Trăiește două zile ca și când…
Dacă dai o căutare simplă pe Google despre motivare, vei găsi pagini întregi de articole despre 7 metode de a ne menține motivați, 5 modalități simple prin care să nu ne pierdem motivația, ba chiar e un articol care prezintă 27 de strategii prin care să ne remotivam. Sunt idei bune, frumoase, sunt prezentate foarte interesant, însă cei care se regăsesc des în situația în care se simt demotivați, tot amână și tot trec prin momente în care “lipsa de chef” preia controlul.
Pe de altă parte, dacă ne uităm cu atenție, vedem că se poate trăi și fără a fi mereu motivat (mă refer la motivația intrinsecă). Cu toții primim recompense (banii, de exemplu), iar la locul de muncă, chiar dacă nu îmi place o sarcina, o voi face pentru că știu că la finalul lunii primesc un salariu. Partea proastă din această ecuație este că banii și recompensele, în general, au un efect devastator asupra motivației intrinseci. Prin faptul că noi în mod constant primim recompense externe, ajungem să nu mai facem nimic dacă la final nu întrevedem o formă de recompensare, dacă nu știm că la final cineva ne apreciază, ne oferă ceva palpabil sau o promisiune a unui viitor mai bun.
O serie de autori, Deci EL., Koestner R, Ryan RM, au revizuit 128 de studii și concluzia a fost chiar cea de mai sus “recompensele tangibile au un efect negativ asupra motivației intrinseci, chiar și când sunt folosite că o apreciere a unei performanțe bune; acestea vor diminua motivația intrinsecă.” Ne obișnuim să facem multe lucruri pentru ceea ce primim și mintea noastră uită să se mai bucure de natura activității în sine.
Sigur, nimeni nu poate muncii pe gratis, acest aspect este evident. Totuși, va propun să scotem banii din ecuație la nivel mental ținând cont de următoare ipoteza: a lucra și a face ceva pentru o recompensă scade semnificativ plăcerea muncii în sine. Practic, ajungem să fim nefericiți 8 ore pe zi pentru că la finalul lunii să fim fericiți 2 ore când intră salariul pe card. Desigur, exagerez de dragul exemplificării, însă în mod real, fiecare dintre noi, îmi imaginez eu, e familiar cu stările în care nu avem dispoziția de a face ceva cu entuziasm sau bucurie.
De aceea, dacă treceți prin cele 27 de strategii de a ne menține motivați și alte numeroase liste de pe internet și tot va simțit demotivați și nu vedeți sensul pentru care faceți eforturi de dimineață până seară, va propun și eu un mini exercițiu pe care să îl faceți voi cu voi.
În primul rând, imaginați-va că banii sunt un schimb și atât. Nu o recompensă, nu o justificare. Apoi gândiți-vă la ce va face plăcere să faceți la locul de muncă. Dacă de mâine nu ar mai exista banii, pentru ce ați continua să mergeți la lucru? Gândiți-vă apoi la ce nu vă place să faceți. Aici e secretul! Cum găsesc chiar și în cea mai neplăcută activitate ceva care să mă bucure, ceva care să mă facă să mă simt mai bine în legătură cu mine? Poate o să spuneți că și asta e tot o formă de recompensă și da, aveți dreptate. Dar este din interior și o pot accesa oricând am nevoie de ea. Diferența e că dacă fac ceva așteptând o recunoaștere externă voi avea momente în care mă enervez, mă frustrez, petrec timp în activitate fără să îmi doresc, sunt nefericit. În tot acest timp, dacă îmi schimb perspectiva, ajung să mă bucur și să trăiesc cu mai multă plăcere chiar și făcând activități banale.
Să privim și din altă perspectivă: cu cât mă supăr sau mă simt mai lipsit de chef, cu atât îmi e mai greu să mă motivez să fac ceva, mai ales dacă în mod real îmi displace sarcina respectivă. Cu cât găsesc mai mult sens și iau ceva pentru mine dintr-o activitate, cu atât mai mult mă bucur și trăiesc cu emoții pozitive, cu atât mai mult am mai multe resurse să continui să fac diverse lucruri. Bucuria încarcă, pe când lipsa de chef descarcă de energie. Cu această “încărcătură” pozitivă, am resurse să fac x lucruri și rezultatele îmi generează în continuare alte motive de entuziasm.
Poate mă veți întreba…și cum să fac asta, de unde să încep?
Iată 3 pași simpli.
Pasul 1. Începe prin a alege 2 zile din timpul săptămânii în care, de dimineață să decideți să aveți un anumit tip de atitudine. Puteți completa voi frază următoare cu ce e important pentru voi. Fraza e: “Trăiește 2 zile că și când…. (aici completați voi, ca și când deja mi-am atins toate obiectivele, ca și când noul proiect este foarte interesant, ca și când nu am îngrijorări etc.)
Pasul 2: Observă ce se întâmplă diferit și dacă ai răbdare este bine să și notezi. Nu te îngrijora dacă nu îți iese din prima, continuă să încerci și ai răbdare cu tine.
Pasul 3: Găsește ceva bun, interesant pentru tine într-o activitate care nu îți face plăcere deloc (de exemplu să completezi fișiere Excel). Întreabă-te: cum îmi e utilă personal, ce pot să învăț nou, ce beneficiu personal am, ce abilități frumoase folosesc. Nu te grăbi să îți dai răspunsuri negative, alocă 1 minut și vei vedea că o să reușești să îți dai un răspuns pertinent. Chiar și atunci când e ceva ce nu ai chef deloc să faci, dar totuși finalizezi, tu ca om ai folosit reziliența și adaptabilitatea și îți mai adaugi un plus la aceste capacități.
Ca încheiere, întreaga rațiune pentru care să facem aceste lucruri este să fim mai bucuroși și sănătoși zi de zi precum și să ne obținem rezultatele cu un efort la care să adăugăm entuziasm. Efort oricum facem, de ce să nu ne și bucurăm de el?