Sheryl Sandberg, COO la Facebook: Criza de leadership feminin e privită total greşit
"E suficient ca una din zece persoane aflate în poziţii de conducere să fie femeie" – Cu aceasta afirmaţie sunt de acord aproape 50% dintre bărbaţi şi o treime dintre femei, potrivit celui mai recent studiu "Women in the Workplace" din SUA.
În acest context, Sheryl Sandberg scrie într-un editorial publicat de Wall Street Journal că e nevoie de o schimbare de mentalitate, căci doamnele sunt capabile şi se descurcă bine chiar şi atunci când vine vorba de roluri de lider.
Numai că statisticile prezentate sunt îngrijorătoare, căci demonstrează că lumea se mulţumeşte cu prea puţin. Practic, femeile primesc firimiturile aruncate de bărbaţi şi asta ni se pare OK, cu toate că nu e aşa ar trebui să fie.
Fiecare persoană ar trebui să aibă aceleaşi drepturi şi să fie tratate la fel, indiferent de gen sau rasă.
Citeşte şi: Femeile, la putere? Nu atât de mult pe cât ar trebui. Antreprenoriatul feminin poate fi asul din mânecă
COO-ul Facebook spune că bărbaţii înţeleg greşit ideea de diversitate într-o companie şi cred că problema e rezolvată dacă angajează câteva femei, pe ici-colo.
Sandberg oferă şi soluţii:
- 1. Trebuie promovată ideea că diversitatea la locul de muncă are multe avantaje, inclusiv din punct de vedere economic
- 2. Managerii trebuie recompensaţi atunci când reuşesc să formeze o echipă diversă.
Un studiu realizat de institutul McKinsey Global arată că dacă femeile vor avea un rol identic cu cel al bărbaţilor în piaţa muncii, atunci PIB-ul mondial va creşte cu 28 de trilioane de dolari, adică cu 26%, până în 2025.
Din păcate, doamnele nu sunt încurajate să-şi dezvolte spiritul antreprenorial. Normele culturale, stereotipurile și lipsa unei mase critice de modele feminine în afaceri le demobilizează de multe ori pe cele care vor să-şi facă o afacere.
Potrivit studiului Women Entrepreneurship in the OECD, probabilitatea de a deține o afacere este mai mare de 3 ori în cazul bărbaților decât în cazul femeilor.
SITUAŢIA DIN ROMÂNIA
Din punct de vedere statistic, noi stăm mai bine ca alte ţări la egalitatea de gen. Asta nu înseamnă, însă, că nu mai sunt lucruri de făcut pentru a îmbunătăţi situaţia.
Femeile aflate în poziţii de conducere în companiile din ţara noastră câştigă, în medie, cu 5% mai puţin decât managerii bărbaţi, astfel că în ţara noastră există cel mai mic decalaj de salarizare dintre statele membre UE.
Pe de altă parte, cel mai ridicat procentaj de femei aflate în funcții de conducere se înregistra în Letonia, singurul stat membru al UE unde femeile-director sunt majoritare (53%). Urmează Bulgaria și Polonia (ambele cu 44%), Irlanda (43%), Estonia (42%), Lituania, Ungaria și România (toate cu 41%), Franța și Suedia (ambele cu 40%).
La nivelul întregii UE, aproape 7,3 milioane de persoane dețin funcții de conducere în întreprinderi cu zece sau mai mulți angajați, 65% dintre acestea sunt bărbați (4,7 milioane) și 35% sunt femei (2,6 milioane).
În plus, femeile aflate în funcții de conducere în UE câștigă în medie cu 23,4% mai puțin decât bărbații directori.
Citeşte şi: Femeile-manager din România câştigă cu 5% mai puţin decât bărbaţii – E cea mai mai mică diferenţă din UE