Matthew K. Cross: Ce înseamnă succesul, pentru liderul modern?
Vrei să fii prezent în viitor? Transformă-ți abilitățile de leadership.
Matthew K. Cross, scriitor și strateg renumit în întreaga lume, a susținut un LEADership MasterClass în București, pe 23 mai. Evenimentul a avut loc la Capital Plaza Hotel și a fost organizat de Revista CARIERE.
Matthew ne-a învățat cum să învățăm, cum să ne accesăm toate resursele interioare, cum să ne stabilim prioritățile, cum să fim mai sănătoși și mai rezilienți pentru a performa cu scop și pe măsura viitorului pe care dorim să-l construim.
Matthew ne-a împărtășit câteva gânduri, într-un interviu preliminar.
Împărtășiți-ne câteva idei cu privire la cum ne putem alinia la energia vieții și la darurile noastre înnăscute. E foarte interesant cum descrieți senzația pe care omul o are atunci când realizează această aliniere: ”simți că totul este bine” și „simți că totul este în plină devenire”.
Vino în Prezent și rămâi în Prezent. În fiecare zi, respiră adânc – dar fă acest lucru în mod conștient, nu pe pilot automat. Toată lumea știe că respirația stă la baza performanței, a calității și a leadershipului de top și că asigură o viață lungă. Meditează: deplasează-te între mintea eliberată de orice gând și o meditație mai concentrată sau care presupune vizualizare creativă. Aliniază-te la Natură, în mod regulat. Natura este un geniu vast, din care facem parte și care face parte din noi.
Tratează-te pe tine așa cum îl tratezi pe cel mai mare și mai important client al tău: având grijă de tine în mod regulat. Grija față de tine este o INVESTIȚIE. De exemplu, programează o oră pe săptămână în care să-ți amintești și să-ți sărbătorești realizările și victoriile; fă o listă cu activitățile care te entuziasmează, care te însuflețesc – inclusiv cele prin intermediul cărora primești, DAR ȘI împărtășești valoare. Majoritatea oamenilor se concentrează în mod exclusiv și adesea obsesiv pe ROI – randamentul investițiilor – în muncă și în viață. Aproape nimeni nu se gândește că singurul mod de a obține un ROI viabil este pornind de la un IOR – investiții în randament – făcute inteligent.
Cum arată succesul, pentru liderul modern?
Succesul înseamnă să ne ocupăm de prioritățile potrivite, în ordinea potrivită și la timpul potrivit. Înseamnă să lucrăm mereu inteligent și cu bucurie, în loc să muncim din greu și fără satisfacție; mai puțin stres, mai multe rezultate. Succesul înseamnă să menținem un echilibru sănătos și dinamic între toate aspectele importante ale vieții noastre și să le integrăm într-un tot unitar. Înseamnă ca în fiecare zi să ne simțim conectați la punctele noastre forte, la abilitățile și la geniul cu care am fost dăruiți și să le aliniem cu pasiunile, performanța și potențialul nostru. Înseamnă să ne cunoaștem și să ne dezvoltăm munca și misiunea pentru a face o diferență semnificativă în viața noastră și, în ultimă instanță, în lume. Succesul înseamnă să rămânem devotați principiului Service Without Attachment (Deservește fără atașament) – care înseamnă a-i deservi pe ceilalți din inimă, fără să aștepți ceva în schimb.
Cum vă păstrați conștiința de sine, în vremuri în care schimbările sunt atât de rapide, profunde și constante?
