Turismul in timp de criza
Si daca ne gandim ca moda, ca industrie si putere, a inceput cam de pe la Coco Chanel incoace, nu e de mirare ca sfarsitul razboiului a marcat si un debut al destinatiilor de vacanta in masa.
Pe meleaguri europene, statiuni precum Lloret de Mar in Spania, sau Portofino in Italia, erau, prin anii ’50, doar linistite asezari rurale cu specific pescaresc. Astazi, sezonul turistic aproape ca nu cunoaste limite, fluxul de turisti invadand plaja, port, apa sau chiar vazduh.
Unele dintre ele au beneficiat de conjuncturi benefice cum ar fi vizita Avei Gardner in Tossa de Mar sau filmarile comediei muzicale Mamma Mia in insula greceasca Skopelos. Bineinteles, pe langa neajunsurile inerente – forfota, galagie, poluare sau preturi mai mari, notorietatea soseste cu beneficii materiale, locuri de munca sau pur si simplu plasarea locului pe harta mondiala a turismului.
Turismul are cu siguranta vesti bune – este unul din domeniile deja iesite din criza – caci veniturile din august 2010 egalau deja cifrele de dinainte de 2008. Previziunile pentru 2011 sunt mai mult decat optimiste, cu cresteri estimate de 4-5%, raportate la frumoasa cifra de peste 900 miliarde de $, ca baza a anului 2010.
Zonele cele mai afectate raman Nordul Africii-Orientul Mijlociu, inca tulburat de nelinisti politice, religioase si lupte de strada, dar si Japonia, marcata, pentru mult timp, de urmarile catastrofale ale cutremurului si tsunamiului din martie. In schimb, Europa si America de Sud beneficiaza de o conjunctura favorabila – cum spuneam turismul are si el tendintele lui ce tin enorm de marketing, evenimente mondene si, nu in ultimul rand, de subiectivism.
Spre exemplificare, la noi in familie, fiecare membru are preferintele lui clare – in timp ce fiul nostru ar merge oricand in Islanda, sotul e indragostit de Buenos Aires, iar eu am o slabiciune permanenta pentru tot ce inseamna cultura asiatica.
Dar dincolo de promovare, turismul este un domeniu la fel de serios si de provocator ca oricare alta industrie. Fiecare tara sau regiune este depune eforturi sa fie vizibila si “aleasa”. Sunt scoase in evidenta aspectele unicat, exotismul sau exclusivitatea locului.
Cine ar fi crezut ca in mijlocul lanurilor de trestie de zahar, Swazilandul adaposteste un ansamblu artistic iesit din comun – House on Fire. Cu influente arhitecturale ce tin de Gaudi, Hundertwasser si sfarsind cu elemente hindu, complexul este gazda recunoscuta a festivalurilor de muzica africana sau stand-up comedy, pavilion expozitional sau loc de intalnire a tinerelor talente.
Africa – Splendoarea nealterata a savanei (fotogalerie)
Adevarata Africa – superba carte postala (fotogalerie)
Italia. Vera Italia. Bella Italia (fotogalerie)
Din Helsinki pana dincolo de Cercul Polar
Altii aleg sa-si promoveze istoria, chiar daca aceasta inseamna trista aducere aminte a unor evenimente ce au marcat tragic ultima perioada de timp, cum ar fi razboiul din Vietnam sau epurarile politice din Cambogia. Cultura si identitatea nationala inseamna depasirea unor astfel de momente, dar si plasarea lor in constiinta mondiala. Si imediat, la “pachet” ti se propun turul templelor de la Angkor Wat, cu elefanti sau din balon, freamatul misticului Saigon sau o iesire cu jonca in Golful Ha Long.
Turismul are propuneri pentru toate buzunarele – avem circuite cu rucsacul in spate, suntem imbiati cu oferte exclusiviste, putem alege sa fim izolati sau dimpotriva sa fim o mica particica dintr-un puzzle de grup. Avem turism religios, medical, gastronomic, de relaxare, voluntariat, de escalada, cultural sau educational, si lista inca poate continua.
Desi foarte variate si unicate in felul lor, toata aceste destinatii au in comun o infrastuctura de invidiat. Nu poti sa visezi la Macchu Picchu fara te gandesti la minunatul parcurs feroviar, sau cel de aventura pe poteci de munte, sau chiar cu planorul pentru cei cu dare de mana (astazi mult mai redus din ratiuni ecologice si de conservare). Traseele sunt variate si, la Cascada Iguassu, poti strabate padurea tropicala la pas, atat de pe malul argentinian, cat si de pe cel brazilian, poti admira privelistea din elicopter sau cei mai curajosi pot chiar intra in suvoiul apelor, alegand barci speciale.
Totul e gandit ca un ansamblu, si nu mai poti concepe, la inceput de secol XXI, turismul scos dintr-un context unitar, cu avalanse de optiuni la fiecare pas. Esti bombardat, rasfatat, dar si incitat sa alegi ce ti se potriveste mai bine. Si totusi, peste tot apare elementul de diferentiere, fie ca e vorba de un mic dejun la prima ora a diminetii cu painisoare de casa proaspat coapte, fie ca e vorba de corturi de lux in rezervatii de vanatoare sau de un picnic pe vapor la miezul noptii.
In Siem Rep am indraznit sa cerem restaurantului in care ne aflam o modificare a felului de mancare ales. Nu numai ca au fost bucurosi sa ne serveasca, dar bucatarul a insistat sa treaca in meniu noul fel de mancare ‘botezat’cu numele nostru. Sunt lucruri mici de detaliu, dar care la nivel afectiv starnesc bucurii si emotii cu care nu te intalnesti frecvent.
Fiecare ghid, hotel, restaurant isi da silinta sa-ti intipareasca o amintire unica pe care sa o porti cu tine, sa o povestesti apropiatilor sau la care sa ravnesti si peste ani.
Asa acum Blue Lagoon recomanda Islanda sau Plitvice, din Croatia, e nelipsit din lista celor mai frumoase lacuri, tot asa indraznesc sa sper ca si meleagurile carpatine vor putea vreodata sa rivalizeze cu destinatii de pe harta turistica a lumii.
Obsesiv scoase in fata si totusi fara vreo pata de culoare autentica, Valea Prahovei sau litoralul Marii Negre, nu cred sa constituie acel element de atractie care sa ne aduca in prim plan.
Poate turismul de supravietuire, caci lipsa infrastructurii nu lasa loc deschis prea multor variante.
Va propun Ostrov Tataru – de care, poate, nici nu ati auzit – insulita situata pe Dunare, la granita cu Ucraina, refugiu salbatic plin de mistreti, fazani si caprioare, lipsit de case, curent electric, apa curenta sau plasmele atat de dragi romanilor.
Loc de liniste si reverie, prezent totusi pe Google Earth, petecul de pamant poate oferi doar observarea locurilor de cuibarit ale lebedelor, bors pescaresc sau plimbari cu sareta.
Un inceput si un sfarsit de lume, un popas in timp si spatiu…