Programe pentru angajaţi şi pentru copiii acestora
Pe lângă beneficiile cunoscute drept comune, precum cantina, sala de sport, masajul, pachetele medicale, petrecerile pentru copii, competiţiile sportive, Zentiva Divizia Industrială desfăşoară o serie de proiecte speciale care sunt adresate fie direct angajaţilor, fie copiilor acestora.
Printre cele mai apreciate programe din ultimii ani se numără unul pentru angajaţi – „Roial” şi altul pentru copiii adolescenţi ai angajaţilor – „Gândeşte în Stil Mare”. „Programul Roial este de fapt procesul nostru de recunoaştere a angajaţilor care sunt modele de comportament şi performanţă sau inovaţie”, spune Margareta Tănase, Director Operaţiuni Industriale Zentiva.
În fiecare trimestru, în urma nominalizărilor colegilor, sunt aleşi la nivel de departament lideri trimestriali pentru cele două categorii: atitudine/ performanţă şi inovaţie, iar anual se organizează Gala Aniversară Roial. Momentele artistice sunt interpretate în marea lor majoritate de către angajaţi: anul trecut au pregătit momente de teatru de improvizaţie şi pantomimă, iar anul acesta au ales dansul tradiţional şi pe cel modern. „Astfel îmbinăm două proiecte oarecum diferite, dar având acelaşi scop final, şi anume motivarea şi loializarea angajaţilor. După ce s-au pregătit intens timp de trei luni, au dansat într-un mod profesionist coregrafii complexe pe care, la început, nu credeau că ar putea să le reţină şi mai ales să le prezinte fără trac în faţa tuturor colegilor”, explică Margareta Tănase.
Programul pentru copii „Gândeşte în Stil Mare” a fost anul acesta câştigător în cadrul galei HR Club al premiului pentru cel mai bun proiect de Compensaţii şi Beneficii. Este un program de dezvoltare de un an de zile adresat copiilor-adolescenţi ai angajaţilor Zentiva Divizia Industrială. Programul a fost construit şi dezvoltat în parteneriat cu organizaţia Şcoala de Valori.
Mai exact, au fost implementate mai multe workshop-uri de educaţie nonformală cu teme menite să dezvolte câte o competenţă în fiecare lună. Comunicare, sesiuni de coaching, bugetul familiei, management de proiect, organizare a timpului, toate legate printr-un sistem inovativ de gamification care i-a pus în competiţie în echipe. Părinţii au fost alături la începutul şi la finalul programului şi au confirmat atingerea obiectivului iniţial al proiectului, şi anume dezvoltarea personală a tinerilor participanţi.
„Anul acesta ne propunem să continuăm activităţile de dans tradiţional şi să reînfiinţăm, pentru prima dată după 1989, Ansamblul de Dansuri Folclorice Zentiva pentru adulţi şi copii, iar de anul următor dorim să ne înscriem la concursurile naţionale de profil”, spune Margareta Tănase. Deşi criza economică a avut un efect direct şi imediat asupra industriei, managementul companiei a păstrat acelaşi nivel al beneficiilor şi a încercat chiar după perioada de recesiune să implementeze programe originale pentru angajaţi şi pentru copiii acestora.
„La Roial premiem atitudinea şi con-secvenţa tradiţionalistă, dar şi spiritul modern, mereu inovativ, pe care reuşim să le îmbinăm cu succes în fiecare zi. Tocmai acest amestec minunat ne-a ajutat să ridicăm în ultimii ani fabrica la nivelul actual de performanţă", spune Cătălina Marinescu, Manager Resurse Umane și Servicii Divizia Industrială.
De asemenea, pe lângă aceste programe, se promovează permanent balanța dintre activitatea profesională și cea personală printr-un mix motivant de acțiuni, activități și proiecte, care să conducă la loializarea angajaților.
„Roial îşi recunoaşte angajaţii- model care performează în zona lor de activitate. Bucuria mea este imensă ştiind că mă regăsesc printre performeri. Să fii pe scenă, în faţa colegilor tăi, te determină să ţii pasul cu spiritul inovator care a promovat compania noastră în topul celor mai buni producători de medicamente.”
Dumitru Constantin, mecanic întreţinere, de 40 de ani în companie şi câştigător categoria inovaţie
„Pentru noi toţi ziua ceremoniei Roial a fost una memorabilă, când o echipă de dansatori amatori a atins performanţa pentru că au crezut în aceasta. Am fost o echipă determinată, cu un obiectiv clar stabilit şi dorinţa puternică de reuşită. Am lucrat cu doi dansatori profesionişti de folclor care ne-au impulsionat să credem în visurile noastre şi să facem tot ceea ce este posibil ca acestea să devină realitate. Şi acest lucru s-a adeverit!”
Florentin Costache, responsabil utilităţi întreţinere şi asistenţă tehnică, de 25 de ani în companie şi membru în trupa de dans popular
„Gândeşte în Stil Mare a fost un proiect ambiţios, care şi-a pus amprenta asupra copiilor noştri, făcându-i să se gândească şi să se comporte cu mai multă dezinvoltură. Au reuşit să capete încredere în ei şi să îşi depăşească anumite limite. Timp de un an au participat la ateliere inovative de educaţie nonformală şi activităţi de voluntariat. Au pornit individual la drum şi spre final au devenit o echipă unită, capabilă să găsească soluţii şi să depăşească momentele dificile.”
Luminiţa Marin, tehnician controlul calităţii, de 26 de ani în companie
„Când mă gândesc la atelierele Gândeşte în Stil Mare, nu mă pot rezuma doar la un moment pentru a descrie cea mai frumoasă experienţă din program. Am apreciat foarte mult atelierul de antreprenoriat, când a trebuit să dezvoltam propriul business în doar câteva minute. Am învăţat, de asemenea, cât de important este să-mi stabilesc obiective clare profesionale şi personale, să ştiu exact unde vreau să ajung. Am descoperit valori proprii, o echipă frumoasă şi multe visuri pe care doresc să mi le împlinesc.”
Liviu Marin, participant, în vârstă de 20 de ani
Articol preluat din Revista Cariere de iunie. Pentru detalii legate de abonare, click aici