Viata profesionala bate pasul pe loc? 5 factori care iti blocheaza cariera
Mulţumit sau fustrat? Temător sau curajos? Într-un context economic în care rolul de angajat este râvnit mai mult ca oricând aproape că nici nu se mai pune problemă de a fi sau nu mulţumit de propriul job. Totuşi dacă nu îţi place ceea ce faci nu ai cum să fii productiv şi nici compania nu-şi poate păstra competitivitatea dacă angajaţilor săi le lipseşte motivaţia.
Deşi organizaţiile trebuie să le ofere angajaţilor motivaţia, cultura organizaţională şi instrumentele necesare pentru a obţine performante, angajaţii sunt şi ei responsabili pentru nivelul de satisfacţie al carierei lor.
Tinand cont de dinamica actual a factorilor economici din jurul nostru, nu poti să îţi mai proiectezi cariera pe termen lung bazandu-te pe realizările din trecut. Totuşi un lucru este cert: trebuie să îţi găseşti singur drumul spre success.
Din păcate mulţi dintre noi rămân prinşi în mirajul construit de unele organizaţii şi consideră că au atins punctul maxim în carieră. Prin urmare, aceştia nu mai profită de oportunităţi şi refuză provocările în detrimentul unui “loc călduţ”.
Iată cinci factori care duc la un blocaj în carieră:
1. Teama de schimbare. Ieşi din zona de confort deschide ochii şi profită de oportunităţile din faţa ta. Priveşte-i cu atenţie pe cei care avansează în cariera – ei îşi asumă riscuri, profită de şanse, nu ezită atunci când vine vorba de transformarea ideilor în fapte.
Foloseşte “schimbarea” ca pe un instrument didactic. Cu cât accepţi mai mult schimbările cu atât mai mult te vei acomoda cu riscul şi incertitudinea din mediul profesional. Odată ce vei învăţa cum să gestionezi schimbările vei dobândi de fapt un avantaj competitiv în faţa celorlalţi angajaţi.
2. Feeria adolescenţei! Cunoşti pe cineva care a avut acelaşi tip de job timp de peste 10 ani? În timp ce unii dintre noi îşi iubesc cu adevărat munca, alţii se complac în postul respectiv, şi nu din dragoste pentru ceea ce fac. Aceştia refuză practic să se maturizeze profesional şi un motiv poate fi chiar teama de a fi responsabili.
Oamenii care se complac pe o anumită poziţie încetează să mai înveţe lucruri noi şi refuză intr-un fel sau altul să participle la cursuri de formare, care i-ar putea propulsa pe lista candidaţilor eligibili pentru următoarea promovare.
Poate că este greu de crezut, însă explicaţia vine din teama de responsabilitate, lipsa de încredere şi motivaţie. Nu trebuie decât să te întrebi: “Oare m-am străduit suficient de mult în ultima lună încât să simt că mi-am îmbunătăţit portofoliul de cunoştinţe sau competenţe?”, “M-am implicat sau am fost implicat în cursuri destinate să îmi dezvolte competentele necesare pentru promovare?” Dacă răspunzi “nu” înseamnă că trebuie sa imbunătăţeşti rapid lucrurile.
Schimbă-ţi atitudinea şi acceptă provocările. Gândeşte-te la acele lucruri care îţi plac. Le regăseşti în munca de zi cu zi?
3. Lipsa abilităţilor de vânzător. Oricât de comercial ar suna acest lucru, trebuie să ştii să te vinzi şi să îţi vinzi ideile. Data viitoare când te afli în sala de şedinţă, încearcă să identifici tehnicile prin care ceilalţi îşi vând ideile sau recomandările. O idee degeaba este bună, dacă nu ştii cum să o vinzi, cum să o prezinţi.
Dacă oamenii ar ştii cum să se vândă atunci s-ar crea mai multe locuri de munca, apetitul pentru inovaţie ar creşte semnificativ, iar comunicarea dintre client şi furnizor ar fi mai eficientă. Totul pleacă de la cât de bine te cunoşti pe tine însuţi.
4. Anturajul nepotrivit. Acesta este unul dintre factorii care generează cel mai notabil impact. Cercul apropiat de prieteni şi cunoştinţe îţi poate influenta cariera uneori chiar decisiv. Oamenii de succes sunt înconjuraţi de alţii care vor ca succesul lor să crească în continuare. Altfel spus dacă te înconjori de oameni ambiţioşi ajungi şi tu mai ambiţios.
Atunci când eşti înconjurat de oameni care te inspiră, pe care îi admiri, ai şanse mai mari să vezi imaginea de ansamblu şi să profiţi de oportunităţi atunci când îţi ies cale.
5. Pierdut in timp. Timpul zboară atunci când te simţi bine. Asta nu este o noutate. Timpul pare că trece foarte, foarte încet atunci când lucrurile sunt dificile şi deloc distractive. Asta se întâmpla cu cei blocaţi în cariera. Din cauza faptului că nu îşi gestionează eficient şi productiv timpul, ei nu valorifică la maxim această resursă epuizabile, din păcate. Oamenii îşi complică carierele pentru că îşi pierd timpul ascultând sfaturile altora, în loc să acţioneze pe cont propriu şi să valorifice fiecare minut.