Mă străduiesc să pun în practică mereu ceea ce eu denumesc strategia B2B – Back To Basics. Mă întorc la principiile de bază. Asta înseamnă că fac un pas înapoi, iau distanță față de mine însumi și față de o anumită provocare sau oportunitate cu care mă confrunt – în viață sau în ansamblu. Asta funcționează și în practica generală: se știe de ce e bine să ieși un pic din rutina zilnică, să iei distanță (timp de câteva ore, câteva zile sau chiar săptămâni) pentru a căpăta o perspectivă mai amplă și a redeveni atent și conștient. De asemenea, folosesc abordarea mea, Expand Your Range (Extinde-ți raza de acțiune): caut să-mi identific unghiurile moarte și să le luminez. Fac asta solicitând informații, cunoștințe și păreri de la oamenii cheie din cercul meu și făcând scenarii – îmi imaginez ce se poate întâmpla în cel mai bun caz și în cel mai rău caz pentru a acționa conștient.
Ce câștigă leadershipul prin smerenie?
Totul. Smerenia construiește o punte aurită care nivelează terenul dintre lideri și cei din jurul lor. Ne reamintește tuturor că, în esență, suntem cu toții la fel: toți merităm respect, recunoaștere și oportunitatea de a învăța și de a fi lideri mai buni, atât în viața profesională, cât și în viața personală. Smerenia este și un element cheie al Servant Leadership (Leaderhip de deservire). Aș mai adăuga ceva, lângă smerenie: umorul – general sau autoironic. Nu este vorba despre umorul cinic sau depreciativ, pe seama altora. Umorul înlătură barierele dintre oameni, deschide inima și mintea, trezește spiritul de comunitate și creează unitate.
Ce vă place cel mai mult la munca dvs.? Cum v-a îmbogățit, ca om, activitatea pe care o desfășurați?
Cel mai mult îmi place că le pot fi de folos oamenilor și să ofer susținere oamenilor, echipelor și organizațiilor pentru a realiza energic și cu bucurie călătoria către îndeplinirea potențialului și aspirațiilor lor. Îmi place să consolidez dinamica intern-extern a transformării personale, ca bază pentru transformarea profesională, a vieții și a lumii. Trăiesc o mare bucurie atunci când cercetez și să împărtășesc principii și practici cu privire la sănătate, performanță, fericire și transformare care să schimbe în bine viețile oamenilor.
Cum a apărut cartea The Little Book of Romanian Wisdom | Micuța carte a înțelepciunii românești? Există vreun proverb românesc care vă place în mod deosebit?
Am conceput „Micuța carte a înțelepciunii românești” ca pe un dar, o punte și o făclie. Este un dar pentru poporul român, menit să le onoreze istoria, cultura de o incredibilă bogăție și tot ce a dăruit lumii; este puntea cu ajutorul căreia poate împărtăși lumii o parte revelatoare din vasta sa înțelepciune; este o făclie care să le reamintească românilor de bogata lor moștenire și de potențialul lor. Pe scurt, cartea este menită să-i inspire pe români să-și trezească măreția adormită, să-și ridice ochii, să se ridice și să-și aleagă cel mai luminos viitor. După cum spune Diana Doroftei, co-autorul acestei cărți, „Trăim viața pe care o alegem” – ceea ce reiterează desăvârșit versul meu preferat, scris de mult-iubitul poet român, Mihai Eminescu: „În faptă, lumea-i visul sufletului nostru”.
Cum vă păstrați inspirația?
Citesc, cercetez, pregătesc și împărtășesc cunoștințe și înțelepciune care produc schimbări semnificative și pun bazele transformării. Investesc în mine însumi și în cei apropiați mie. Îmi fac timp pentru a mă odihni, a mă recupera și a mă relaxa suficient. Iubesc: îmi iubesc munca și misiunea, îmi iubesc partenera de viață, îmi iubesc familia, prietenii și aliații. Iubesc Natura. Îmi iubesc viața și tot ce este viu.
Sunteți omul de care aveați nevoie când erați tânăr?
Da. În aceeași măsură în care am fost și tânărul de care am nevoie acum.
Despre geniul interior al fiecăruia și cum se schimbă leadershipul în era digitală citiți în prima parte a interviului – Matthew K. Cross – Leadershipul este știință și artă.