TEDx Bucharest – Visele devin realitate. Indrazniti! (Fotogalerie)
Cateva sute de persoane au fost in sala la cea mai recenta editie TEDx desfasurata la Bucharest, iar altele au fost prezente prin intermediul transmisiunii online ori conectate prin intermediul retelelor sociale. CariereOnline.ro v-a tinut la curent pe contul de Twitter.
Andrei Rosu si povestea sa de la Polul Nord
Andrei Rosu lucreaza in UniCredit Tiriac Bank de opt ani. Intr-o zi, a fost intrebat in gluma daca ar vrea sa participe la maratonul de la Polul Nord. A zis „DA” si a planificat expeditia ca pe unul dintre proiectele de care este responsabil la job.
Privind inapoi, Andrei si-a dat seama cat de mult l-a ajutat experienta profesionala in realizarea visului sau. Fiind obisnuit cu indeplinirea unor obiective, cu organizarea, bugetarea si urmarirea etapelor din cadrul fiecarui proiect, cu gestionarea eficienta a timpului si a altor resurse, proiectul „Maraton la Polul Nord” s-a desfasurat pe aceleasi coordonate: timp, energie, entuziasm si determinare.
Concluzii:
- Un vis este intotdeauna prins in mintea noastra, asta daca nu il planificam;
- Ar trebui sa impartasim visele noastre cu ceilalti pentru ca putem primi ajutor nesperat;
- Mai este un pas pana cand visul nostru devine realitate: Urmareste-l! Du-l mai departe!
Magnus Scheving si povestea „Oraselului Lenes”
Pe Magnus Scheving e posibil sa il stiti in rolul lui Spartacus din „Oraselul Lenes”, insa acum l-am vazut in rolul antreprenorului, care pe langa o frumoasa avere personala a reusit, prin platforma sa de divertisment si prin eroul pe care il intruchipeaza, sa promoveze sportul si sa scada numarul copiilor obezi. Am retinut ca putem sa:
- Incurajam oamenii sa fie sanatosi. Fiecare ar trebui sa aiba dreptul la sanatate;
- Sanatatea este despre echilibru.
- Cu cat avem mai mult, de fapt cu atat avem mai putin;
Povestea „nebunului” Nik Halik
Cand avea doar opt ani, Nik Halik a pus pe hartie cele zece lucruri pe care voia sa le faca in viata. Printre acestea se numarau: sa devina un star rock, sa urce pe cel mai inalt munte din lume, sa ia masa pe Titanic, sa vada 100 de tari si sa devina independent financiar. Noua din zece s-au realizat. A ajuns sa locuiasca pe o nava spatiala in cosmos si daca n-o sa ajunga cat traieste pe luna si-a planificat sa fie trimis acolo dupa moartea sa.
Excentricul miliardar ne-a impartasit povestea sa despre o viata traita fara compromisuri in care daca vrei sa iei cina pe Titanic sau sa dormi in Piramide o faci si gata, apoi pornesti spre a-ti indeplini urmatoarea dorinta.
„Doua zile conteaza in viata ta: prima, cand te-ai nascut, iar a doua cand descoperi pentru ce te-ai nascut”.
Cat de departe ati merge sa salvati o viata? Cine stie ca Roland Hermann, dentist roman, merge in comunitati izolate din Guyana, Ciad, Rwanda, Nepal si Bolivia ca sa faca bine?
A ajuns sa sara cu parasuta in Amazon, pentru ca altfel ar fi trebuit sa calatoreasca doua zile prin jungla. Si-ar fi putut frange gatul, insa acesta este “sport extrem cu scop nobil”. El i-a indemnat pe toti iubitorii de aventura si sporturi extreme sa se puna in slujba salvarii unor vieti. Raluca-Ioana van Staden, chimistul roman triumfator la Geneva, ne-a vorbit despre inventia sa care diagnosticheaza cancerul in mai putin de 6 minute.
