WoMEN@WORK. Mioara Popescu: Egalitate de gen nu înseamnă doar un număr de persoane de gen feminin angajate într-o companie
Un studiu recent comentat de specialiștii de la Harvard Business Review indică faptul că organizațiile au de câștigat atunci când bărbații se angajează, din proprie inițiativă, în programe de incluziune a celor două genuri. În 96% dintre organizațiile în care bărbații s-au angajat în mod deliberat în programe de incluziune a genurilor, s-au înregistrat progrese, comparativ cu 30% din organizațiile în care bărbații nu s-au implicat.
Am invitat patru specialiști care să vorbească despre parteneriatul de gen în domeniile pe care le reprezintă, pentru a afla în ce fel politicile pe această temă din organizațiile din România pot transforma atmosfera la locul de muncă și productivitatea. Ne interesează să aflăm dacă aceste lucruri se întâmplă sau rămân doar la nivel de deziderat, dacă există organizații angajate în parteneriate de susținere a femeilor și dacă bărbații din România care susțin egalitatea de șanse pot simți efectele negative ale stigmatizării după asociere. Până la urmă, egalitatea de șanse trebuie văzută din perspectiva complementarității și nu a vreunei segregări.
A doua invitată din această serie este Mioara Popescu, Președinte Executiv Idea::Bank. Lucrează în industria financiar-bancară de peste de 24 ani și a avut o creștere graduală în cariera sa de manager, ocupând succesiv pozițiile de Director Sucursală, Vicepreședinte Executiv și Președinte Executiv.
„Egalitatea de gen și educația sunt preocupări complexe și constante în Idea::Bank. Pentru că suntem o organizație care este centrată pe angajați, în opinia mea, principalul capital al unei bănci este omul, cu toate valențele sale și încrederea care se câștigă pas cu pas. Organizația pe care o reprezint a depășit de mult prejudecata legată de faptul că egalitate de gen înseamnă doar un număr de persoane de gen feminin angajate. Avem într-adevăr un procent însemnat de angajați de genul feminin pentru că la nivel de industrie, în funcțiile de execuție sunt multe femei.
Un lucru important este însă faptul că acționariatul Idea::Bank a recrutat peste 60% din personalul din top management de genul feminin. Egalitatea de gen, după părerea mea, este un întreg proces al societății contemporane în ansamblu ei pentru că este legat de felul cum te raportezi la accesul la educație, la cum sunt definite valorile, stereotipiile de limbaj și comportament, simboluri și roluri sociale.
Referitor la faptul că femeile și bărbații din România care susțin egalitatea de șanse pot simți efectele negative ale stigmatizării după asociere, pot spune că fiecare act uman asumat în mod conștient are beneficii și riscuri. Evident că pot exista reacții de tip stigmatizare – fie că vorbești despre egalitatea de gen, despre combaterea sărăciei sau dreptul la educație. Ce pot afirma cu precizie este că mereu contează cine spune, cum spune și de ce spune și ce mai contează, cu adevărat, este ce schimbi în bine prin lucrurile pe care le faci. În ceea ce privește asocierile și schimbările de perspectivă a gândirii, pentru că eu nu aș vorbi doar de stigmatizarea prin asociere, îmi aduc aminte expoziția «Swedish Dads» a fotografului Johan Bavman. De departe, o simplă privire a fotografiilor îți atrage atenția că schimbarea vine dinspre ambele genuri. Rămânând în sfera filosofiei și a proverbelor nordice, «Cei care doresc să cânte vor găsi întotdeauna o melodie.»
De asemenea, mă implic în activitatea de susținere a femeilor participând în calitate de speaker la evenimente publice cu teme legate de promovarea femeilor, cât și în activitățile de zi cu zi, împărtășind tuturor colegelor din experiența mea profesională, oferind sprijin în soluționarea unor eventuale probleme care pot să apară atât în viața profesională cât și în cea personală a fiecăruia.
În ce fel politicile de egalitate de gen din organizațiile din România transformă autentic atmosfera la locul de muncă și productivitatea? Instituțiile care doresc productivitate crescută sunt conștiente de modul direct în care atmosfera de la locul de muncă influențează eficiența. În definitiv, ne petrecem la serviciu mai mult de trei sferturi din perioada activă a unei zile. Dacă nu este asigurat un climat plăcut, atât din punct de vedere al ambientului cât și al dotărilor tehnice, efectele negative se vor resimți din plin. Ne întrebăm dacă aceste lucruri chiar se întâmplă sau rămân doar la nivel de deziderat? Pot să spun că orice regulă, normă, politică bine gândită și aplicată corect nu poate să aducă decât schimbări favorabile.
Cred în capacitățile și abilitățile femeilor, cred în puterea lor de a produce schimbări sociale și economice, dar cel mai mult cred în competență. Dacă principiile după care acționează un sistem social, oricare ar fi el (școală, companie, națiune), sunt competența, colaborarea și altruismul, femeile și bărbații sunt aliați în a obține rezultate și schimbări favorabile societății. Beneficiari suntem noi toți, pentru că nu ar trebui să existe evoluție doar pentru un anumit gen sau pătură socială.“
Din aceeași serie: Dorin Bodea: Inegalitatea de gen în funcțiile puterii
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 255/martie 2019, care se găsește în rețeaua InMedio și în aeroporturi. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!