Monica Ionescu. Femeia-lider și cele două pălării magice cu care zi de zi își joacă rolurile
Absolventă a Facultății de Management și a unui Master în Managementul Investițiilor, în cadrul Academiei de Studii Economice din București, Monica Ionescu lucrează la Orange din anul 2000, când s-a angajat ca Junior Accountant în departamentul Financiar.
Cu o experiență managerială începută în 2006, ca Revenues Reporting Manager, și expertiză în domeniul financiar din 2008, când a devenit Country Controller pentru Orange Armenia și Orange Dominicana, Monica are o contribuție esențială la Orange România, în proiectele strategice ale companiei. Implicarea în lansarea Orange TV, a serviciilor de internet și tv prin fibră, în serviciul financiar Orange Money și, cel mai recent, în achiziția Telekom, reprezintă nu doar proiecte de suflet, ci și unele dintre provocările care i-au adus cele mai multe satisfacții și dezvoltare profesională, fiind implicată în toate etapele, de la construirea business-case-ului, până la stabilirea ofertelor.
În decembrie 2014 Monica a fost promovată în funcția de Head of Controlling, de atunci având un rol activ de consilier pentru top managementul companiei. Din noiembrie 2016 este Controlling Director, rolul său fiind alinierea activităților de control financiar cu contextul de business, iar din mai 2017, odată cu creșterea portofoliului de activități, devine Controlling & Financial Planning Director la Orange România.
Din 2015, Monica și soțul său sunt părinții unei fetițe. Timpul liber îl dedică familiei (din care face parte și o cățelușă), dar și pasiunilor sale, în care un loc de cinste îl ocupă călătoriile.
Care au fost cele mai mari provocări ale anului 2020 și care îi sunt obiectivele pentru 2021, din perspectiva celor două roluri pe care zi de zi le joacă la scenă deschisă – mamă/soție și director Orange, într-un interviu special din seria ”Femeia, lider extraordinar în condiții extraordinare”.
***
Cum a fost pentru tine, ca lider, profesionist și om anul 2020?
2020 a fost, cu siguranță, cel mai puțin previzibil an, nu doar pentru mine, ci și pentru restul colegilor, familiei, prietenilor. Pentru toată lumea, de altfel. Cine ar fi crezut în ianuarie, când eram încă sub impactul planurilor făcute la început de an, că lucrurile se vor schimba atât de tare într-o perioadă ce nu prevestea nimic rău!? Dar iată că ceea ce a fost greu de anticipat s-a întâmplat și ne-a schimbat tuturor cursul personal și profesional.
Profesional, pot spune că perioada de izolare din primăvară, trecerea la programul de muncă la distanță, noul format de ședințe online, lipsa întâlnirilor prolifice față-n față cu colegii mei și a micilor pauze de socializare și interacțiune care au și ele un rol benefic în consolidarea echipei au avut un impact destul de mare asupra mea. Recunosc că am fost nevoită să depun efort pentru a mă acomoda la noua stare de fapt și pentru a scoate la iveală, din ea, părțile pozitive. Dar am reușit, iar rezultatele bune și foarte bune pe care le-am atins împreună cu oamenii minunați care-mi stau alături la Orange România sunt o dovadă în acest sens.
Personal, în aceste momente am realizat mai mult ca niciodată cât de importanți sunt cei dragi și viața, în general. M-am uitat mult mai atentă la cei din jur, dar și egoist la mine. Am simțit un sentiment puternic de determinare și m-am organizat repede pentru a trece cu toții bine prin această perioadă nouă. M-am lovit repede de primul obstacol, însă asta nu m-a descurajat: am învățat să fac și prăjituri. 😊
Rezumând și privind în urmă, îi pot atribui lui 2020 un aspect clar favorabil: pe lângă faptul că am fost sănătoși cu toții, Monica de la birou și cea de acasă au dat dovadă de adaptare rapidă, empatie, autenticitate, răbdare, optimism și chiar curaj. Curajul de a crede în luminița de la capătul tunelului, de a învesti cu mai multă încredere oamenii din echipa de la birou și cea de acasă, curajul de a implementa noul.
Ce te-a ținut în picioare, ce te-a ajutat să mergi mai departe?
