WoMEN@WORK. Irina Mînzala: Responsabilitatea pentru accelerarea ritmului de schimbări revine liderilor
Un studiu recent comentat de specialiștii de la Harvard Business Review indică faptul că organizațiile au de câștigat atunci când bărbații se angajează, din proprie inițiativă, în programe de incluziune a celor două genuri. În 96% dintre organizațiile în care bărbații s-au angajat în mod deliberat în programe de incluziune a genurilor, s-au înregistrat progrese, comparativ cu 30% din organizațiile în care bărbații nu s-au implicat.
Am invitat patru specialiști care să vorbească despre parteneriatul de gen în domeniile pe care le reprezintă, pentru a afla în ce fel politicile pe această temă din organizațiile din România pot transforma atmosfera la locul de muncă și productivitatea. Ne interesează să aflăm dacă aceste lucruri se întâmplă sau rămân doar la nivel de deziderat, dacă există organizații angajate în parteneriate de susținere a femeilor și dacă bărbații din România care susțin egalitatea de șanse pot simți efectele negative ale stigmatizării după asociere. Până la urmă, egalitatea de șanse trebuie văzută din perspectiva complementarității și nu a vreunei segregări.
Cea de-a patra invitată a seriei noastre este Irina Mânzala, Romania Recruitment Lead, Accenture.
Cultivarea unui mediu de lucru incluziv a devenit o prioritate și pe piața românească. Accenture desfășoară în fiecare an o cercetare privind egalitatea de gen și, chiar dacă este globală, concluziile sale pot fi extinse, în mare parte, și pentru România. Cercetarea noastră a identificat 40 de factori care ajută la crearea unei culturi a egalității – inclusiv 14 factori care pot funcționa
drept catalizatori ai schimbării.
În companiile în care cei mai mulți dintre cei 40 de factori sunt respectați, toată lumea are de câștigat – cei mai mulți dintre angajați sunt mulțumiți de progresul carierei lor și au mai multe șanse de avansare. Studiile organizației noastre au arătat că atunci când femeile evoluează, bărbații progresează odată cu acestea.
În mediile în care cei mai mulți dintre cei 40 de factori ai culturii egalității sunt respectați, și bărbații au mai multe șanse să avanseze la nivel managerial. Studiul Accenture a constatat că anumite politici care vizează strict femeile pot fi de fapt contraproductive.
De exemplu, punerea în aplicare a programului de concediu de maternitate monoparental este de natură să împiedice progresul în carierele femeilor. Dar atunci când companiile încurajează concediul parental – adică acolo unde și bărbații pot lua concediu – impactul negativ asupra avansării în carieră a femeilor este eliminat complet.
De asemenea, femeile care lucrează în organizații și care au stabilit ținte pentru diversitate au mai multe șanse să avanseze rapid, cu o rată de promovare a femeilor în roluri de conducere cu 63% mai mare. Așadar, implicarea în promovarea valorilor egalității de gen este un mod foarte bun în care bărbații pot contribui. Credem că diversitatea ne face mai puternici și este o sursă de inovare, creativitate, dar și un avantaj competitiv.
Românii susțin din ce în ce mai mult promovarea egalității de șanse între femei și bărbați și sunt de acord că abordarea inegalităților între femei și bărbați ar trebui să reprezinte o prioritate. Însă, câteodată putem observa că există o reticență la schimbare care lasă impresia unei includeri mai lente, caz în care responsabilitatea pentru accelerarea ritmului de schimbări revine liderilor companiilor și comunităților.
Din aceeași serie:
Dorin Bodea: Inegalitatea de gen în funcțiile puterii
Toine Kets: Bărbații și femeile nu sunt egali, ci echivalenți
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 255/martie 2019. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!