Reconectarea la sine
La sfarsitul lunii aprilie, psihologul Robert Dilts a fost prezent la Bucuresti pentru a sustine un workshop pe tema "Coaching la nivelul identitatii". Cu aceasta ocazie, coachul american a oferit asistenta celor prezenti pentru a-i ajuta sa depaseasca cu succes transformarile de care au parte pe timp de criza. Impreuna cu Deborah Bacon, trainer de psihosinteza, Robert Dilts le-a explicat auditorilor cum sa-si descopere "zona de excelenta interioara" si cum sa faca un "inventar al convingerilor".
Scopul workshopului sustinut de Robert Dilts si Deborah Bacon a fost unul simplu: sa ii ajute pe participanti sa se reconecteze la sine. Cei care au beneficiat de acest workshop vor ajunge, in timp, sa isi "clarifice propriile valori si mai buna lor ierarhizare, sa elimine suprapunerile dintre rolurile asumate in viata profesionala si cea personala, sa reduca semnificativ conflictele interioare, sa isi imbunatateasca aptitudinile de comunicare", a explicat Mariana Bichis, manager la Competent Consulting, compania care i-a adus pe Robert Dilts si Deborah Bacon in Romania. "Pana la urma, ceea ce ne dorim este ca participantii sa devina disponibili sa-si asume responsabilitatea pentru propriile actiuni si decizii".
In sistemul sau de gandire, Robert Dilts arata ca devenirea noastra are loc gradual, prin parcurgerea a trei etape: criza, tranzitia si transformarea.
Criza este doar primul pas al procesului de transformare la care suntem supusi cu totii in aceasta perioada. In limba greaca, krisis, cuvantul de origine al termenului de criza, inseamna "decizie". Din Dictionarul Webster aflam despre criza ca este un "punct de cotitura". Deci, criza nu inseamna foamete, foc, razboi, crime, ci reprezinta un moment dintr-o alta realitate caruia trebuie sa ii facem fata prin schimbarea modului de gandire.
"In domeniul medical, de exemplu, termenul criza este utilizat pentru a descrie momentul in care o boala acuta sau o febra poate evolua in sensul insanatosirii sau al inrautatirii", spune Robert Dilts.
Cea de-a doua etapa este cea in care are loc tranzitia: nu stim incotro ne indreptam, dar cu siguranta vechile obiceiuri sunt inlaturate.
Iar in cel de-al treilea rand, apare transformarea, faza in care vechea structura este dezintegrata. Acum, explica Robert Dilts, se produce o regresie spre starea primitiva a fiecaruia dintre noi si este momentul in care trebuie sa "avem capacitatea de a ramane centrati pe noi insine si conectati la marele camp de constiinta ce cuprinde toate aceste exprimari".
Coaching la nivelul identitatii
Fiind vorba despre un seminar de trei zile, participantii au avut ocazia sa invete practic cum sa-si armonizeze imaginea de sine, relatia cu ceilalti si viziunea despre rolul pe care il joaca in viata profesionala si/sau personala.
S-a trecut prin noua exercitii avand ca finalitate identificarea problemelor si, mai ales, gasirea optiunilor si resurselor necesare depasirii acestora. Concret, fiecare dintre cei prezenti a fost indemnat sa-si construiasca o "zona de excelenta interioara". Aceasta se atinge atunci cand omul asociaza relaxarea corporala, plina de actiune, cu claritatea ideilor, pline de inspiratie.
Valorificarea prezentului reiese din echilibrul dintre ganduri, emotii si corp. Apoi, urmeaza "inventarul convingerilor" legate de viata profesionala si a rolului asumat in cadrul acesteia.
Un alt exercitiu a fost cel de "inlaturare a suprapunerilor" de la nivelul identitatii. Sursele de tensiune interioara, de dizarmonie sau de neincredere pot fi identificate prin raspunsurile la intrebarile puse dintr-o dubla perspectiva: "Ce vreau sa fiu?" si "Ce nu vreau sa fiu?".
La baza acestor practici stau cateva modele ale coachingului NLP create de Robert Dilts. Unul dintre acestea – SCORE (Situatie-Cauze-Optiuni-Resurse-Efecte) – permite identificarea cauzelor ce conduc la situatia prezenta, dar si a resurselor necesare schimbarii.
Modelul Nivelurilor Neurologice, lansat tot de Robert Dilts, descrie modurile in care sortam informatiile in cadrul procesului de invatare. Pentru inceput, trebuie descoperiti factorii de mediu (unde, cand), de comportament (ce), capacitatile (cum), convingerile si valorile (de ce), factorii de identitate (cine) si factorii sistemici (pentru cine, pentru ce). Acesta este drumul spre armonia dintre ganduri, emotii si corp, necesara pentru atingerea excelentei si deplina exprimare a potentialului personal.
La cei care au beneficiat de coachingul NLP se poate observa aparitia unui leadership vizionar autentic, ne explica Mariana Bichis, dar si o crestere a nivelului de inteligenta emotionala. Stresul profesional este redus, ceea ce duce la o imbunatatire semnificativa a climatului din cadrul echipelor. Iar criza asta presupune in primul rand: armonie intre interior si exterior.