Copiii strazii identifica mai usor oportunitatile
Arnoud Raskin dezvolta instrumente educationale pornind de la lucrurile pe care le-a invatat de la copiii strazii. El a venit din Guatemala unde lucreaza la proiectul „Streetwize”. Ne-a aratat exemple de gandire antreprenoriala pe care companiile le invata de la copiii strazii inclusi in programul lui de scoala mobila. Arnoud este creatorul proiectului “Mobile School”, o organizatie din Belgia care si-a propus sa contribuie la scolarizarea copiilor de pe strada. Instrumentul lor e o cutie pe roti care se desface intr-o tabla lunga de sase metri, cu ajutorul careia copiii din strada pot invata sa scrie si sa citeasca.
Ia mizeria ca motiv sa actionezi, dat concentraza-te! Actioneaza pe productivitate…
Aplauze in picioare pentru Oana Pellea
Actrita Oana Pellea ne-a vorbit despre curajul de a fi noi insine.
- Ce este un lider? Acea persoana care aprinde scanteia in altcineva.
- Viata este pe zile, nu e liniara. Fiecare zi are o poveste.
- Simtiti-va liberi sa fiti emotionali, chiar daca sunteti barbati.
Eric Weiner, fost jurnalist si autorul cartii „Geography of Bliss”, a venit din Washington DC sa ne vorbeasca despre diferentele culturale in materie de surse de fericire si cum stau romanii fata de alte popoare.
„In discursul meu, am vorbit despre fericire. Nu doar despre ce este fericirea, ci si despre locul unde se gaseste ea. Unele locuri sunt pur si simplu mai fericite decat altele. Voi cauta sa aflu de ce se intampla acest lucru si ce putem invata despre aceste locuri, precum si despre cele mai putin fericite. Descoperirile mele au la baza multi ani de studii si de calatorii”
Invataturile lui Eric Weiner despre fericire:
- Renuntati la invidie. Invidia este unul din factorii care afecteaza cel mai mult fericirea;
- Nu castigati la Loto;
- Conectati-va! Fericirea este 100% relationala.
- Coborati-va asteptarile!
Mihai Panaitescu, designer de masini, 24 de ani, ne-a amintit ca rolul designului este de a-i ajuta pe oameni si de a pune nevoile pe primul loc. Dar designerul este pus in slujba societatii de consum fata de care se revolta, spunand ca pentru el frumusetea este rezolvarea nevoilor: „Beauty is well resolved function.” El avertizeaza ca nu se inoveaza suficient in materie de tehnologie si ca de multe ori companiile fac profit vanzand lucruri inutile.
El ne-a indemnat sa reflectam la Jacque Fresco si Proiectul Venus – o organizatie care propune un posibil plan de actiune pentru schimbarea sociala, proiectand o civilizatie care promoveaza aplicarea metodelor stiintifice asupra sistemului social, in beneficiul umanitatii si naturii.
Catalin Stefanescu a vorbit publicului despre cultura-care este drumul care conduce catre civilizatie. El a amintit ca in Romania din anii comunismului cultura era deformata de aparatul de propaganda, dar ca lucrurile se pot schimba. Daca este viata dupa Roger Waters, ar trebui sa fie viata si dupa ipocrizie.
Adrian Bejan, americanul de origine romana, profesor la MIT a vorbit despre teoria constructala. Bejan pleaca de la aplicatiile ingineresti, care intotdeauna impun optimizari si trebuie realizate tinand seama de constrangerile lumii fizice reale si constata ca acelasi lucru face si natura, care se comporta ca un inginer. Pentru ca un sistem natural sa persiste in timp", rezuma Adrian Bejan, "trebuie sa evolueze astfel incat sa asigure un acces mai simplu fluxurilor care il strabat." Daca biologii descriu functionarea sistemelor naturale, inginerul descrie felul in care poate fi sporita performanta acestor sisteme si este in masura sa prevada formele pe care natura are tendinta sa le modeleze in timp, deducand, prin intermediul unui rationament fizic, calea pe care ea a strabatut-o prin incercari succesive. Cunoscuta pana acum doar de cativa oameni de stiinta, teoria constructala poate sa revolutioneze viitorul ingineriei si sa ne schimbe perceptia asupra lumii.
Radu Tatucu, antreprenor si consultat de business, a prezentat o serie de date potrivit carora 2,4 milioane de romani vor sa emigreze definitiv, dintre care jumatate sunt tineri de pana in 32 de ani. Cu toate acestea, crede ca tinerii din Romania au potentialul si dorinta de a fi agenti ai schimbarii.
Fotografii: TEDx Bucharest