Un CEO contabil?
Evolutia jobului financiar-contabil
Se prognozeaza ca functia financiara va deveni din ce in ce mai importanta, furnizand consiliere strategica si de gestionare a riscului pentru toate departamentele organizatiei. Ea se va concentra cu precadere asupra cunostintelor si le va utiliza ca mijloace de identificare si creare a valorii in cadrul organizatiei. Schimbarea functiei contabile consta in evolutia ei dintr-o functie axata pe tranzactii intr-una de sprijin in luarea deciziilor si se asteapta ca, in final, ea sa adopte chiar rolul de conducere a organizatiei.
Prin urmare, abilitatea de a formula judecati profesionale bazate pe etica, excelenta tehnica vasta si amanuntita, alaturi de constientizarea rolului strategic si de comunicare vor fi elemente-cheie. "Este posibil sa devenim martorii aparitiei asa numitului profesionist T-shaped – un individ care detine vaste cunostinte financiare si aptitudini de strategie, dublate de o profunda specializare tehnica in domenii precum managementul riscului sau raportarea financiara", explica Allen Blewitt, director executiv al ACCA (Association of Chartered Certified Accountants).
Din perspectiva individuala, acesta este un moment numai bun pentru a te specializa ca profesionist contabil. Aspiratiile de cariera ale profesionistilor financiari sunt in crestere, dar pe masura ce rolurile si competentele evolueaza, organizatiile incearca din greu sa gaseasca indivizi care sa detina aptitudinile necesare.
Aceste schimbari, combinate cu scaderea demografica in anumite piete (cum ar fi cele din Europa, anumite parti ale Asiei si Americii de Nord) si cu o competitie crescuta in gasirea candidatilor pentru profesii si sectoare externe, creeaza o tensiune uriasa in procesele de recrutare, dezvoltare si mentinere a profesionistilor in multe organizatii.
Ce trebuie sa stie organizatiile
Provocarile cu care afacerile se confrunta in procesul de recrutare, dezvoltare si retinere a profesionistilor financiar-contabili sunt considerabile. Mediul extern se schimba. Interdependenta crescuta a economiilor si afacerilor din intreaga lume a avut un impact fundamental asupra organizatiilor si asupra modului in care acestea opereaza. Dezvoltarea continua a tehnologiei si businessului cere firmelor sa actioneze mai rapid, mai decis, mai eficient si cu transparenta crescuta.
Potrivit lui Allen Blewitt, oamenii se schimba, iar metodele traditionale de angajare se modifica pe masura ce angajatii au aspiratii mai mari in modelarea propriilor cariere. Prin urmare, profesionistii financiar-contabili solicita si se asteapta la oportunitati mai mari de dezvoltare in cadrul companiilor.
Pentru a reusi, organizatiile trebuie sa inteleaga rolurile, aptitudinile, cunostintele si experienta de care profesionistii lor financiar-contabili trebuie sa dea dovada atat acum, cat si in viitor. Similar, contabilii care doresc sa profite de pe urma oportunitatilor de dezvoltare a carierei determinate de aceste provocari trebuie sa aiba o viziune clara asupra tendintelor curente si asupra aptitudinilor-cheie pe care le solicita organizatiile la angajare.
40% dintre contabili vor si altceva
Organizatiile ar trebui sa se asigure ca programele lor de dezvoltare vor gestiona cu atentie asipratiile profesionistilor contabili in ceea ce priveste cariera, venind in intampinarea nevoilor acestora de dezvoltare a aptitudinilor individuale. O planificare de succesiune efectiva si dezvoltarea unei oferte foarte puternice a angajatorului vor fi de asemenea importante. Potrivit lui Allen Blewitt, un studiu al ACCA arata ca aproape 40% dintre profesionistii financiari se asteapta la o dezvoltare a carierei lor in afara domeniului financiar. In plus, va exista si o mai mare mobilitate a acestora in afara granitelor tarii din care provin.
"Mentinerea profesionistilor financiari va fi o provocare importanta pe care organizatiile trebuie sa o gestioneze corect, in special in contextul unei piete internationale in crestere. In orice caz, companiile se pot folosi de aceasta mobilitate in interesul propriu, in contextul in care aproximativ 20.000 de studenti si membri ACCA se muta in alta tara in fiecare an", adauga directorul executiv al ACCA.
Tot mai multi specialisti prognozeaza ca tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India si China) vor deveni puteri economice semnificative, iar acest lucru va determina schimbarea balantei, in special datorita faptului ca aceste tari trec de la o competitie bazata pe costuri la una bazata pe cunostinte si inovatie.
"Exista un consens general ca aparitia tehnologiilor cu o evolutie rapida, gusturile fragmentate ale consumatorului, lanturile de aprovizionare mai lungi ca niciodata si relatiile multidimensionale ale acestora vor crea un mediu tot mai complex, dar si cu un risc crescut pentru derularea afacerii. Cum a spus cineva, complexitatea naste risc, riscul duce la aparitia reglementarilor, iar acestea necesita investitii suplimentare pentru conformare", spune Allen Blewitt. Un astfel de mediu ar putea duce la disparitia rationamentului profesional si la aparitia regimurilor bazate pe reguli, estimandu-se totodata ca acest risc va determina masuri preventive inovatoare, care sa aduca mai multa simplitate.
Certificarea ACCA
ACCA este o asociatie profesionala contabila britanica cu acoperire globala, ce reuneste peste 120.000 de membri si 325.000 de studenti si afiliati in cele 170 de tari in care este prezenta. Cei care urmeaza cursurile ACCA si obtin una dintre certificarile eliberate de asociatie au avantajul de a fi recunoscuti oriunde in lume drept profesionisti financiar-contabili.
In Romania, companiile din BIG 4 au fost primele care le-au cerut angajatilor sa obtina calificarea ACCA, in 1992. In prezent, asociatia are la noi in tara peste 3.200 de membri si studenti si a incheiat acorduri cu cele doua corpuri profesionale nationale, CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si al Contabililor Autorizati din Romania) si CAFR (Camera Auditorilor Financiari din Romania). Prin urmare, cei care fac parte din ACCA beneficiaza de facilitati in procesul de obtinere a calificarilor oferite de cele doua organisme. Un membru ACCA poate deveni expert contabil sau auditor financiar numai prin sustinerea si trecerea unui interviu in cadrul CECCAR sau CAFR.