Un element surprinzător, esențial pentru succesul profesional și Personal
Acest bombardament constant la care suntem supuși este în continuă creștere. În fiecare zi primim mii și mii de notificări, anunțuri, invitații la evenimente, epistole electronice, mailuri, sms-uri, etc..
Fără să știm acest atac informațional ne agresează și ne erodează capacitatea de gândire, de înțelegere și analiză și ajungem foarte ușor la stări profunde de stres, anxietate și uneori chiar depresie.
Șeful vrea să îi predai proiectul „ieri”, soția vrea să meargă în concediu, copilul are nevoie de haine noi iar Tu ai nevoie de o pauză! De o mare pauză!
Ai nevoie de timp pentru a înțelege ce se petrece cu tine și cu lumea din jurul tău și se pare ca timpul este resursa cea mai limitată dintre toate.
Creierul uman nu pur și simplu nu mai poate face față acestei avalanșe și atunci începem să dăm rateuri. Ne trezim dimineața morocănoși și această stare continuă să se agraveze de-a lungul zilei.
Este clar că, dacă continuăm în acest ritm ne îndreptăm cu mare viteză către un colaps total. De aceea este foarte important să putem ieși, fie chiar și pentru câteva clipe din acest iureș și să ne luăm câteva moment de liniște și pace.
Tratează-te cu atenție, cu candoare, cu grijă și oferă-ți aceste clipe de liniște, de pace, de tăcere pentru a te putea redescoperi pe tine, pentru a te aprecia și, de ce nu, pentru a te iubi.
În această lume concurențială în care trăim, este foarte ușor să cazi în păcatul de a te trata cu duritate și strictețe. Auto-critica este una dintre cele mai sigure moduri de a-ți distruge fărâma de liniște pe care o mai ai. Desigur, ai putea să spui că este important să fii auto-critic pentru că asta te ajută să rămâi focalizat pe ceea ce ai de făcut și să îți faci treaba tot mai bine însă. Cu toate acestea s-a demonstrat că auto-criticismul este interpretat de creier mai degrabă drept auto-sabotare și nu ca un sprijin în procesul de creștere. Ne afectează performanța, productivitate și starea de spirit.
Auto-critica te blochează în mai multe feluri:
-Te ține focalizat asupra aspectelor negative, ceea ce afectează nivelul de încredere de sine
-Te face să te temi de eșec, ceea ce conduce la performanțe mai mici, fiind în strânsă legătură cu obiceiul de a renunța foarte ușor
-Îți slăbește rezistența și perseverența în fața dificultăților și îți limitează abilitatea de învățare din experiențele pe care le ai
Ce e de făcut?
Nimic mai simplu. Începe prin a te trata cu mai multă blândețe, cu compasiune. Cei mai mulți oameni tind să aibă standarde duale, tratându-i pe alții diferit (de obicei mai blând) față de cum se tratează pe ei înșiși.
Spun să te tratezi cu compasiune pentru că dacă aș fi menționat expresia „iubește-te” mulți ar fi sărit în sus ca arși. Beneficiile auto-compasiunii sunt multiple și profunde.
A te trata cu compasiune înseamnă să ai aceeași grijă și atenție față de tine precum ai avea dacă ar fi vorba de un prieten foarte apropiat care se află în suferință. Tratează-te deci cu înțelegere, răbdare și bunătate. Compasiunea ta pentru tine nu înseamnă să fii indulgent sau delăsător însă ci să accepți că a greși e omenește.
Compasiunea contribuie la creșterea determinării și a voinței și motivației. Te ajută să ai o perspectivă mai bună și să iei decizii mai bune. Crește și dezvoltă rezistența și reziliența precum și inteligența emoțională. Reduce nivelul de stres și sentimentul de covârșire oferindu-ți astfel posibilitatea să faci față mult mai ușor vieții de zi cu zi. Compasiunea înlătură depresia, anxietatea și tristețea și aduce o îmbunătățire globală a ființei.
Desigur, ai nevoie de puțină practică pentru a obține aceste rezultate așa că își ofer aici câteva moduri practice prin care poți să practici compasiunea:
Fii atent la dialogul intern
Observă ce cuvinte și ce fraze folosești când vorbești cu tine. Mai ales atunci când te cerți și ești nemulțumit.
Scrie-ți o scrisoare
Scrie ca și cum ai vorbi celui mai iubit dintre pământeni! Scrie ce apreciezi cel mai mult la această persoană (tu), ce admiri la ea, recunoaște-i calitățile și atuurile și vorbește-i frumos.
Creează o propoziție cheie
Care este mantra ta pentru compasiune? Dacă nu ai una, creează una! Astfel vei fi mereu pregătit să faci față situațiilor dificile și vei putea să pui stop iureșului și vâltorii lumești pentru a-ți regăsi pacea interioară
Creează o Listă a Recunoștinței
Scrie zilnic, cu pixul pe foaie, minim trei lucruri pentru care ești recunoscător. Acest exercițiu este recunoscut ca fiind poate cel mai puternic dintre toate, având efecte profunde și pe timp îndelungat.
Acum știi ce ai de făcut! Treci la treabă și spune-ne și nouă ce rezultate ai avut!
Eugen Popa este Trainer Personal și Profesional.
Sloganul său este Învață Crește Dăruiește și își împarte timpul între Cursuri, consultații și dezvoltare personală. Afli mai multe despre el dând click AICI.