Mariana Brădescu, PIATRA de temelie a unei afaceri de succes
În urmă cu aproape un an, întrebată care sunt cuvintele cheie care o definesc, a răspuns fără să ezite: Organizare, Eficiență, Corectitudine. Criza era abia la început, își făcea griji pentru ceea ce avea să urmeze, dar, totodată, avea încredere deplină în ea și în echipa ei. Recunoștea deschis că ”rigiditatea nu ajută, nu este eficientă” și că a fi un lider bun înseamnă, de fapt, flexibilitate, înțelegere și capacitate de adaptare. Cum au ajutat-o aceste calități manageriale să treacă peste 2020, ce planuri are pentru 2021 și care este lecția cea mai importantă pe care a învățat-o într-o perioadă atât de dificilă, în următorul interviu, ce o are ca invitată pe Mariana Constantinescu Brădescu, Managing Partner PIATRAONLINE, una dintre antreprenoarele – lider excepțional în condiții excepționale, care a reușit performanța de a-și clădi un business prosper din piatră seacă.
În urmă cu mai bine de un deceniu, Mariana Constantinescu Brădescu și soțul ei, Sergiu Constantinescu Brădescu, au înființat primul magazin online din România dedicat exclusiv pietrei naturale. Era ceva inedit, o companie mică, dar care s-a dezvoltat odată cu fondatoarea.
Cum a fost pentru tine, ca lider, profesionist și om anul 2020?
2020 a fost un an în care am învățat foarte multe: de la faptul că nimic nu este asigurat, până la faptul că trebuie să ne păstrăm întotdeauna capacitatea de adaptare și de regândire. La nivel uman, a fost un an dificil pentru că ne-am testat toți capacitatea de rezistență: nu știam ce va fi mâine, în primele 3 luni de pandemie nu știam nici măcar în ce direcție merge omenirea. Ne-am lovit de ceva complet nou, neașteptat pentru toată lumea și anume că lucrurile nu mai funcționau așa cum credeam noi că este în regulă să funcționeze. A fost însă un an în care mi-am descoperit echipa, am descoperit cât de important este să fii unit. Am avut și câteva despărțiri în echipă, separări care cred că s-au întâmplat tocmai în acel context al testului de rezistență, însă, probabil, tot răul este spre bine. DAR, în mare parte, suntem aceeași echipă ce a mers mai departe, mai pregătită, mai agilă și mai dornică să facă lucruri mari.
De fapt, ce te-a ajutat să mergi mai departe?
În primul rând, faptul că îmi place să rămân întotdeauna la intersecția dintre optimism și pesimism sau cum ar spune unii, sunt realistă. J Am perceput toată situația din 2020 ca pe o provocare, nu doar pentru mine sau pentru companie, ci pentru umanitate. Așadar, singura opțiune viabilă pe care o aveam era să mergem înainte, să ne luăm învățăturile și să vedem părțile bune din toată această situație.
Care vor fi temele predilecte ce te vor preocupa în 2021, ca om, ca lider, ca profesionist?
Suntem într-un moment în care încă învățăm să reacționăm, să ne adaptăm așadar, avem un drum lung și frumos înainte. Un drum pe care am pornit, eu, una, foarte încrezătoare și cred că avem de învățat multe lucruri: de la sustenabilitate la dragostea față de natură și față de oameni, în general. Generațiile ce sunt acum în creștere știu să fie mult mai empatice decât noi. Noi încă învățăm acest cuvânt, nu îi înțelegem valoarea adevărată. Dar sunt încrezătoare că o facem sustenabil și că EMPATIA va fi cuvântul de ordine în viețile noastre. Altfel, îmi doresc să aduc cuvântul LEADERSHIP în echipa noastră pentru că este iarăși un element obligatoriu pentru a merge mai departe și pentru a atinge vârfuri de munți.
Dar cele mai mari temeri? Ce vei face să le depășești?
Cred că orice poate fi rezolvat în viață. Cu excepția situațiilor medicale, în care nu mai avem soluții și lucrurile sunt critice, orice altceva poate fi rezolvat. Trebuie să schimbăm paradigma în orice situație, oricât de complicată ar părea, să stingem lumina și, când o reaprindem, să vedem lucrurile dintr-un alt unghi. Așadar, îmi place să cred că scap de temeri. Totuși, dacă trebuie să luăm în calcul și acest subiect, aș spune sănătatea lumii, care, sper eu, nu va fi pusă în pericol și vom depăși această probă la care viața ne-a pus. O văd că pe o probă, nu ca pe o pedeapsă…
Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o în 2020 și care te ajută acum să spui: eu sunt un om, un lider mai bun, 2021 va fi un an mai bun?
Îmi place să cred că fiecare zi din viața mea este o lecție și că m-am schimbat constant în funcție de oamenii pe care i-am întâlnit, în funcție de experiențele pe care le-am trăit și, cu siguranță, și în funcție de formările profesionale și personale prin care am trecut.J Însă lecția anului 2020 a fost despre leadership, empatie și speranță. Cred într-un an 2021 mai bun, un an în care am pășit cu multe emoții pozitive și în care suntem pregătiți să înfruntăm furtuna, mergând spre zona cu soare, care știu sigur că este acolo și ne așteaptă pe toți. Nu înseamnă că nu trebuie să luăm în calcul și predicțiile economice, tipare de previziuni sau evaluări făcute de specialiști în domenii de expertiză, ci doar să ne asumăm că, indiferent de obstacole, avem puterea să le depășim.
Care sunt prioritățile tale pentru 2021?
Ca om îmi doresc să găsesc metodele prin care să îmi „Cumpăr” timp pentru mine și pentru familie. Cumva este un obiectiv pe care îl poți seta, lucrezi asupra lui, ai răbdare până ajungi în punctul stabilit. Nu se poate întâmpla peste noapte, ar fi absurd să îmi pun astfel de obiective, dar, pe termen mediu, știu că voi putea, fără să afectez aportul calitativ pe care îl aduc în echipă.
Ca lider, îmi doresc să cresc echipa în acest an și să dezvoltăm aptitudini ce pot fi o fundație bună pentru dezvoltarea noastră din următorii ani, iar printre acestea, importante pentru mine sunt: organizarea, time managementul, leadership-ul și empatia.
Ce te face să vibrezi când spui 2021?
Sper că în 2021 vom relua călătoriile, este un subiect foarte important pentru mine, omul, și pentru mine, profesionistul. Pentru mine-omul, deoarece este metoda perfectă de încărcare a bateriilor după maratonul din viața profesională, iar pentru mine-profesionistul, pentru că în domeniul în care activez este imperativ să vezi, să atingi, să înțelegi produsele pe care ulterior le pui pe piață pentru consumatori.
În același timp, cred că este anul în care vom aprecia mai mult lucrurile frumoase din viețile noastre, precum întâlnirile cu prietenii, petrecerile, vizitele la un ceai sau o simplă ieșire la un loc de joacă… avem un an de zile în care nu am mai avut parte de astfel de activități, iar odată ce le vom putea relua câte un pic, cu siguranță le vom aprecia mult mai mult.
foto: Mariana Brădescu, Managing Partner PIATRAONLINE
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 270
Pentru abonare, click aici