Tu cât de multe știi despre asigurările de riscuri cibernetice?
Într-o lume în care activele intangibile ale companiilor noastre devin din ce în ce mai importante și mai greu de protejat, este vital să evaluăm corect opțiunile pe care le avem ca un atac cibernetic să nu pună în pericol supraviețuirea afacerii.
Vlad Stoichitescu, Head of Technology Risks Division, OTTO BROKER, a vorbit despre asigurările de riscuri cibernetice în cadrul evenimentului CIO COUNCIL VIRTUAL SUMMIT – A IX-a ediție a Conferinței Naționale a Asociației CIO Council România, „DIGITAL POWER. THE WORLD IN ACTION”, organizat de CIO COUNCIL și Revista CARIERE în mediul online în zilele de 21-23 septembrie 2021. Iată așadar cum ne putem proteja compania de eventualele atacuri cibernetice într-un mod profesionist:
Unele lucruri pur și simplu nu pot fi securizate complet dar putem externaliza unui partener competent și foarte stabil financiar măcar o parte din posibilele costuri neprevăzute în cazul unui atac.
Că vorbim de răspunderea profesională și contractuală a furnizorilor noștri de servicii sau de propria noastră expunere la riscuri cibernetice din activitatea curentă, există soluții competitive, locale și mai ales internaționale, care să deservească aproape orice activitate și industrie.
Majoritatea companiilor își bazează securitatea rețelelor și a datelor pe soluții tehnice (hardware și software) implementate de companii specializate și ne place să credem că acestea își vor face bine treaba. În majoritatea cazurilor așa și este dar orice specialist IT serios vă va spune că nu există protecție 100% și, din păcate, de multe ori, nu e nevoie decât de un singur atac reușit pentru a provoca daune serioase.
O poliță de asigurare nu substituie un management propriu al riscului, care rămâne vital, ci vine în completarea acestuia și asigură sprijin financiar și know-how specializat din partea unor parteneri (IT, legal, PR) cu interes comun – minimizarea impactului unui atac asupra companiei asigurate.
Din păcate, se înmulțesc pe zi ce trece exemplele de atacuri reușite, cu efecte severe asupra desfășurării activității unor companii despre care am auzit cu toții. Iar acesta este doar „vârful aisbergului” pentru că, în realitate, multe astfel de incidente nu sunt raportate niciodată. În ultimii ani, a crescut de asemenea în intensitate amenințarea atacurilor „nation-backed”, cu rol de destabilizare severă a anumitor industrii sau jucători-cheie,.
O poliță completă de „cyber insurance”, pe care consultanții Otto Broker ți-o pot configura împreună cu partenerii specializați poate face diferența între a supraviețui cu bine unui atac cibernetic sau a fi nevoit să o iei de la capăt.
Puteți vizualiza aici prezentarea Otto Broker din cadrul evenimentului CIO Council Summit, ediția a IX-a.