Spre poziţia de manager, pas cu pas
Managerii sunt responsabili pentru coordonarea și supravegherea proiectelor companiei și a sarcinilor zilnice. Acest lucru face ca poziția lor să fie una unică în cadrul companiei – una care are o importanță deosebită pentru menținerea succesului în afaceri. Dar formarea unui manager nu este întotdeauna ușoară. Adesea te vei afla în competiție cu alți candidați calificați sau chiar cu colegii tăi pentru a obține o poziție.
Fă-ţi cunoscute aspirațiile.Dacă aspiri să devii manager, nu sta și aștepta ca acest lucru să se întâmple pur și simplu. Deși nu trebuie să creezi neplăceri, este important să îi lăşi pe oamenii potriviți să știe că te gândeşti la următorul pas, pentru că ei sunt îndreptăţiţi să te ajute să ajungi acolo unde vrei să fii. Lasă-ți managerul actual sau șeful să știe că aspiri la mai mult și colaborează cu aceștia pentru a dezvolta abilitățile necesare pentru a face tranziția către noua poziție.
Poți deveni mentor pentru alții.Întreabă-ți managerul sau șeful dacă există oportunități pentru a deveni mentor sau pentru a te alătura unei organizații profesionale din industria ta care te va putea promova pe poziția de mentor. Aceasta poate fi o modalitate excelentă de a arăta că ai expertiza de a lucra îndeaproape cu alții și de a dezvolta relații interpersonale solide – o necesitate în orice poziție managerială. Sau, ia în considerare ideea de a-ţi căuta un mentor – cineva care are mai multă experiență decât tine și te poate ajuta să te pregăteşti pentru mai multe responsabilități.
Consolidează-ți abilitățile.În calitate de manager, vei experimenta mai puțin timp liber, mai multă autoritate, mai multe situații de a lua decizii și multe alte cerințe noi. Din acest motiv, este important să îţi consolidezi abilitățile pentru a te asigura că eşti pregătit să urci în ierarhie. Evaluează în mod activ abilitățile pe care le ai deja și discută cu cei care se află deja în funcțiile de conducere, pentru a stabili ce competențe trebuie să dobândeşti. Fă-ţi cercetarea pentru cele menționate mai sus, conectează-te la tendințele industriei și profită de orice ocazie pentru a îţi consolida abilitățile.
Arată-ți valoarea.Este important să îţi pui ambiția în acțiune. Dacă te simți ca și cum ar trebui să-i arăți șefului tău cât de valoros eşti înainte de a putea avea șansa să aterizezi într-o poziție superioară, ia în considerare stabilirea unei întâlniri și pregătirea unei prezentări care evidențiază îndeplinirea și angajamentele tale față de companie până acum. Furnizează cifre concrete pentru a descrie realizările tale („creșterea numărului de clienți potențiali“ sau „conturile gestionate ale agenților de publicitate care contribuie la un buget total de“), pentru a face ca argumentele tale să fie incontestabile.
Cere feedback.Cere superiorilor și colegilor tăi să îţi evalueze performanța ta de până acum. Faci o treabă bună în gestionarea situațiilor de conflict? Reacționezi bine la situații stresante? Poți să conduci un grup fără a încerca să te controlezi prea mult – sau prea puțin? Adună feedback de la colegii sau managerii tăi pentru a determina care sunt punctele forte și unde trebuie să îţi îmbunătățeşti abilitățile. Nu numai că acest lucru va arăta că eşti deschis la feedback și la o îmbunătățire continuă, dar îţi va arăta valoarea opiniei membrilor grupului, un lucru pe care orice manager trebuie să îl solicite.
Articol preluat din numărul 241/octombrie 2017 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.