Probabil că sună ca un clișeu, știu, dar îmi trag permanent energia atât din activitatea profesională, cât și din micul meu univers de acasă. În perioada pandemiei am reușit să am acești doi piloni solizi lângă mine, iar asta m-a ajutat să merg mai departe. În plus, sunt conștientă că sunt perioade și perioade în viața mea, uneori excelez alături de cei dragi, alteori excelez la serviciu, dar în mod sigur entuziasmul și bucuria cu care reușesc să îmbrățișez ambele roluri se observă și dau roade.
Care vor fi temele predilecte ce te vor preocupa în 2021, ca om, ca lider, ca profesionist?
Chiar dacă trecerea timpului ne-a adus mai multe informații despre pandemie, iar experiența ultimelor luni pare să contureze o mai bună cale de gestionare a ei, sunt în continuare preocupată de schimbările aduse de criza sanitară și de impactul lor asupra modului de lucru din companie. Domeniul în care profesez și aria mea de expertiză mă obligă să fiu mereu la curent cu transformările locale și internaționale și să observ atent toți indicatorii de performanță, setați interdepartamental sau la nivel de grup.
Pe lângă asta, îmi doresc să îmi pun amprenta pe transformarea digitala, atât în cadrul echipei, cât și în cadrul companiei. Capitalizând pe diversitatea și deschiderea spre noutate și schimbare din echipă, am început deja aventura digitală. Max, chatbot-ul echipei, ne ajută cu informațiile financiare, iar dashboard-urile digitale susțin un proces decizional mai rapid. Suntem și vom deveni și mai eficienți prin a face lucrurile diferit și cu mai multă îndrăzneală.
Dar cele mai mari temeri? Ce vei face să le depășești?
Îmi doresc să fim cu toții sănătoși. Nimic nu ne perturbă mai mult viața decât o problemă de sănătate. Așadar, posibilitatea unei boli ar fi o temere concretă. Și teama de a nu reuși, la final de zi, săptămână, lună, să duc la bun sfârșit tot ce era important. Dar mă folosesc de agendă, pentru o bună organizare, de dialog cu oamenii cu care interacționez și de mult soare, așa cum ne sfătuiesc specialiștii. Se pare că vitamina D chiar face minuni, și nu doar acum, în pandemie. 😊
Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o în 2020 și care te ajută acum să spui: eu sunt un om mai bun, un lider mai bun, 2021 va fi un an mai bun?
Pentru că știu că așteptările în ceea ce mă privește au fost mari de ambele părți ale baricadei (și din partea colegilor, care așteptau îndrumare și echilibru, și din partea familiei mele, pentru care eu eram un factor încurajator și reconfortant), a fost nevoie de o abordare directă și rapidă a crizei, din partea mea.
Indiferent dacă la mijloc sunt adulți sau copii – colegi sau membri mici sau mari ai familiei – fricile sunt aceleași în situații de criză, iar calitățile unui lider trebuie să iasă la iveală. Pot spune că le-am exploatat la maxim și am extras din experiența mea de până acum acele părți care să mă ajute – am ascultat, am consiliat, am analizat, am propus, am luat decizii, am asumat riscuri calculate și am evaluat.
Care sunt prioritățile tale pentru 2021?
Să am până la final de an aceeași energie cu care am încheiat anul trecut și cu care am început, anul în curs. Să ne mobilizăm cu toții cu același entuziasm, la Orange România, pentru finalizarea pasului major făcut anul trecut, prin achiziția Telekom. Să fac ca timpul petrecut acasă sau la job să fie relevant de ambele părți. Să citesc mai mult și să plec cu oamenii mei dragi în vacanță. Poate chiar voi reuși să finalizez detaliile acelei călătorii în jurul lumii pe care mi-o doresc de mult, cine știe?
Ce te face să vibrezi când spui 2021?
Privesc acest nou an ca pe o noua aventură. Este un an al întrebărilor și spontaneității, fără planurile de la început de an. Și asta mă face să zâmbesc. Zâmbesc, pentru că alături de cei dragi mă simt încrezătoare. Trăiesc prezentul și orice va veni în 2021, când va veni, îi voi face față!
foto: Monica Ionescu, Controlling & Financial Planning Director , Orange România
Acest articol este preluat din ediția nr. 270 a Revistei CARIERE
Pentru abonare, click aici