „crize“ au o rezolvare simplă: implicarea. Implicarea liderilor și promovarea în funcție a oamenilor capabili să identifice potențialul unui candidat, implicarea companiilor în formarea specialiștilor de care are nevoie piața, implicarea tuturor actorilor în reformarea sistemului de învățământ, dar și implicarea noastră, la nivel personal, pentru a face tot ce ne stă în putință pentru a îndrepta lucrurile.
Împreună, managementul talentului și talentul managementului, folosite într-un mod potrivit, vor crea efecte pozitive pentru business, cum ar fi atragerea şi reţinerea oamenilor potriviţi în organizaţie.
Când vorbim despre managementul talentelor, trei piloni sunt de mare interes:
✓ strategia companiei: pentru a defini ce înseamnă un talent pentru organizaţia respectivă, dar şi ce e de făcut pentru a atrage şi reţine oamenii potriviţi;
✓ leadershipul: modul în care compania alege să-şi aleagă managementul;
✓ echipa: degeaba ai un talent, strategie şi management dacă nu ai o echipă să primească talentul ca să îl ajute să crească; altfel, îl îngroapă repede.
Talentul managementului înseamnă deschiderea companiei de a putea să-şi identifice managerii care au capacitatea intuitivă potrivită pentru a vedea şi simţi potenţialul în oameni. Astfel, trebuie să pregăteşti echipa să primească talentul. Şi invers.
Am invitat trei specialiști pentru a dezbate criza de talente din România. Vrem să aflăm cum arată situația, de fapt, și ce putem face ca să acoperim penuria de specialiști.
Descoperiți opiniile lor în zilele următoare, pe www.revistacariere.ro!
Acest articol este preluat din Revista CARIERE (nr. 254/februarie 2019). Pentru detalii legate de abonare, click AICI!