Teoria lui Paul Eckman – la ce te poate ajuta în viața profesională?
Paul Ekman este unul dintre cei mai influenți psihologi ai epocii contemporane în domeniul emoțiilor și al comportamentului non-verbal, iar dacă ai urmărit măcar un episod din ”Lie to me”, ai înțeles esențialul din teoria microexpresiilor faciale.
Microexpresiile faciale sunt un răspuns involuntar al minții noastre ce se reflectă pe față. Ele exprimă cu sinceritate părerea pe care o avem despre un anumit lucru care se manifestă în viața noastră, fie că are loc în mintea noastră, fie în exterior. Asta înseamnă că microexpresiile te pot trăda la locul de muncă sau în fața unui public, atunci când ții un discurs sau vorbești în fața unei camere de exemplu. Sau din contră, te pot ajuta să fii convingător, să transmiți profesionalism și încredere în sine.
Cum îți poți controla microexpresiile și emoțiile? Ne explică Alexandru Agarici, trainer & coach în expresivitatea vorbirii și Public Speaking.
Fericirea, tristețea, furia, frica, surpriza, dezgustul sau disprețul apar pe fața noastră fără să vrem și fără să știm, în semnale scurte de aproximativ jumătate de secundă. Unii se antrenează să le suprime, dar sunt atât de bine înfipte în mecanismul nostru de supraviețuire, încât niciodată nu dispar cu totul. Cine știe să le caute, le găsește. Mai mult, corpul nostru trimite astfel de semnale peste tot. Gesturile, postura, mișcarea și vocea sunt influențate de aceste stări de neoprit. Suntem programați genetic să exprimăm ceea ce simțim.
Ce e de făcut atunci când corpul nostru simte frică în fața unui public? Hormonii de stres sunt deja în noi și ne pregătesc pentru luptă, fugă sau îngheț.
În acest caz nu există o soluție rapidă de genul tips & tricks. De ce? Pentru că există acest mecanism – reacție emoțională – răspuns hormonal, pe care nu îl putem ascunde.
Corpul și vocea tremură, pupilele ochilor se dilată să vadă, mușchii primesc mai mult sânge în detrimentul creierului, iar mintea este setată pe luptă și nu pe conexiune, creativitate și comunicare.
Soluția este să modificăm chimia corpului, schimbând modul în care ne percepem când comunicăm în public. Dacă acum simțim că publicul, șeful sau colegii de serviciu sunt dușmanul nostru, înseamnă că avem nevoie de un parcurs de experiențe care să ne convingă de contrariu.
Deseori în relația cu semenii noștri putem experimenta traume, agresiuni și sentimente ca disprețul și ura. Ne va lua ceva mai mult timp să înțelegem că undeva, în interior, este un copil cu care încă ne mai putem conecta, și care se va bucura sincer de ceea ce avem noi de oferit.
Microexpresiile faciale nu mint și nu se transformă imediat în ce ți-ai dori, oricât de drept ai sta, oricât de tare ai vorbi și indiferent ce zâmbet am afișa.
Soluția este într-un proces în două sensuri. Primul, din interior spre exterior, dinspre mentalitate spre expresie, își propune să ne schimbe credințele, valorile și obiectivele. Atunci când se va întâmpla acest lucru, măcar în parte, acele microexpresii vor intra într-un proces de transformare.
Dar nu putem aștepta ani până când se va întâmpla asta, deci avem nevoie și de procesul invers, dinspre expresie spre mentalitate. Dacă primul este un proces de coaching, al doilea este unul de antrenament de tehnici ce accelerează mult transformarea interioară.
“Cursurile de coaching și sesiuni individuale de public speaking te pot ajuta să transformi stresul și fricile în deschidere și plăcere de a comunica atât la birou, cât și în fața unui public mai larg, la o conferință spre exemplu”, afirmă Alexandru Agarici, trainer & coach Public Speaking.
Totul pornește de la mentalitate, așa că mai întâi vei avea sesiuni dedicate discuțiilor, înțelegerii și armoniei în gândire. Acest proces va produce transformare dinspre interior spre exterior, dinspre gând spre expresie.
Odată parcursă această etapă se va trece la o nouă transformare, dinspre exterior spre interior, prin antrenamentul tehnicilor. Respirația, vocea, dicția, semantica, gestica, postura, mișcarea și storytelling-ul vor reformula modul de expresie și de gândire.
Astfel tu vei putea cultiva relații mai bune la birou, cu șeful, colegii sau clienții tăi sau vei fi mai stăpân/ă pe tine atunci când trebuie să vorbești în fața unui public sau în fața unei camere.
Ideea este că oricine poate citi pe chipul celuilalt furia, dezgustul, frica sau fericirea. Depinde doar de tine și de cât de mult te antrenezi prin intermediul cursurilor pentru a reuși să le controlezi astfel încât să nu mai reprezinte un impediment la locul de muncă, ci din contră, să te ajute să urci pe scara profesională.