Profesionalismul nu rămâne nerăsplătit
„Mulţumesc celui care mi-a călăuzit primii paşi în activitatea profesională…“ De câte ori n-aţi auzit în discursurile marilor oameni de business acest mesaj? Şi totul poate porni de la un internship, într-o vacanţă de vară. „Dorim să venim în sprijinul studenţilor care vor să dobândească experienţă de muncă înainte de terminarea studiilor, dar să şi aplice lecţiile de teorie învăţate în timpul facultăţii”, ne-a spus Dana Bichir (foto 3), vicepreşedinte Resurse Umane şi Calitate SIVECO. „De ce facem lucrul acesta? Din acelaşi motiv pentru care organizăm cursuri/competiţii unde elevii au posibilitatea să-şi dezvolte abilităţile în IT, colectăm materiale reciclabile, susţinem diferite cauze sociale. Pentru că ne pasă de comunitatea în care trăim şi nu putem rămâne absenţi la nevoile pe care le are. Programul de internship presupune un efort uman, de timp şi de organizare pe care-l facem pro bono. Poate, peste ani, vom avea satisfacţia că am contribuit la lansarea profesională a unui tânăr student care va conduce un business de milioane de euro.
În această vară au fost invitaţi în programul Summer Days@ SIVECO 25 de studenţi din Bucureşti, de la facultăţi umaniste şi tehnice pentru a face un stagiu de pregătire de trei săptămâni în compania SIVECO. Summer Days@SIVECO oferă avantaje importante oricărui student: experienţă profesională, verificarea abilităţilor, descoperirea unor noi pasiuni, şansa de a lucra în proiecte reale, şansa de a se angaja chiar în departamentul unde au făcut practică, recomandare şi adeverinţă de participare la internship, folosirea experienţei acumulate în CV. „Ştim să facem lucruri bune, însemnând proiecte mari, complexe, cu milioane de beneficiari, şi ştim ce se află în spatele acestor rezultate. Studenţii au văzut cât de minuţios este împărţit „laboratorul” nostru de idei şi proiecte, fiecare ce rol are şi ce responsabilităţi, şi au profitat la maxim de această oportunitate de a face parte dintr-o echipă în care le-a fost oferit un rol“, afirmă mentorul.
Studenţii au fost trataţi ca parte din echipă, li s-au dat taskuri, deadline-uri, au fost verificaţi şi li s-a spus ce au făcut bine şi ce au greşit. Feedbackul este foarte important.
Vicepreşedintele Dana Bichir a realizat profilul tânărului care aplică pentru un internship în companie, al tânărului angajat, al celui care vrea să aplice: „Să fie ambiţios, dornic să descopere, muncitor, responsabil, dedicat, creativ şi încă multe alte calităţi care te pot diferenţia. Vorbim de calităţile pe care le au şi angajaţii noştri. Cei mai buni interni sunt oricând primiţi în echipa noastră“. “Activăm pe o piaţă dinamică, într-o industrie extrem de competitivă, în care diferenţa este dată de calitatea resurselor umane. De aceea, suntem interesaţi să oferim un mediu de lucru motivant prin instruirea adecvată, să asigurăm condiţii deosebite pentru dezvoltarea profesională, să recunoaştem contribuţia fiecărui angajat la succesul companiei. Iar angajaţii noştri tineri tocmai acest lucru îl descoperă: că profesionalismul nu este niciodată ignorat sau nerăsplătit”.
Dana Bichir a fost mentorul Andreei Oniga (foto 2), 20 de ani, care studiază Media la Universitatea Robert Gordon din Aberdeen, Scoţia. Printre pasiunile acesteia din urmă se numără design-ul, fotografia şi dansul. În prezent este voluntar în cadrul bibliotecii facultăţii. După ce va absolvi, îşi doreşte să urmeze o carieră în domeniul marketingului sau al advertisingului. De ce a decis să urmeze programul de internship SummerDays de la SIVECO România? „Auzisem de SIVECO din timpul liceului, deoarece ei se ocupă de softurile educaţionale utilizate în licee şi în şcoli. Sunt conştientă că experienţa în muncă reprezintă un atu important pentru a obţine slujba dorită. Dacă ai terminat facultatea şi nu ai reuşit să participi înainte la un internship, şansele tale de angajare sunt mult mai mici. Astfel, am hotărât ca în vara aceasta să fac un nou pas şi am aplicat pentru programul SummerDays”.
