Veronica Cristea Nanu, HR Manager Huawei: Cultura noastră organizațională este orientată către rezultate și soluții dedicate clienților
Prezentă în țara noastră din 2003, Huawei este una dintre cele mai importante companii din domeniul Tehnologiei Informației și Comunicării din România, care a contribuit până în prezent cu peste 230 de milioane de euro la bugetul de stat. Țara noastră este o piață strategică pentru Huawei: compania are 1.700 de angajați pe plan local, din care 75% sunt români, iar la București se află unul dintre cele trei centre globale de servicii Enterprise (celelalte două fiind în Mexic și China).
Am stat de vorbă cu Veronica Cristea Nanu – specialist cu peste 15 ani de experiență în domeniul resurselor umane și manager al departamentului de HR al Huawei – despre cultura lor organizațională, mediul de lucru, oportunitățile de dezvoltare pentru angajații companiei, precum și despre alte aspecte care fac din Huawei unul dintre cei mai doriți angajatori din România.
„La Huawei, considerăm că fiecare job este mai mult decât un simplu job: este o oportunitate pentru fiecare dintre noi să aducă plus valoare efortului de echipă, utilizându-și superputerea, adică acel lucru care îl face special: fie că e vorba de competența în zona IoT, inteligența artificială, implementare 5G sau design de soluții tehnice avansate. Cu toții suntem parte din marele puzzle al transformării și lucrăm să aducem oamenii și business-urile mai aproape, prin conectivitate, digitalizare și implicare directă”, precizează Veronica Cristea Nanu.
Aceasta își descrie experiența în Huawei ca fiind una „extrem de diversă și revelatoare” și apreciază diferențele culturale, care sunt lecții importante din care toți angajații învață în fiecare zi mai multe despre răbdare, perseverență și gândire. „Într-o industrie incredibil de dinamică și concurențială, experiența fiecăruia dintre noi se raportează la standarde de performanță și calitate, iar cel mai important diferențiator este factorul uman. Politicile noastre interne sunt simple și la obiect, urmăresc principii de echitate și transparență, iar contribuția și spiritul intraprenorial al fiecărui angajat sunt apreciate”, susține Veronica Cristea Nanu, care spune că joburile din Huawei sunt puternic legate de conectare, schimbare și provocare.
În plus, mediul de lucru te ajută să te descoperi și să evoluezi, iar implicarea voluntară în programe inter-departamentale, proiecte tehnice, de CSR, wellbeing, sau task force-uri este încurajată și apreciată. „Suntem atenți și lucrăm în permanență alături de business pentru a oferi angajaților noștri spațiul în care calitățile și creativitatea lor să devină vizibile și să genereze rezultate”, adaugă Veronica Cristea Nanu.
În plus, angajații implicați sunt răsplătiți printr-un sistem de bonusare complex, care ține cont de mai multe dimensiuni: contribuție, performanță, senioritate. „Bonusurile pot fi acordate trimestrial, semestrial, anual, sau pe proiect, în funcție de schema accesată de fiecare angajat prin specificul muncii sale și recompensează dedicarea și implicarea, axându-se pe succesul măsurabil și rezultatul concret al muncii, nu doar pe bifarea unor căsuțe din fișa postului”, reliefează Veronica Cristea Nanu.
Unique selling point
Cum reușește Huawei să se diferențieze ca angajator?
„Cultura organizațională la Huawei este orientată către rezultate și soluții dedicate clienților. Facem performanță pentru că, pe lângă investițiile majore în cercetare, oferim constant oamenilor oportunități de dezvoltare și învățare. Centrul de training și campusul tehnologic din Shenzhen, în China, găzduiesc permanent programe de training specifice fiecărei familii de job-uri. În același timp, derulăm programe de dezvoltare la nivel local și regional și creștem constant platfoma noastră de e-learning cu diverse tipuri de produse axate pe învățare eficientă: MOOC, SPOC, MICRO trainings, webinars.
Astfel, punem la bătaie resurse și efort, în procese de creație intense și uneori frustrante, în care o soluție nu e acceptată niciodată pentru că <<merge și așa>>, ci doar când este clar că e cea mai bună variantă pe care o putem realiza. Huawei are o capacitate unică de a crea și implementa soluții complexe, end-to-end, utilizând gama proprie de hardware, teminale, software dedicat și aplicații specifice, precum și tehnologii inovatoare: 5G sau IoT”, explică Veronica Cristea Nanu.
Ea descrie echipa Huawei ca fiind tânără (media este 33 de ani), diversă și foarte valoroasă. Iar dimensiunea culturală aparte aduce și ține oamenii împreună. „La Huawei, oamenii împărtășesc valori și pasiuni comune și leagă prietenii pe viață. În plus, căutăm în permanență să ocupăm diferite poziții, în condiții de egalitate de șanse pentru toți candidații, diferența fiind făcută nu doar de valoarea profesională, ci și de energia și dorința de implicare individuală”.
Sfaturi pentru tineri
Veronica Cristea Nanu îi sfătuiește pe cei la început de carieră să fie onești cu ei înșiși și cu ceilalți, să încerce să acumuleze cât mai multă experiență profesională, să se descopere pe sine însuși, cu ceea ce îi place cel mai mult și cu ceea ce poate fi ”superputerea” sa: „Iar dacă vor să fie alături de cei mai buni în domeniul nostru de activitate, îl sfătuiesc să aplice pentru a se alătura echipei Huawei. Îi așteptăm, cu maxim de interes și toată deschiderea”.