Murielle Lorilloux, CEO Vodafone și UPC: Când se ajunge la exces, umanitatea se autoreglează (I)
Vodafone și UPC își unesc forțele. Dar unde crește puterea, crește și responsabilitatea, așa că am stat de vorbă cu Murielle Lorilloux, CEO Vodafone și UPC România, ca să vedem „ce putem face pentru a le oferi oamenilor o planetă mai bună”. Este întrebarea pe care Murielle și-o adresează mereu și sub egida căreia își conduce echipa.
Cum vedeți România, la doi ani după ce ați venit la noi?
Am venit în România cu mintea foarte deschisă, nu aveam așteptări specifice. Îmi place foarte mult! Chiar m-am mirat la început, când mă plimbam prin București, pentru că nu știam că este „Micul Paris”. Cu cât cunoști România mai bine, cu atât mai mult ajungi să o apreciezi. E ca într-un cuplu: cu cât vă cunoașteți mai bine și descoperiți mai multe unul la celălalt, cu atât mai bine vă este împreună. Pe măsură ce cunoști o țară și o cultură, o înțelegi mai bine și o apreciezi mai mult. Așa că e nevoie să petreci ceva timp într-un loc, ca să ajungi să-i descoperi beneficiile.
De altfel, când călătorești prin toată lumea, adeseori prețuiești o țară mai mult chiar decât oamenii care locuiesc acolo – pentru că ei tind să se concentreze pe ceea ce nu merge bine sau pe visurile care nu li s-au împlinit. Dar când călătorești și ai termen de comparație, înțelegi că nu e vorba de perfecțiune, că iarba nu e mai verde în altă parte și te bucuri de ceea ce descoperi. E chiar frumos.
Dacă tot vorbim despre călătorii, culturi și națiuni, cum e să fii lider global?
E visul meu de când eram copil, pentru că locuiam în afara Franței, chiar și atunci. Prin urmare, acest stil de viață face parte din istoria familiei noastre și îmi place foarte mult, cu atât mai mult cu cât eu sunt deschisă și curioasă din fire. Călătoriile și traiul în alte țări sunt o sursă de inspirație pentru mine. Îmi place să învăț despre alte culturi, să le înțeleg, să mă adaptez lor, să-mi dau timp ca să văd puncte de vedere diferite. De exemplu, sunt țări care comunică „da” și „nu” într-un mod foarte diferit de cum suntem noi obișnuiți și trebuie să înveți să înțelegi corect. Astfel, să călătoresc prin lume este un dar, o oportunitate excepțională, care mă îmbogățește.
În plus, când te afli într-o altă țară, cultura acelei țări nu este singura cu care iei contact acolo, pentru că peste tot există și o comunitate bogată de străini. Este un aspect care face ca întreaga experiență să fie cu atât mai frumoasă și mai interesantă.
Ce putem face ca să le oferim oamenilor
o planetă mai bună?
Ce este mereu la fel, indiferent de cât de diferite ar fi țările și culturile?
Peste tot oamenii sunt mereu binevoitori și primitori. Se bucură să fie autentici, să-ți arate ceea ce este specific culturii lor – în măsura în care și tu ești sincer și cu adevărat curios să afli depre țara lor. Dacă doar mimezi interes, vor simți asta și nu vor fi la fel de deschiși.
Singurul loc în care am sesizat o oarecare reținere a fost SUA, unde oamenii pun mare preț pe investiția pe care o presupune o prietenie pe termen lung și i-am simțit întrebându-se dacă merită să se împrietenească cu un om care nu avea să rămână mult timp în țara lor. Acolo a trebuit să fac eu eforturi mai mari, dar am reușit să mă apropii de oameni. În România, însă, m-am simțit binevenită din prima zi.
Care este cel mai frumos lucru la care ați asistat?
Iubesc această planetă. Este un mare noroc pentru mine că pot să călătoresc atât de mult. Peste tot pe unde am fost am văzut peisaje sau situații care m-au încântat și pe care le-aș fi putut privi ore întregi, hrănindu-mă cu frumusețea lor. Pentru mine, asta este o sursă de energie, de optimism, de seninătate. Este foarte plăcut să vezi locuri neumblate, neatinse de om sau pe care omul și-a pus amprenta – dar întrun fel nou, distinct, cu un fel de reverență, cu o autenticitate specifică locului. E o sursă de inspirație și de liniște sufletească.
