Rural neconvenţional. Sau cum să faci un altfel de teambuilding
Care sunt ingredientele unui weekend neconvențional? Se găsește un spaţiu în aer liber, curat, ingrediente pe care ţi le culegi singur, din natură, și o echipă de corporatiști. Se amestecă aceste elemente și rezultă un weekend gourmet neconvențional, un teambuilding menit să însemne cu mult mai mult decât o simplă ieșire în echipă.
Cu o echipă bună faci şi treabă bună
Echipa Rural Neconvențional este formată din Raluca Ichim, Chef Daniel Wendorf, Simona Iane, Toine Kets, Răzvan Jurca și Gianina Artene. Raluca Ichim a început proiectul Société Gourmet în 2009, din pasiune pentru lucrurile simple care încălzesc suflete, pentru destinații pitorești și pentru mâncarea bună care, neapărat, spune o poveste. De la asta au pornit mai întâi cursurile de gătit Société Gourmet: de la bucuria de a trăi și de la dorința de a le vorbi oamenilor care împărtășesc aceleași valori savuroase. Absolventă de Comunicare și Managementul afacerilor, atrasă iremediabil de domeniul ospitalității, pasionată de boutique-hoteluri și restaurante bune ascunse prin lume, Ralucăi i s-a părut firesc să transforme Société Gourmet într-o mică afacere. O găsiți întotdeauna la cursurile de gătit și răspunde cu drag solicitărilor gourmet.
Alături de Raluca Ichim, Managing Partner Société Gourmet, Daniel Wendorf este chef-ul german care desăvârșește experiențele culinare. A terminat studiile gastronomice și stagiul de practică în Hamburg, Germania, petrecând cinci ani valoroși alături de celebrul Uwe Messner, la Elb Lounge Hamburg. Câteva dintre locurile prin care a căpătat cei peste 12 ani de experiență culinară sunt Kempinski Grand Hotel des Bains, St. Moritz, și La Mandragora, București, restaurant la invitaţia căruia a venit în România.
Simona Iane preia legătura cu participanții la cursuri și administrează din septembrie 2013 cel mai nou proiect: The Shop, magazinul Société Gourmet. Simona le-a fost mai întâi de toate clientă fidelă la cursurile de gătit, iar ei au fost siguri că va fi un coechipier care crede în misiunea lor. A absolvit Facultatea de Management Financiar Contabil, este licențiată a Academiei de Studii Economice – Facultatea de Relații Economice Internaționale şi a petrecut opt ani în domeniul bancar, la Alpha Bank și Banca Românească. A administrat un restaurant, crește doi băieți, e pasionată de vinurile românești și își găsește timp să urmeze, din pură plăcere, cursuri de somelier.
Toine Kets este coach în echipă. Are o experiență de peste 15 ani în coaching și în dezvoltarea abilităţilor de lider. Este executive coach pentru organizații profit și nonprofit din România, Olanda, Belgia, Franța, Germania și Suedia. Abordarea sa directă, dar non-ofensivă, i-a adus aprecierea tuturor clienților săi. După o carieră de HR Manager pentru Phillips Electronics, și-a înființat în 2002 propria firmă de consultanță în Olanda. În 2007 a fondat Actinote International SRL, în România.
Actinote furnizează programe de coaching, dezvoltarea liderilor, vânzări și gestionarea schimbării. Toine este colaboratorul Gourmet Transilvania pentru acele Team Cooking concepute să ofere informaţii valoroase despre echipa ta.
Răzvan Jurca este și el o parte importantă în echipă, ca somelier. Cu o experiență de peste zece ani dobândită în străinătate, unde a lucrat şi și-a perfecționat statutul de degustător în diverse crame și podgorii din Italia, Franța și Anglia, Răzvan Jurca este critic de vin internațional, jurnalist de vin afiliat FIJEV (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains des Vins), corespondent al Decanter (Londra), Wine Spectator și membru în comunitățile snooth. com și mustlovewine.com. În prezent, Răzvan colaborează la revista Vinul.ro și lucrează într-o agenție de publicitate cu platformă multinațională, care îi permite dese deplasări în și din România.