Sunt atâţia copii pentru care facultatea este un vis imposibil, mai ales în străinătate. Am întrebat-o pe Andreea Oniga ce înseamnă pentru ea să urmeze o facultate? „Nu m-am gândit niciodată la facultate ca la un vis. A fost un lucru la care m-am aşteptat de când eram mică! Nici nu s-ar fi pus problema să nu urmez o facultate. Nu cred că şcoala ar trebui să fie un vis. Cred că ar putea fi multe lucruri îmbunătăţite în sistem pentru ca toţi copiii să aibă acces la educaţie oriunde acolo unde îşi doresc.
Unul din lucrurile pe care le-a învăţat în perioada de practică a fost responsabilitatea pentru atribuţiile ei. „Dacă ţi se dă ceva de făcut, trebuie să-l duci la bun sfârşit, deoarece neîndeplinirea sarcinii nu te afectează doar pe tine, ci întregul departament”.
Atmosfera a fost în mod sigur interesantă, diferită de cea de la facultate sau din viaţa de zi cu zi. Pentru Andreea Oniga a fost prima oară când a lucrat într-o companie mare, deci a avut parte de o experienţă complet nouă şi pozitivă. Mediul era activ, competitiv, şi deşi erau lucruri pe care nu le mai făcuse înainte a încercat să producă ceva cât mai bun, la nivelul aşteptat de colegii ei. Toţi au fost prietenoşi şi dornici să-i arate mersul de zi cu zi al lucrurilor. De fiecare dată când a întâlnit o problemă a primit ajutor şi s-a simţit inclusă în toate activităţile. Chiar a simţit că munca ei a contat, s-a bucurat să vadă că îi poate ajuta pe colegii ei. A fost plăcut şi să primească un feedback pozitiv. Este întotdeauna motivant să afli că ai făcut ceva bun. „În viaţa de zi cu zi, ceea ce pot aplica cel mai mult acum sunt prioritizarea şi organizarea timpului. Am învăţat mai multe lucruri legate de marketing şi comunicare, care îmi vor fi utile în viitor, pentru următoarea mea slujbă şi pentru proiectele de la facultate. Cred că este important să te poţi organiza în mod eficient şi să-ţi poţi prioritiza activităţile în orice situaţie. Cred că acesta este unul din lucrurile cele mai valoroase pe care un student le poate învăţa în timpul unui stagiu de practică, indiferent de tipul de slujbă ales”, spune Andreea.
Uneori a fost mai dificil, alteori mai uşor. Nu era obişnuită cu o zi întreagă de muncă şi a trebuit să se adapteze la stilul alert din perioada internship-ului. În primele zile şi-a luat mai mult timp să facă ceea ce i se cerea, dar a învăţat repede şi totul a devenit mai uşor. „M-am simţit bine în această perioadă, deoarece mi s-au dat lucruri variate de făcut şi nu m-am plictisit. Cred că a fost o şansă valoroasă de dezvoltare personală. Am învăţat multe lucruri şi sper că şi cei de la SIVECO au fost mulţumiţi de rezultatele acestui internship”.
Crede că este pregătită după această experienţă pentru un job real. Poate spune că acest stagiu de practică a fost un job real pentru ea. Şi-a dorit de la început să aibă o performanţă cât mai bună. „Într-adevăr, o astfel de experienţă este foarte utilă pentru orice student, deoarece sunt unele lucruri pe care la facultate le înveţi doar în teorie şi astfel poţi vedea cum pot fi aplicate în practică”.
Este de părere că implicarea în comunitate este foarte importantă. Dacă putem schimba ceva în bine, ar trebui să o facem pentru că acesta este un pas pentru ca să ne fie tuturor mai bine. În ziua de azi, a devenit o normă pentru orice companie majoră să se implice în comunitate şi i se pare un lucru foarte bun, având în vedere câte probleme există pe plan naţional şi global. „O astfel de companie are o putere financiară şi o voce mult mai rezonantă decât o singură persoană sau un grup de persoane care se ocupă de iniţiative sociale. Mi-a plăcut că SIVECO este implicată în astfel de activităţi, în special cele legate de protecţia mediului şi de voluntariat. Îmi doresc ca peste 50 ani să ne putem bucura de această planetă la fel de mult ca acum, iar pentru asta este nevoie de un efort din partea cât mai multor oameni şi companii”, a încheiat Andreea Oniga.