Cum vă păstrați gândirea proaspătă?
Evadând – nu numai în locuri îndepărtate, ci și în mijlocul familiei. E important să te deconectezi de muncă și să ai disciplina de a o face – pentru că și asta este, într-adevăr, o chestiune de disciplină. Îmi place foarte mult să petrec timp cu copiii mei, cu soțul meu, cu ceilalți membri ai familiei. După aceea privesc altfel lucrurile.
Să iei contact cu alte perspective este o sursă de echilibru. De exemplu, soțul meu este medic specializat în medicina de urgență. Dacă mă confrunt cu o situație de criză la birou, iar el îmi povestește cum tocmai a salvat viața unui om, asta mă aduce cu picioarele pe pământ. Criza de la birou rămâne la fel de importantă, dar abordez lucrurile dintr-o altă perspectivă.
Care sunt sursele dvs. de inspirație?
Pentru mine, inspirația este mai mult o chestiune de „când” decât de „cum”. Fie îmi caut inspirația în solitudine, seara, acasă, unde e pace și liniște, fie în timpul unui brainstorming cu echipa, când numai liniște nu e, auzi o mulțime de idei și totul pare haotic (râde). Perspectivele diferite și diversele puncte de vedere din echipă sunt foarte importante. Îmi găsesc inspirația combinând aceste două experiențe. Uneori, la birou îmi formez o părere și, după ce reflectez în solitudine, îmi schimb opinia – ceea ce este firesc și necesar, uneori.
Ce-i face pe lideri mai buni?
Liderii sunt de multe feluri și fiecare are propriul stil de leadership. Dar toți liderii ar trebui să aibă viziune, să fie optimiști și să știe clar cum arată viitorul. Eu pun preț pe muncă – toți marii lideri au muncit din greu, chiar și Steve Jobs – și cred că mai este nevoie de resilience, de optimism, de dorința de a face ca lucrurile să se întâmple și de capacitatea de a face ceea ce este bine. Cred că scopul este foarte important.
Cum hotărâți ce este bine? Nu e întotdeauna ușor.
Pentru mine e simplu: mă privesc în oglindă, mă uit în ochii mei și mă întreb: e bine ce fac? Sau mă gândesc cum le-aș explica și copiilor mei acel lucru. Ca să știi ce e bine, trebuie să fii autentic, să fii sincer cu tine. Iar copiii mei sunt foarte cinstiți cu mine, întotdeauna îmi spun în față ceea ce gândesc (râde). Prin urmare, nu fac ce simt că nu e bine să fac. Nu fac ce știu că aș regreta peste 3 ani, nu-mi place să am regrete. Dacă fac un lucru, îl fac cu conștiința împăcată.
Sunteți omul de care aveați nevoie când erați tânără? În jurul nostru sunt mulți tineri care au nevoie de timpul și de talentul nostru. Le acordăm atenția de care au nevoie, chiar dacă nu întotdeauna știu să ne-o ceară?
Eu am avut părinți excepționali, care m-au inspirat în multe feluri. Datorită lor sunt așa cum sunt. Am moștenit câte ceva de la fiecare dintre ei. În ce-i privește pe tineri, oricât timp și atenție le-am acorda, știu că niciodată nu va fi suficient. Când mă aflam la începuturile carierei mele, îmi amintesc că puneam multe întrebări – voiam să învăț, să obțin feedback, eram foarte proactivă. Prin urmare, cred că este important ca ambele părți să fie implicate – și profesionistul cu experiență, și tânărul aflat la început de drum.
Sigur, depinde de fiecare om în parte, de cât de curios este. Dacă oamenii mă solicită, dacă îmi pun întrebări, sunt foarte transparentă și onestă și caut să le ofer sfaturile și îndrumările de care cred că au nevoie pentru a deveni mai buni. Pe de altă parte, dacă sunt mai timizi, atunci cred că trebuie eu să încerc să văd cum aș putea deschide discuția. Însă oamenilor cu care lucrez direct le ofer feedback în mod regulat.
