O călătorie multinațională către funcția de Country Manager
După joburi în România, Bulgaria și Turcia, Ondrej Safar a revenit în ţara noastră pe poziția de Country Manager al CEZ România, nu numai cu experiență de expat, dar și cu o imagine globală asupra domeniului energiei.
Ondrej Safar, Country Manager CEZ România, a absolvit Facultatea Tehnică din Praga, obţinând diploma de inginer energetician. De altfel, s-a orientat către acest domeniu încă din timpul liceului, când a urmat o specializare electrotehnică. „Pot spune acum că acest lucru m-a ajutat să-mi stabilesc percepții clare legate de modul în care funcționează lucrurile, dar și direcții distincte în relația cu oamenii din jurul meu”, explică Ondrej Safar.
Și, deși la început a ales la îndrumarea părinților – implicarea lor determinându-l să exploreze mai mult această arie – odată ce a căpătat experiență, a decis să urmeze o carieră în acest domeniu. „Energia a devenit din ce în ce mai mult acea nevoie de bază care îți oferă confort și care îți lipsește major atunci când nu îți este la îndemână”, adaugă Ondrej Safar.
Expat în România, Bulgaria și Turcia
În aprilie 2004, s-a alăturat unei companii de distribuție a energiei din Cehia, care a fost ulterior preluată de Grupul CEZ. Din acel moment, a devenit expat, ca parte din echipa care a ajuns în România pentru a pune bazele noii companii a Grupului de peste hotare. În noiembrie 2005, a venit în Oltenia, în calitate de Specialist Achiziție Energie Electrică și Prognoză, alăturându-se colegilor din Grupul CEZ în România.
Începând din noiembrie 2005, a petrecut șapte ani în România, ocupând diferite funcții, de la Specialist Achiziție Energie Electrică și Prognoză, până la Manager Comercial, cu rolul de a facilita optimizarea companiei de vânzări și servicii din Grup, la Project Manager pentru cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, urmată de funcția de Manager Departament Servicii Energetice. A fost un traseu interesant și plin de provocări, după cum spune, un drum despre care își amintește cu satisfacție atunci când privește în urmă. De asemenea, a fost cea mai lungă perioadă petrecută în străinătate, întrucât experiența din România a fost urmată de trei ani petrecuți în Bulgaria, în calitate de Președinte al Directoratului și, mai târziu, ocupând și poziția General Manager pentru CEZ Electro Bulgaria. După terminarea mandatului, a preluat funcția de Director General și Membru al Directoratului în cadrul Sepas Enerji, parte din Grupul CEZ în Turcia, timp de trei ani și jumătate.
„Această călătorie multinațională și diferitele funcții deținute mi-au oferit oportunitatea de a explora toate aspectele legate de domeniul energetic, oferindu-mi cunoștințe și o perspectivă regională asupra domeniului și pregătindu-mă să mă raportez la Grupul CEZ în România atât din perspectiva experienței interne, cât și din cea externă. Am fost foarte entuziasmat să descopăr progresul companiilor CEZ din România, dar și dezvoltarea oamenilor din spatele acestora”, spune el.
Provocarea cea mai mare: parcul eolian din România
Având în vedere traseul parcurs în carieră până acum, au fost o mulțime de provocări și, în egală măsură, realizări semnificative. Toate la un loc l-au ajutat să vadă responsabilitățile viitoare ca pe următorul pas pentru un nou succes. Totuși, dacă ar trebui să se oprească asupra celei mai mari provocări, atunci Ondrej Safar ar alege construcția parcului eolian din România. Parcul eolian CEZ a fost un pionierat pe piața parcurilor de acest tip din România, având în vedere stabilirea activității și construcția în sine; fiind cel mai mare parc eolian de pe uscat din Europa, au fost implicate, explorate și stabilite multe aspecte.
La fel de provocator este și momentul în care se află acum compania, o perioadă în care au loc schimbări în sectorul energetic – din perspectivă tehnologică și din perspectiva cererii și ofertei. „Cel mai important aspect îl reprezintă clienții noștri, care, pe viitor, pe lângă ofertele avantajoase pentru energie electrică și gaz, vor aștepta de la noi servicii suplimentare, informații despre modul de economisire a consumului sau chiar despre generarea de energie proprie”, explică Ondrej Safar. Astfel, poziția sa managerială necesită o imagine bună de ansamblu și o direcție generală orientată spre performanță, precum și sprijinirea oamenilor astfel încât să poată consolida cunoștințele pe care le-au dobândit până acum, dar și să se dezvolte și să se adapteze noilor cerințe și tehnologii.
- Pentru mine, un manager de top este o persoană autentică; mai întâi de toate încearcă să înțeleagă și nu să se alinieze cu mulțimea și, de asemenea, se bucură de ceea ce face. Cel mai important aspect este legat de faptul că trebuie să fie o persoană de încredere, capabilă să facă alegeri, să inspire și să indice calea potrivită pentru oamenii din echipa sa.
- Îmi găsesc inspirația în oamenii alături de care lucrez și de la care întotdeauna deprind cunoștințe cheie și, de asemenea, în amestecul de hotărâre, muncă intensă și realizări. Cred cu tărie că energia vine de la oameni. Cred că atuurile mele sunt acea disciplină pe care am dobândit-o prin intermediul sportului, curiozitatea de a afla mai multe despre modul în care lucrurile funcționează și despre felul în care oamenii gândesc și acționează și, de asemenea, autocontrolul pe care l-am dezvoltat de-a lungul anilor. Acesta mi-e de folos ori de câte ori o provocare trebuie să fie depășită.
- Să fii expat implică și sacrificii, dar este o decizie pe care am luat-o pe deplin conștient de avantajele și dezavantajele sale. De aceea nu pot vorbi despre o viață de familie setată, dar pot vorbi despre timpul personal pe care l-am organizat și disciplinat într-un mod clar, pentru a găsi momentele necesare să-mi limpezesc gândurile și pentru a mă bucura și de activități în aer liber. Unii oameni consideră că este greu să fii plecat pentru perioade lungi de timp sau să te afli la distanță, dar trebuie să faci această alegere dacă vrei să fii împlinit atât pe plan personal, cât și profesional.
Acest material a fost preluat din
numărul 251 al Revistei CARIERE,
ediția de octombrie, 2018.