Ultima, dar nu cea din urmă, este Gianina Artene – trainer Ciocolată. Are studii de sociologie și a parcurs domenii și profesii variate, de la IT la publishing și advertising, de la vânzări la marketing și PR, în căutarea locului potrivit: antreprenoriatul. Lucrează cu ciocolata din 2007, iar în 2013 a conceput pentru echipele Société Gourmet atelierul „Antropologia Ciocolatei și Fiziologia Gustului Amărui”. Antreprenoriatul este pentru ea un mod de a fi, care se hrănește din curaj şi perseverență, din necesitatea de a fi un om mai bun, din pasiunea pentru nuanțe, din dorința de a înțelege mecanismele subtile ale lucrurilor. Pasiunea pentru ciocolata neagră nu este proporțională cu plăcerea și cantitatea consumată, ci cu profunzimea experienței și cu revelațiile discrete din fiecare mușcătură. Când nu este cu Société Gourmet, Gianina se îngrijește de prima ei creație, „Amărui de Ciocolată”.
Înapoi la origini. Gustă Transilvania Gourmet
Ce îți oferă teambuldingul? Activități în aer liber, activități în echipă, noi strategii de implementare a ideilor, într-un cadru tradițional românesc. Rural Neconvențional îți oferă cazare în satul de patrimoniu UNESCO, Viscri, în case saxone atent restaurate, călătorii în cele mai frumoase locuri din zonă pentru a procura ingredientele locale de sezon din grădini și din pădure. Şi, pentru că trebuie să mai și mâncăm, cum îţi sună vânătoarea de trufe cu câini dresați? Sentimentul este minunat când îți culegi singur ingredientele pentru mâncarea preferată direct din natură.
După ce ai toate ingredientele în coș, începe sesiunea de Team Cooking, alături de chef Wendorf. După ce îţi guşti preparatele, trebuie să le asezonezi și cu puțin vin. Şi nu le vei alege mai bine decât participând la Atelierul de degustare de vinuri excelente românești. După muncă, vine și sesiunea de training în șură – şi abia acum începe adevăratul teambuilding Rural Neconvenţional.
Aici se vede munca în echipă, cât de bine colaborează grupul de corporatiști, cât de des se contrazic și care sunt cei care știu să lase de la ei și să accepte și ideile coechipierilor. Tot în timpul activităților se observă și cine are calități de lider.
Cum funcționează Rural Neconvențional
Principiul de funcţionare al acestui neobişnuit tip de teambuilding este, cum altfel, Acţiune-Impact.
Acțiunea 1: Ingredientele folosite pentru atelierul de gătit în echipă sunt culese de participanți direct din grădină (salate, anghinare, rubarbă, ierburi aromate) sau din pădure (leurdă, soc, zmeură, cireșe amare, ciuperci, trufe). Impactul: înțelesul real și direct al contribuției la sustenabilitate; importanța consumului de produse locale și de sezon asupra mediului și a sănătății individuale, despre care vorbeşte apoi chef Wendorf.
Acţiunea 2: Pregătești alături de acest chef produse minunate, cu corespondenţi în viaţa modernă de acasă. Impactul: vei înțelege valoarea reală a unui produs special etichetat „gourmet” – calitate, gust superior, tehnică și creativitate dusă până la inovație – pornind de la lucruri simple.
Acţiunea 3: Cazarea în case saxone din secolul al XVIII-lea atent restaurate. Impactul: înțelegerea sensului de comunitate și respect pentru evoluție.
Viscri: experiență autentică, sat de patrimoniu UNESCO
În sufletul Transilvaniei stă cuibărit un sat saxon autentic, de o frumusețe atât de pură, încât a meritat pe deplin intrarea în patrimoniul mondial UNESCO. La Viscri, timpul parcă stă în loc doar pentru a-ți
aminti ce frumos e să nu ții pasul cu evoluția rapidă a lumii. Să mergi pe drumul tău încet şi sigur spre o destinație pură și naturală, reală a lucrurilor frumoase.
Nu mai este un secret că satul ocupă un loc special în inima Prințului Charles, care deține aici o casă, iar prin fundația sa a restaurat alte câteva case din sat într-un demers de a proteja acest mod de viață unic, vechi de sute de ani, promovând turismul sustenabil. Casele sunt reabilitate în totalitate, păstrând arhitectura inițială și antichități transilvane, oferind însă facilități moderne.
Viscri adăpostește cea mai spectaculoasă biserică fortificată săsească, una dintre cele șase incluse în patrimoniul mondial UNESCO, datând din anul 1100.
În acest cadru idilic, Rural Neconvenţional este acel teambuilding necesar, menit să le arate oamenilor prinşi în rutina de corporaţie cât de importante rămân, dincolo de viteza vieţii de azi, simplitatea și tradiția.