WoMEN@WORK. Toine Kets: Bărbații și femeile nu sunt egali, ci echivalenți
Un studiu recent comentat de specialiștii de la Harvard Business Review indică faptul că organizațiile au de câștigat atunci când bărbații se angajează, din proprie inițiativă, în programe de incluziune a celor două genuri. În 96% dintre organizațiile în care bărbații s-au angajat în mod deliberat în programe de incluziune a genurilor, s-au înregistrat progrese, comparativ cu 30% din organizațiile în care bărbații nu s-au implicat.
Am invitat patru specialiști care să vorbească despre parteneriatul de gen în domeniile pe care le reprezintă, pentru a afla în ce fel politicile pe această temă din organizațiile din România pot transforma atmosfera la locul de muncă și productivitatea.
Ne interesează să aflăm dacă aceste lucruri se întâmplă sau rămân doar la nivel de deziderat, dacă există organizații angajate în parteneriate de susținere a femeilor și dacă bărbații din România care susțin egalitatea de șanse pot simți efectele negative ale stigmatizării după asociere. Până la urmă, egalitatea de șanse trebuie văzută din perspectiva complementarității și nu a vreunei segregări.
Al treilea invitat din această serie este Toine Kets, Fondator Actinote International.
„Vă dau un exemplu de la o companie de asigurări din Olanda. În Țările de Jos am convenit că sunt necesare mai multe femei în funcții de conducere. Și chiar există o oarecare îmbunătățire. Scuza pentru care companiile și guvernul nu sunt îndeajuns de competente este: «nu există suficiente femei calificate.»
Compania de asigurări a avut o altă abordare prin care oferea mai multe poziții de top, iar CEO-ul a avut o condiție pentru agenția de recrutare: la trei persoane pe care le propuneți, vreau ca două să fie femei. Și astfel a reușit să crească considerabil numărul femeilor care ocupă poziții de top. Nu s-a ascuns în spatele unei scuze, ci chiar și-a dorit să rezolve problema.
Una dintre valorile mele este echivalența. În afaceri și în viața mea personală. Nu numai între bărbați și femei, ci între toți oamenii, indiferent de pregătirea și proveniența lor. Mi-am împărtășit opinia în prezentările și discuțiile mele. Iar oamenii discern conceptul meu de valoare, reflectată, de asemenea, în recomandările mele de consultant în management. Din nefericire, constat că în prezent comportamentul oportunist de tip macho câștigă teren.
Uitați-vă la situația politică, nu numai în România, dar și în țările din jur, precum Ungaria și Polonia, ca să nu mai vorbim de «limbajul de testosteron» din SUA. Atunci când se întâmplă într-o companie, acest comportament creează teamă, neîncredere și letargie în rândul angajaților. Așadar, mi-ar plăcea ca tot mai mulți oameni să afirme că sunt în favoarea echivalenței.“
Toine Kets este născut în Olanda. A studiat chimia și stiințele sociale (specializarea Managementul Resurselor Umane și Psihologie), a urmat cursuri în domeniul terapiei comportamentale rațional-emotive, studii de masterat în cadrul Universității de Afaceri Nyenrode din Olanda și este trainer certificat MBTI (Myers Briggs Type Indicator).
Compania fondată în România este specializată în leadership și dezvoltarea echipei, coaching, programe de vânzări și are la bază metoda „vezi – simți – schimbi“.
Din aceeași serie:
Dorin Bodea: Inegalitatea de gen în funcțiile puterii
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 255/martie 2019, care se găsește în rețeaua InMedio și în aeroporturi. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!