S-a lansat Coaliția pentru Educație, o nouă șansă pentru reforma în domeniu
Coaliția pentru Educație este o inițiativă pornită în urmă cu câțiva ani de un nucleu de organizații neguvernamentale ai căror beneficiari sunt elevi, educatori sau părinți. De ani de zile, fiecare dintre aceste organizații s-a implicat în diverse modificări, pe paliere diferite ale educației. „Am realizat că nu suntem supereroi și că numai unindu-ne putem avea o voce puternică și impact pe termen lung. Curajul, pasiunea pentru învățare, libertatea, respectul și spiritul de colaborare sunt valorile care ne ghidează și pe care vom insista să le aducem în școală”, spune președintele Coaliției pentru Educație, Daniela Vișoianu, potrivit unui comunicat oficial.
Unul dintre rolurile Coaliției pentru Educație este de a asigura un spațiu de dialog pentru susținerea activă a cinci teme centrale din educație: participare și echitate; calitatea resurselor umane; curriculum și evaluare; descentralizare reală; bună guvernanță și finanțare. În timpul evenimentului de lansare de joi, participanții au contribuit la realizarea unei diagnoze și creionarea unor posibile soluții în aceste direcții, care vor fi disponibile în curând pe site-ul www.coalitiaedu.ro. Scopul procesului este de a defini în următoarele luni o agendă a Coaliției, cu soluții concrete, care să fie apoi susținute ca propuneri de politici publice, inclusiv pe parcursul consultărilor anunțate de autorități cu privire la o nouă Lege a Educației.
„Vom menține spațiul de dialog al comunității inovatorilor în educație prin întâlniri tematice și evenimentele anuale la care vă invităm să contribuiți activ în calitate de creatori ai experiențelor sau de participanți. Vă invit să puneți în agendă și să urmăriți infomațiile despre Tabăra RestartEdu Camp, din 4-6 septembrie 2015, și neConferința, din 21-22 noiembrie 2015”, a precizat Ana Răducanu, manager de proiect.
Din Coaliția pentru Educație fac parte în prezent Asociația Communication for Community, Asociația Edusfera, Asociația ROI, Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică, Educativa, Fundația Noi Orizonturi, Grădinița Little London, Institutul pentru Dezvoltarea Evaluării în Educație, OvidiuRo, Teach for Romania și Universitatea Alternativă.
Activitățile ONG-ului nou-format vor fi finanțate timp de un an din Fondul ONG, cu suma de 69.545 de euro.