Robin Sharma: Ce am învăţat de la Richard Branson
Robin Sharma: “Iată câteva dintre observaţiile mele şi unele idei pe care le-am dezbătut împreună (cu Richard Branson n.r). Nu subestima puterea acestor idei simple – duse la împlinire, ele pot returna rezultate uimitoare:
1. Politeţea contează. Richard Branson a fost deosebit de politicos. Mi-a spus că atunci când era copil, dacă critica pe cineva, mama sa îl punea să stea în faţa oglinzii de acasă şi îi spunea: “ceea ce vezi în ceilalţi este de fapt ceea ce vezi în tine. Aşa că priveşte-te în oglindă”. Acest lucru l-a educat cu privire la principiul esenţial al leadershipului de a căuta – şi ulterior de a încuraja – abilităţile şi talentul celorlalţi.
2. Să fii cât se poate de independent. Când Richard avea doar patru ani, mama lui a oprit la un moment dat maşina şi i-a spus să îşi găsească singur drumul spre casă, deşi erau la câţiva kilometri depărtare. Ulterior, când avea 12 ani, mama sa i-a spus să meargă singur cu bicicleta circa 160 km până la Bournemouth, pentru a vizita o rudă. Richard mi-a spus că aceste experienţe din copilărie reprezentau modalitatea mamei sale de a-i creşte încrederea în propriile puteri. Şi de a-i dezvolta acea bază de neclintit care i-a folosit atât de mult în calitate de antreprenor.
3. Screw It – Just Do It. Ceea ce face o companie să fie nemaipomenită (dar şi o viaţă nemaipomenită) nu este neapărat ideea inspiraţională, cât execuţia perfectă din jurul ideii principale. Aşa cum a spus Edison: “Geniul este 1% inspiraţie şi 99% transpiraţie”. Richard a recunoscut că o mare parte din succesul său se datorează filozofiei sale de a-i ignora pe cei negativişti şi pe cei care îi spuneau că visul său este imposibil, trecând direct la împlinirea visului său. (Vă rog, nu uitaţi: imposibil este în general ceea ce nu ai încercat deja). Acesta este un om cu o înclinare deosebită spre acţiune.
4. Laudă-ţi oamenii. Ştiu că ştiţi asta: cu cât visul este mai mare, cu atât echipa este mai importantă. Lucrând cu unii dintre cei mai buni antreprenori din lume, am aflat că fiecare dintre ei este conştient că nu poţi de unul singur. E frumos să ai o viziune curajoasă. Însă cheia este să găseşti acel talent genial necesar pentru a transforma acea viziune în realitate. Şi dacă vă înconjuraţi de oameni mediocri, atunci sunteţi sortiţi să obţineţi rezultate mediocre. Richard se pricepe de minune în a găsi oamenii potriviţi pentru a materializa oportunităţile. Şi a confirmat faptul că odată incluşi în echipa sa “îi acopăr cu laude”.
5. Fii un inovator radical. Când era un tânăr antreprenor, deşi nu avea nimic mai mult decât mica revistă de colegiu “Studentul”, Richard era tot timpul dispus să ignore regulile. El provoca starea de fapt şi revoluţiona normalul. De exemplu: Nu ştiu cum, dar a reuşit să îl convingă pe John Lennon să îi compună o piesă muzicală. Apoi a pus acel cântec pe un disc special şi l-a inclus în ziar, chiar lângă interviul pe care l-a făcut cu legenda rock’n roll-ului. La Virgin Records i-a recrutat pe cei de la Sex Pistols şi a reinventat un gen de muzică. La Virgin Atlantic, le-a oferit pasagerilor şedinţe de masaj în avion şi transfer la domiciliu cu limuzina. Iar cu Virgin Galactic, îi duce pe oameni în spaţiu. Foarte tare. Incredibil de curajos.
La întâlnirea din Bucureşti, el le-a spus celor peste 2.500 de oameni din sală că “la un moment dat în viaţă, fiecare dintre voi va vizita alte părţi din Univers”. Şi l-am crezut.
6. Costruieşte-ţi Brandul. Richard Branson înţelege branding-ul. El ştie ce semnifică numele lui şi numele Virgin. Distracţie. Valoare. Adevărate servicii pentru clienţi. Aşa că de fiecare dată când are oportunitatea, el elogiază toate acele lucruri pe care le reprezintă. A, şi cu siguranţă ştie să atragă atenţia. De la aventuri în baloane cu aer cald, care au devenit subiect de ştiri la nivel global, la nuditate parţială în timpul unei conferinţe de presă pentru a promova Virgine mobile, acest Antreprenor Remarcabil înţelege ce înseamnă să deţină o parte din mintea noastră.
7. Găseşte-ţi propria insulă Necker. Branson a plătit aproape 300.000 de dolari pentru iubita sa insulă. El şi prietena sa de la acea vreme, Joan, vizitau Caraibele. S-au îndrăgostit de Necker, însă costa circa 4 milioane de dolari. Dar nu s-a lăsat bătut (să nu neglijăm niciodată puterea unei cantităţi absurde de peristenţă când vine vorba de cele mai îndrăgite ţeluri). Câteva luni mai târziu, proprietarul insulei avea nevoie de bani cash. Şi atunci Branson i-a făcut oferta. Insula a fost refugiul său timp de mulţi ani. Iată şi învăţătura: Într-o lume atât de complexă, cu atât de mult zgomot, găseşte-ţi refugiul personal (chiar dacă este o bancă de lemn dintr-un parc) unde să te retragi pentru a gândi, crea, inova şi odihni.
8. Norocul. Noi ne facem propriul noroc.
9. Nu o face, dacă nu e distractiv. Branson zâmbeşte aproape tot timpul. Râde natural. Şi radiază de fericire. Fără nici o îndoială: el îşi iubeşte viaţa – şi tot ceea ce se regăseşte în ea (George Clooney a spus că ar face schimb de vieţi cu Richard Branson – spre fericirea soţiei lui Richard). Lecţia pentru noi: viaţa e mult prea scurtă pentru a face o muncă ce îţi distruge sufletul. Acum este cel mai potrivit timp din istoria lumii pentru a deveni antreprenor. Găseşte munca pe care s-o adori.
10. Odată cu darurile vine şi responsabilitatea. OK, Richard Branson este unul dintre cei mai bogaţi oameni de pe planetă. Mi-a spus că “odată cu averea vine şi responsabilitatea”. Aşa că dedică mult timp fundaţiei Virgin Unite, care îi ajută pe copii nevoiaşi. Îmi aminteşte de ce ceva ce m-a învăţat minunatul meu tată – folosind cuvintele marelui poet Tagore: “Robin, când te-ai născut, plângeai în timp ce lumea se bucura. Fiule, trăieşte-ţi viaţa în aşa fel încât atunci când vei muri, lumea să plângă în timp ce tu te bucuri”.
Iată! Ceea ce Richard Branson mi-a împărtăşit într-o însorită zi de miercuri, la Bucureşti”.
Articolul a fost preluat de pe blogul lui Robin Sharma.