A înfruntat iadul alb pentru cel mai grandios proiect din ţară dedicat drumeţiilor
”Eu zic că am avut curajul să mă întorc înapoi pentru proiectul pentru care am venit, pentru că noi am vrut să promovăm Via Transilvănica” – Tibi Ușeriu
De la Dunăre (Drobeta Turnu Severin) la Putna, 10 județe, 950 km de peisaje superbe și istorie. Asta înseamnă Via Transilvănica, proiectul pentru care ultramaratonistul Tibi Ușeriu s-a întors în iadul alb din nordul Canadei, ca participant al cursei Montane Yukon Arctic Ultra.
Un concurs al extremelor, un parcurs de anduranță, lung de 480 km, pe care a reușit să-l termine din a doua încercare. O cursă de 7 zile și 33 de minute, în care a fost nevoit să înfrunte nu doar gerul, întunericul și oboseala, ci și pe el însuși și trauma pe care o suferise cu un an în urmă pe acest traseu, când, din cauza degerăturilor, a fost nevoit să abandoneze.
Anul acesta a avut curajul să se întoarcă și a reușit. A finalizat cursa, demonstrându-și lui că se poate – fizic, dar, mai ales, demonstrând că, atunci când ai un ideal, un vis de împlinit, oricât ar fi de greu, găsești putere să mergi până la capăt.
Iar visul pentru care anul acesta Tibi s-a întros la Yukon Arctic Ultra, a rezistat și a câștigat are un nume simplu: VIA TRANSILVĂNICA, cel mai grandios proiect din ţară dedicat drumeţilor, un fel de „El Camino” al României pentru care Tibi a ales să fie ambasador. ”Eu zic că am avut curajul să mă întorc înapoi pentru proiectul pentru care am venit, pentru că noi am vrut să promovăm Via Transilvănica. Mulțumesc Tășuleasa și mulțumesc Via Transilvănica, drumul nostru, al tuturor, cel care m-a trimis aici în delegație, ca ambasador”, spus Tibi la finalul cursei.
„Nu am alergat niciodată de dragul performanței sportive”
Via Transilvănica este un proiect inițiat de frații Tibi şi Alin Uşeriu în 2018 și presupune realizarea unui traseu dedicat amatorilor de drumeţii și plimbări cu bicicleta, care să lege Drobeta Turnu Severin (Mehedinţi) de Putna (Suceava) și să străbată 10 judeţe, pe o distanţă de 950 de kilometri. Pentru a putea fi materializat, proiectul are nevoie de cooperarea dintre voluntarii Asociaţiei Tăşuleasa Social, tot o inițiativă a fraților Ușeriu, autorităţile locale şi judeţene şi chiar mediul de afaceri. Fiecare îşi are rolul clar în acest proiect: mediul de afaceri sponsorizează amenajarea traseului, autorităţile locale şi judeţene asigura accesul şi la nevoie ajută cu logistica, iar voluntarii iau la pas traseul şi-l marchează corespunzător, cu indicatoare, borne şi vopsea, pentru ca nimeni să nu se rătăcească. Bornele sunt realizate de studenţi din toată ţara și, pentru că mare parte din drum străbate Transilvania, a primit numele Via Transilvănica. De ce era nevoie de acest proiect? Răspunsul l-a dat Alin, în discursul de inaugurare: ”Credem că trebuie să facem mai puternice legăturile între rădăcinile adânci ale istoriei noastre și ceea ce vrem să construim pentru viitor. Ne dorim ca generații întregi de acum înainte să cunoască mai multe despre originile noastre, despre țara minunată în care trăim și despre ceea ce România are de oferit: natura, tradițiile și obiceiurile încă păstrate și unice.”
„Nu am alergat niciodată de dragul performanței sportive, pentru bani sau pentru premii. Am urmărit mereu ceva personal. Am căutat să mă împac iar și iar cu mine însumi, să mă regăsesc. Cu fiecare cursă în care mă implic, descopăr un alt Tibi decât cel pe care îl știam cândva. Voi lua startul la o nouă cursă extremă: Yukon Arctic Ultra. Voi încerca să o parcurg cu gândul la un drum de acasă, al nostru. Fiindcă Via Transilvanica, o să vedeți, într-o bună zi va face parte din viața multor români și străini. Alerg așadar ca ambasador al Via Transilvănica, acest Camino românesc, care ne poate aduce pe toți mai aproape unii de alții. Iar acum, parcă e nevoie de acest lucru mai mult ca niciodată” – așa și-a explicat Tibi, pe pagina sa de Facebook, prezența în această cursă infernală, considerată imposibil de dus la capăt.
Infrastructura Via Transilvănica oferă acces la apă potabilă, cazare și masă, dar și la informații istorice și culturale. Până acum, aproape jumătate din drum a fost deja amenajat. E nevoie însă de ajutor mai departe, așa că orice sprijin este neprețuit.
Sursa foto: Facebook Tibi Useriu