Care este secretul stilului dvs. de leadership?
Dincolo de resilience și de multă muncă, cred că este foarte important echilibrul dintre viața profesională și viața personală. În felul acesta te poți raporta mai bine la oameni și poți fi un exemplu pentru ei. Nu mă aștept ca oamenii să facă lucruri pe care eu însămi nu le fac. Nu ar fi cinstit.
Cum îi conduceți pe oameni către scop?
În primul rând, cred că este foarte important ca fiecare om să-și cunoască propriul scop. În ceea ce privește scopul companiei, acesta este foarte clar: vrem să conectăm oamenii pentru un viitor mai bun. Iar eu cred foarte mult în scopul acesta, nu cred că e întâmplător faptul că mă aflu la conducerea acestei companii. Mă gândesc la copiii mei și la generațiile care vin și vreau să le ofer un viitor mai bun, vreau să contribuim la viitorul lor, cu toții. Așa că oamenilor din echipa mea le spun: Ce putem face ca să le oferim oamenilor o planetă mai bună, ce putem face pentru sănătatea lor?
Eu cred că noi putem juca un rol activ, putem avea o contribuție esențială în acest sens – atât prin mijloacele noastre: conectivitate, date, inteligență artificială – cât și oferindu-le un exemplu de viață echilibrată, inspirându-i prin felul în care gestionăm diversitatea și prin cum ne comportăm la Vodafone. În ceea ce mă privește, îmi doresc ca Vodafone să contribuie la un viitor mai bun al României și al lumii, prin impactul său asupra tehnologiei, al sănătății și al mediului înconjurător – acesta este scopul meu.
Cum vă păstrați prezența de spirit și autenticitatea, în vremuri atât de turbulente?
Cu cât mai tulburi sunt vremurile, cu atât mai autentic și mai cu picioarele pe pământ trebuie să fii. Sunt foarte importante valorile în care crezi. Evoluția umanității nu este un lucru nou. Umanitatea a fost mereu în transformare, este un ciclu care durează de când lumea. Schimbările nu sunt ușor de făcut, dar dacă ne raportăm mereu la valorile noastre și le respectăm, vom fi cu atât mai puternici.
Diversitatea este importantă,
în toate formele sale.
Când e vorba de transformare, care este elementul cheie pe care vă bazați pentru a realiza cu succes schimbările necesare?
Schimbarea vine de la oameni – care i se pot opune sau o pot susține și conduce. Cred că pentru a încuraja schimbarea, este nevoie de leadership de bună calitate. Există câțiva factori care asigură succesul schimbării.
Este nevoie de curiozitate și deschidere la minte, dar ecosistemul este foarte important – trebuie să existe încredere, să se știe că, orice va aduce schimbarea, va fi bine, vom fi în siguranță. Încrederea și siguranța sunt esențiale. Apoi, mai este nevoie de aportul unor mentalități diferite și de o abordare multidisciplinară – prin mai multe tipuri de gândire și prin perspective diferite.
Cum orchestrați mixul optim de lideri în organizația pe care o conduceți?
Fac tot posibilul să asigur diversitate – iar aceasta cuprinde mai multe aspecte: poate fi diversitate de gen (de exemplu, echipa executivă de conducere Vodafone cuprinde un număr aproape egal de femei și bărbați), poate fi diversitate culturală (oameni din diverse țări și cu naționalități diferite) și, desigur, diversitate profesională (expertize, specializări, experiențe profesionale diferite).
De exemplu, în Vodafone, nu toți provenim din domeniul telecom – ceea ce este cum nu se poate mai bine, pentru că avem nevoie de aportul de informație și experiență din alte domenii de activitate ajunse la maturitate, care ne pot informa cu privire la evoluția domeniului telecom. La rândul nostru, oferim o perspectivă digitală asupra mediului de afaceri și asupra unor provocări profesionale de altă natură. Prin urmare, diversitatea este importantă, în toate formele sale – culturală, de gen, profesională.
Articol preluat din numărul 260 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.