Productivitatea echipei: 3 momente din Formula 1
Într-o perioadă în care Campionatul European de Fotbal din Franța, ocupă locul principal în discuțiile zilnice, astăzi voi vorbi de cu totul altceva. Și anume, despre echipele de Formula 1. Îmi aduc aminte, când în urmă cu 10-15 ani priveam o cursă de Formula 1, și eram fascinat de durata de 6-7 secunde în care erau schimbate pneurile unui monopost, contribuind decisiv la victorile piloților. De curând, am urmărit din nou o astfel de cursă și timpul de schimbare al pneurilor a ajuns la 2-3 secunde. Un lucru ce a influențat această scădere a fost și interzicerea alimentării pe parcursul cursei. Bineînțeles, această scădere a fost posibilă și prin inovații tehnologice, însă și printr-un efort concentrat al echipelor de la boxe. Nu aș vrea însă să întru în detalii pe un subiect tehnic, ci aș vrea să mă refer la atmosfera de la boxe.
În timpul unei curse, camerele arată din când în când mecanicii ce vizionează pe ecranele de la boxe modul în care concurează piloții echipelor. Aceștia sunt relaxați, glumesc, se bucură atunci când un pilot face o depășire. Apoi, când semnalul de pregătire și de sosire al unui monopost este dat, aceștia se echipează și pregătesc locul de sosire, iar în echipe de 3-4 se poziționează în dreptul unde ar urma să sosească monopostul. Cu o precizie incredibilă schimbă pneul într-un timp foarte scurt. Ulterior, se retrag să vizioneze cursa, glumind și fiind entuziasmați de performanțele piloților. Cât de important este rolul lor? De cele mai multe ori, o cursă se câștigă în secundele de la boxe.
Ce putem extrage din modul în care mecanicii din Formula 1 lucrează? Îți voi expune câteva idei în cele ce urmează. Înainte de aceasta, ar trebui să te gândești dacă rolul tău de pilot în propria echipă atrage “o echipă de mecanici performanți”? Poate ar trebui ca tu să petreci mai mult timp în sesiuni de “antrenamente” pentru a gândi strategii de eficientizare a rolurilor în cadrul echipei tale.
Îți prezint trei idei pe care le-am observat la echipele de Formula 1:
1. Pregătirea
Piloții și mecanicii din Formula 1 pregătesc cu atenție orice cursă. Dacă un pilot trebuie să cunoască la perfecție traseul, mecanicii exersează schimbarea pneurilor astfel încât timpul să contribuie la câștigarea cursei. Pregătirea cuprinde atât sesiuni de lucru efectiv dar și o atmosferă propice construirii echipei. Cum îți pregătești tu echipa pentru acele momente în care trebuie să livreze la capacitate maximă? Când a fost ultimul teambuilding sau ieșire cu echipa ta?
2. Munca efectivă
În cursă, nu este loc de eroare, la fel cum într-un proiect, echipa ta trebuie să fie concentrată pentru a livra conform termenelor. Totuși, nu subestima puterea “pauzelor” de concentrare chiar și atunci când ai dori ca aceștia să lucreze peste program. O deconectare de la proiect, poate să conducă la idei care scutesc timp și bani. Cum lucrează echipa ta în momentele importante pentru anumite proiecte? Ești genul care pune mai multă presiune sau identifică posibilele riscuri date de oboseală sau stres, și vine cu idei pentru restabilirea atenției?
3. Celebrarea victoriilor
Cu siguranță sportul asigură momente mai evidente de victorii, celebrate, în cazul Formulei 1, atât de piloți cât și de mecanici. Este un efort de echipă și acest lucru este vizibil la festivitatea de premiere atunci când piloții vin în rândul mecanicilor pentru a-i stropi cu șampanie. Apartenența acestora la o echipă este vizibilă. Cum celebrezi tu rezultatele? Fie că este vorba de recunoașterea meritelor echipei, de teambuilding-uri sau promovări, micile victorii sunt importante pentru consolidarea echipei pe termen lung. Cum ai celebrat tu ultima victorie alături de echipa ta?
Din scaunul de pilot al echipei noastre, este posibil ca viteza sarcinilor, a întâlnirilor și a proiectelor să nu ne permită să identificăm mai clar importanța membrilor echipei.
Când ai oprit ultima dată la “standul” echipei tale?
Costin Ciora este Consultant în Productivitate și lector universitar doctor la ASE București. Este autorul cărții „Analiza performanței prin creare de valoare” și co-autor la numeroase articole de profil academic pe subiectul analizei economico-financiare. După mai bine de 7 ani de cercetare în mediul academic și 6 ani de antreprenoriat, Costin se concentrează în prezent pe studierea productivității individuale, intrucât după spusele sale, nivelul de productivitate al angajaților determină performanța organizațională. Este Digital Certified Coach și prin intermediul programelor sale de productivitate, contribuie la identificarea tiparelor care conduc la scăderea productivității, precum și la soluții pentru transformare. Află mai multe despre Costin Ciora pe site, pe pagina de Facebook sau pe Profilul de LinkedIn.