Vrei să îți dai demisia? Ce trebuie să faci și să nu faci înainte și după demisie
71% dintre respondenții unui sondaj efectuat recent de una dintre cele mai mari firme de recrutare online din România vizează o schimbare profesională. Vrei să îți dai demisia? Ce trebuie să faci și să nu faci înainte și după demisie. Ei bine, fie că vorbim de un job nou în România (30,8%) sau în afară (4,1%), fie de un salariu mai bun (30,9%) sau chiar de schimbări de carieră mai curajoase, cum ar fi reconversia profesională (5,2%), angajații par mult mai siguri pe ei, deciși să nu mai accepte jumătăți de măsură.
Tocmai de aceea, apreciază specialiștii, 2022 va aduce un număr mare de demisii în departamentele HR. Această schimbare nu miră însă, piața globală a muncii aflându-se, de mai bine de 1 an (mai precis de la debutul campaniei de vaccinare), sub imperiul unui val de demisii fără precedent în ultimii 20 de ani. Fenomenul, pornit iniția în SUA în 2020, a atins mai întâi Europa de Vest apoi s-a mutat spre Est, anul trecut fiind deja resimțit și în România.
De menționat însă, 8 din 10 români, care au ca principală prioritate schimbarea locului de muncă pentru 2022, deja au început căutările.
Așadar, vrei să îți dai demisia? Iată ce trebuie să faci și să nu faci înainte și după demisie:
Un angajat are dreptul de a decide când dorește să-și rezilieze contractul său de muncă. Demisia va conține declarația angajatului, iar angajatorul își va respecta condițiile inițiale cu privire la notificarea deciziei, salariul și beneficiile finale.
În ceea ce privește demisia, adevărul este că nu există nicio formulă specială: poate fi depusă doar în scris, eventual prin trimiterea unei recomandate, adică scrisoare cu confirmare de primire, pentru a se evita orice litigiu ulterior în perioada de concediu de odihnă legal și început de preaviz.
În principiu, nu este necesar acordul angajatorului. În mod excepțional, instanțele sunt de acord ca angajatul care a demisionat să revină asupra deciziei sale, în cazul în care acesta recurge la acest pas din cauza unui capriciu (de exemplu, o discuție furtunoasă).
În cazul în care demisia este ambiguă (de exemplu, când demisia este cauzată de către angajator ca urmare a neplății salariilor sau a înfăptuirii unor acte de hărțuire), atunci judecătorii vor avea tendința de a redefini actul de demisie și argumentarea, prin apel la încălcarea contractului de muncă.
Există un preaviz de demisie?
Da. Durata acestui preaviz depinde de contractul de muncă sau acordurile colective din cadrul companiei. În general, termenul este de 20 zile lucrătoare pentru funcțiile de execuție (muncitori, tehnicieni, contabili etc.) și 45 de zile lucrătoare pentru funcțiile de conducere (manager, contabil șef etc.).
Citește și:
Demisia la zi: Ce prevede Codul Muncii despre preaviz (şi lipsa lui)
Ce este indicat și ce nu este indicat să faci atunci când îți dai demisia
Fă curățenie în calculatorul de serviciu – Chiar dacă ai anunțat cu preaviz, angajatorul își poate da acordul imediat și te poate lăsa să pleci chiar în acel moment. Este bine așadar ca, înainte de a-ți prezenta demisia, să îți faci curățenie în calculator. Șterge toate documentele personale existente în calculator.
Nu scrie despre ceea ce nu ți-a plăcut la locul de muncă – Oricât de mult ți-ai urî slujba, șeful sau compania, nu scrie aceste lucruri într-un email sau în cererea de demisie. Aceasta va fi anexată la dosarul tău și te va urmări mulți ani după eveniment. Nu merită chiar deloc.
Stai în preaviz – În cele mai multe situații, preavizul de două săptămâni este obligatoriu, însă sunt și contracte care nu cer asta. Nu poți să dispari pur și simplu; este nevoie să semnezi acte și să lași totul în regulă la plecare. Dacă ții neapărat să pleci cât mai repede sau ai nevoie de această plecare urgentă, cel mai potrivit este să îți întrebi superiorul dacă poți pleca.
Află toate detaliile de lichidare – Atunci când anunți că vrei să pleci, informează-te despre tot ce înseamnă lichidare: câte zile de concediu mai ai, câți bani ar trebui să mai primești, ce acte trebuie să îți recuperezi sau ce acte trebuie să semnezi etc. Nu uita nici de faptul că, în momentul în care nu mai ești angajat, toate contribuțiile tale la stat vor fi stopate, inclusiv cele pentru sănătate și accesul gratuit la un medic de familie.
Nu răspândi o atitudine negativă – Oricât de mult îți dorești să îți descarci sufletul și să împărtășești motivele plecării tale, încearcă să nu răspândești o atitudine negativă printre colegi. Nu încerca să îi influențezi legat de cât de rău e locul de muncă, pe modelul „ce bine că eu plec, ce trist că voi rămâneți”. Nu te lăuda cu noua ta slujbă încercând să le demonstrezi ce minunat va fi viitorul tău profesional în comparație cu al lor.
Cere recomandări – E adevărat, pleci, iar ei sunt nevoiți să se descurce fără tine și să îți caute un înlocuitor. Însă poți oricând să ceri o recomandare atât șefului, cât și colegilor, mai ales dacă ești convins că o vor da. Păstrează în email aceste recomandări, îți vor fi de folos în viitor.
Ia-ți „La revedere” – O prăjitură, un email de rămas bun sau o strângere de mână înainte de plecare sunt binevenite. Lasă-ți datele de contact, e bine să păstrezi legătura și să poți fi contactat. Pleacă frumos și elegant, cu oarecare emoții, exact așa cum ai și venit.
Ce poate face un angajator?
Un angajator nu poate refuza o demisie. În cazul în care angajatul a primit o instruire specială, contractul poate să prevadă că un angajat care părăsește compania înainte de o anumită perioadă de timp va fi obligat să ramburseze angajatorului costul acelui training. În mod similar, angajatorul poate să solicite angajatului să demisioneze. Se mai întâmplă ca un angajator să ofere posibilitatea unui salariat să demisioneze pentru a se evita concedierea.
Care sunt drepturile angajatului care demisionează?
Angajatul care demisionează nu primește nicio compensație pentru încetarea contractului, cu excepția cazurilor în care nu-și efectuează concediul de odihnă și urmează să îi fie plătite zile neefectuate aferente perioadei lucrate. El mai poate beneficia de compensații, cu condiția să se preconizeze că angajatul a demisionat înainte de plata lor.