Ne angajăm sau nu ne angajăm prietenii?
Prietenii sunt oamenii în care avem încredere, care ne inspiră și care ne susțin. Am fost adeseori martori la felul în care și-au dăruit din resursele de suflet, timp și energie pentru ca nouă să ne fie bine și să avem succes. În plus, ne și place de ei. Evident că ar fi ideal să lucrăm împreună cu oameni cu care avem o astfel de relație? Nu?
Nu neapărat, nu întotdeauna.
Decizia de a angaja un prieten trebuie să aibă în vedere binele organizației și al prietenului tău, dar pe termen lung. Angajează-l dacă l-ai angaja chiar și dacă nu ți-ar fi prieten.
Argumente pro angajare:
• în prietenul tău știi că poți avea încredere
• îi cunoști punctele forte și slăbiciunile
• știi că este loial
• vei lucra cu cineva cu care îți face plăcere să-ți petreci timpul
Argumente contra angajare:
• ar putea profita de relația voastră de prietenie pentru a obține avantaje
• alți angajați ar putea face presupuneri că prietenul tău are parte de tratament preferențial, chiar dacă nu este așa
• disciplinarea unui prieten este greu de făcut
• problemele din relația voastră personală ar putea afecta relația voastră profesională și viceversa.
Ce să ai în vedere când angajezi un prieten:
Conflict de interese
Relația de prietenie și cea profesională funcționează după principii și resorturi psihologice diferite. E important ca amândoi să știți care sunt acestea și să le puteți gestiona corespunzător. De exemplu, raporturile ierarhice din cadrul organizației pot intra în conflict cu dinamica prieteniei voastre, iar responsabilitățile tale fiduciare te vor obliga să păstrezi confidențialitatea unor informații și să pui interesele companiei mai presus de interesele prieteniei voastre.
Asigură-te că faci angajarea din motivele corecte
Pe scurt: nu angaja un prieten dacă singurul motiv pentru care o faci este ca să-l ajuți. E mai cinstit și mai iubitor să-l ajuți în moduri care-l onorează: pune-l în legătură cu oamenii care îi pot oferi un post cu adevărat potrivit cu abilitățile sale, ajută-l să-și identifice punctele forte și abilitățile pe care poate miza pentru a-și găsi slujba potrivită, susține-i încrederea în sine etc. În caz contrar, angajarea va dăuna activității de la birou, imaginii tale și va afecta și prietenia voastră.
Motivația este un indicator cheie
Trecutul este un indicator interesant pentru viitor. Ce atitudine a avut prietenul tău față de organizația ta și în legătură cu munca ta până acum? L-a interesat, v-ați sfătuit, s-a implicat sau ar fi vrut să se implice în activitatea voastră? Dacă a făcut toate acestea, atunci angajându-l vei câștiga un om valoros. Dar dacă interesul său este recent și motivat strict de nevoia sa curentă, atunci angajarea sa va afecta îndeplinirea obiectivelor organizației și va dăuna și reputației tale profesionale.
Principiile fundamentale de angajare rămân aceleași
Postul pe care dorești să-ți angajezi prietenul trebuie să răspundă nevoilor companiei, iar prietenul tău trebuie să aibă abilitățile și punctele forte de care ai nevoie pentru a-ți întregi echipa. De asemenea, ai grijă ca prietenul tău să se potrivească culturii, misiunii și valorii companiei. Ai nevoie de un om motivat și implicat, nu de un factor perturbator.
Setați limitele. Împreună.
O prietenie bună nu garantează o relație profesională bună. Dacă e să ajungi să-i fii șef unui prieten, trebuie să te asiguri că aveți amândoi maturitatea emoțională de a face față provocărilor aferente. Încercați marea cu degetul, ca să vedeți cum v-ați simți dacă dinamica dintre voi s-ar schimba.
Explorați împreună diverse scenarii posibile și imaginați-vă cum ar fi dacă:
• Respingi o decizie a prietenului tău
• Îi dai un feedback negativ
• El te contrazice în public
• Tu îl contrazici în public
• Îi presezi să-ți livreze conform unui termen limită scurt
• Aloci altcuiva un proiect bun, pe care prietenul tău și l-ar fi dorit mult
• Îi refuzi prietenului tău o creștere de salariu
• E nevoie să-ți concediezi prietenul
• Trebuie să-i spui NU
Repetând aceste scenarii, veți conștientiza provocările cu care vă veți confrunta și veți putea seta niște limite psihologice. Dacă descoperiți că nu veți putea respecta aceste limite, atunci rămâneți doar prieteni.
Angajarea unui prieten prezintă niște riscuri. Dar, abordată corect, vă poate chiar consolida prietenia, căci o vorbă din bătrâni spune că prietenia îndoiește lucrurile. Deși aceeași vorbă mai spune și că prietenia îndulcește necazurile, pe acestea e mai bine să le eviți, decât să le îndulcești.
Surse:
Entrepreneur.com – 5 things to consider when hiring friends
Fortune.com – 4 things youmust do before you hire a friend
Heliohr.com – Pros and cons of hiring your friend
Harvard Business Review – What to consider before hiring a friend